Василь Вовкунович: "Берегове – моє свідоме життя, за яке не соромно"

Кандидат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" на проміжних виборах міського голови Берегового Закарпатської области Василь Вовкунович розповів у інтерв'ю про завдання, які ставить перед собою, та плани щодо подальших змін у місті з точки зору українського націоналіста. Свободівець прожив у Береговому тридцять років, виховав тут своїх дітей та готовий глянути у вічі будь-кому. Кандидат на посаду міського голови розповів у нашій розмові про націоналізм як любов до свого та повагу до чужого, а також про свій життєвий шлях.

Василь Вовкунович: "Берегове – моє свідоме життя, за яке не соромно"

– Пане Василю, український націоналіст кандидує на посаду голови так би мовити промадярського міста Берегового. Погодьтеся, що це водночас дивно і сміливо?

– Даруйте, з таким же правом я можу сказати і про українське місто Берегове, адже, як показало голосування за перейменування міста на "Берегсаз", більшість містян висловилася проти мадярської назви. А те, що в нашому поліетнічному місті Всеукраїнське об'єднання "Свобода" на виборах здобуло 10,4%, хіба важить мало? Це чудовий результат, який сміливо можна було б помножити на два, якщо б у місті жила моноетнічна громада. В Береговому – національно-свідома українська спільнота, великий відсоток громадян із вищою і середньою спеціяльною освітою, яких було направлено свого часу на роботу в різні галузі виробництва. Ми тут не народилися, але прожили все наше свідоме життя. Мову і культуру сучасного Берегового творять якраз ці люди, вони і є моїми потенційними виборцями.

– Які першочергові завдання ставите перед собою як кандидат на посаду міського голови?

– Завдання перед усіма кандидатами однакові – соціяльно-економічні. Завжди можливо внести корективи в життєдіяльність міської громади. Власне, хочу, зокрема, звернути увагу на два великі мікрорайони: біля автовокзалу і геологоекспедиції, подбати про пересічних пішоходів, здійснивши відповідно ремонт тротуарного покриття по вулицях Мужайська і Богдана Хмельницького. Це декілька тротуарних доріжок, по яких нині практично неможливо пройти, а особливо молодим мамам із колясками, не говорячи вже про вечірній час. Також потрібно в районі автовокзалу обладнати зелений оптовий ринок, щоби наші фермери з району не їздили в Мукачеве, а реалізовували вирощене в Береговому. Це тільки декілька проблем, які можна розв'язати одним суб'єктивним рішенням голови міста без великих затрат. Однак існує цілий каскад міських проблем, з якими своїми силами місту не впоратися, але це тема для окремої розмови.

– Багато розмов є про те, що буцімто націоналісти тут не мають жодних перспектив, а Берегове для них "чуже". Розкажіть про себе, про "своє" Берегове…

– Тут я живу вже тридцять років, тут народилися і виросли мої троє дітей. Тут минуло все моє свідоме життя, за яке мені не соромно, бо кожному можу глянути у вічі і маю таку можливість, адже працюю вже 15 років у галузі надання послуг. У половини осель міста є меблі, які я привіз, а мій найкращий старий друг на ім'я Тібі-бачі їх встановив, вклавши у роботу часточку своєї душі. Потратив у Берегове завдяки Ужгородському державному університету, де навчався на історичному факультеті. До того вчився на політехнічному відділі Бродівського педучилища та пройшов військову службу. На третьому курсі закохався в однокурсницю Тетяну, одружився і переїхав жити в Берегове. Думав, що тимчасово, вийшло ж – назавжди. Працював у СПТУ-11, де за 10 років навчив і виховав багато молодих людей, які вже досягли успіху в житті. Педагогічні училища давали високу фахову підготовку, а Бродівське й поготів. Мені дуже подобалася педагогічна робота, але життя розпорядилося інакше. Потрібно було піднімати дітей і довелося працювати не тільки головою, а ще й руками. Тоді згадав армійську професію водія на МАЗ-535, пересів за кермо. Спочатку два роки возив людей в Угорщину, а пізніше і до цього часу – забезпечую місто меблями. Одночасно працюю дизайнером, менеджером, вантажником і водієм, а все це разом чомусь називається підприємництвом (усміхається).

– Нині є особи, які закидають, що буцімто Ви заважаєте спокійному життю в місті, особливо деяким угорським діячам.

– Можливо, воно так і є, бо я – український націоналіст. А це – любов до свого і повага до чужого, тобто повага навзаєм. На жаль, цього в нас в Береговому немає. Наші співмешканці намагаються всіляко принизити все українське, користуючись ситуацією в державі, яка за своє суттю продукує антиукраїнські настрої. Проте я не мадярофоб, у мене в родині багато угорців. Слід наголосити, що тривалий час після здобуття незалежности українські патріотичні сили знаходили порозуміння із політичними представниками угорської меншини. Однак, коли стали забирати від українських дітей школу № 1 по вул. Стефаника під угорську гімназію, я зрозумів: така демократія – це не те, що мені потрібно. Школу ми відстояли завдяки книзі, яка була видана в Ізраїлі англійською мовою. У ній було вказано факти: хто і скільки жертвував на школу.

– Цього року в Береговому свободівці вшановували 74-ту річницю Карпатської України. Тоді зчинився чималий галас...

– Ми вирішили привернути увагу до Берегівської української гімназії – хочемо відновити історичну справедливість. Люди мають дізнатися більше про постаті, які творили у цих стінах 1922-1938 років. Зокрема, йдеться про письменника Василя Пачовського та літописця Карпатської України Василя Ґренджу-Донського, який отримав путівку у велику літературу від професора Пачовського. Є ідея започаткувати грант для школярів, студентів та науковців, щоби зацікавити їх у більш детальному вивченні духовної спадщини цих особистостей. У довоєнний період українців у Береговому було чимало й українська гімназія виховала багато відомих постатей. Ось і все! Ми мусимо позбутися невігластва… Ця акція, про яку ви згадали, була абсолютно мирною.

Довідка: Василь Вовкунович народився 23 грудня 1959 року в селі Хітар Сколівського району на Львівщині в сім'ї репресованих. Закінчив політехнічне відділення Бродівського педучилища, а згодом 1988 року – історичний факультет УжДУ. Має педагогічній стаж роботи в СПТУ-11 м. Берегове, з 1992 року – приватний підприємець.

Василь Вовкунович за покликанням – патріот, за переконанням – український націоналіст. З 1990 року був членом партії УРП, а з 2007 року – в лавах Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова Берегівської міської організації. Помічник-консультант народного депутата України свободівця Валерія Чернякова. Займається громадською діяльністю. Понад десять років активно співпрацює з товариством пошуку жертв війни "Пам'ять", яка проводить пошук і перепоховання воїнів Першої та Другої світових воєн. Організатор і активний учасник чоловічого хору "Купаж".

З дружиною Тетяною виховав трьох дітей. Донька Ірина – державний нотаріус, донька Тетяна – лікар-дерматолог, син Андрій – викладач фізичного виховання.

Розмовляла Ірина Гармасій

28 травня 2013р.

Теги: Вовкунович, Свобода, Берегово

Коментарі

Hungi 2013-05-31 / 09:02:56
Очень правильные выводы пошли в последних комментах : всё упирается в бизнес и деньги ... А людям закидывают удочки над чем голову ломать : Берегово, Берегсас или Берегове (ну, последнее слух ломит сильно :)). Поэтому, это мог бы быть хоть и Хосе Альберто какой-то :))), лишь бы гарантировал выполение конкретной программы по улучшению инфраструктуры города, социальных и прочих вопросов!

Jenő 2013-05-29 / 12:25:59
"Я, наприклад, більше схильний до назви в українській "мадяр".

Мне тоже всё-равно: венгр или мадяр, но люди бьют себя в грудь, что надо говорить литературным языком и сами же говорят нелитературным... (Хотя на украинском литературном :"єврей", но, когда хотят соли подсыпать - говорят "жид". ...пример

Це я 2013-05-30 / 22:54:28
Вовкунович має відщипувати голоси від Бізілі. В нього бізнес у місті. Проти влади не піде хочаб з тої причини, що його бізнесом одразу зацікавляться контролюючі органи. Дураку ясно, якщо ти не з владою, тебе тут же зїдять.

Tibor 2013-05-30 / 21:17:28


Хамство і політична реклама. Коментар видалено. Адмін


сорри 2013-05-29 / 20:56:02
Ну а МѢСТНЫЙ однозначно правий... :))

МѢСТНЫЙ 2013-05-29 / 20:12:28
фигассе как народ пробило на склонение в косвенных падежах слово "Берегове". два десятка комментов и всё никак не успокоятся :)

а на самом деле при очередном сталкивании лбами украинцев и венгров победят интересы весьма далекие от обоих наших народов

Tibor 2013-05-29 / 18:23:45
Що ж Ви не залишилися в Бродах своїх... Угорцями Ви правити не будете ніколи!!!!!!!!!!!!!

Тарас 2013-05-29 / 16:18:18
До Сорри ...Це не його країна а країна громадян які живуть тут це по перше!А по друге він як приїжджий навіть немає елементарної поваги до людей які розмовляють Угорською між собою!А як я знаю є ще і регіональна мова і в берегові вона прийнята!

сорри 2013-05-29 / 15:23:09
Має право. Це його магазин і його країна, в якій українська мова - державна. Він нічого не порушив. Гірше, коли в деяких закладах в Берегові відвідувачам відповідають тільки по-угорськи. Отут вже можна звертатися до Управляння в справах захисту прав споживачів.

Тарас 2013-05-29 / 15:12:59
Мене тільки обурило те що Вовкунович заборонив розмовляти між собою у магазині!

сорри 2013-05-29 / 14:36:16
Вдома або в угорській компанії можете називати як хочете. Ми ж говоримо про узаконену в державі назву.

Тарас 2013-05-29 / 14:28:23
До Сорри ...Для Угорців так само і для мене Унгвар то Унгвар а Мункач то Мункач і ніхто цого не заборонить!

сорри 2013-05-29 / 14:14:53
В одній країні не може бути двох назв одного населеного пункту. Якщо законно протягнете Берегсас, Унгвар, Мункач, Севлюш і т.д., то так і буде. А поки що маємо Берегово, Ужгород, Мукачево, Виноградів тощо. І не фантазуйте...

Тарас 2013-05-29 / 13:03:29
Та назеває хто як хоче Мадяри будуть Берегсас Українці нехай назевають Берегово .і так з Унгваром Мункачом ітд.....

Jenő 2013-05-29 / 12:25:59
Я, наприклад, більше схильний до назви в українській " мадяр".
І що образливого в тому, не зрозумію. Ми ж сами себе називаємо magyar. Як на мене, "німець" - ще образливіше...
А Берегово - Берегсас. До речі, до назви мають у любому більше відношення саксонці, ані ж галичанці.

філолог 2013-05-29 / 12:25:53
Hungi-єві, а що, мадяри вже вирішили заборонити українцям використовувати і слова з нелітературної, розмовної української мови?

Володимиру
"Не повинні"? Хто так вирішив? Українофобський "філолух"? Українська мовна норма у цьому плані давно визначена. І не філологічним олухам її змінювати.
Інша річ, що я сам є прихильником використання діалектних форм. І не тільки на Закарпатті, але й, наприклад, в Галичині, де древня столиці білих хорватів називається в народі Стільсько, а літературною - Стільске.
Але ревізувати норми української літературної мови різним українофобам - зась!

янош 2013-05-29 / 12:16:02
Дорогі,шановні берегівчани! Поки ви всі тут розв'язуєте питання назви міста Берегово,хвалите пана Василя та пані Ольгу,ворог не дрімле. Пан Золтан із своїми виборцями ромської національності та угорськомовним населенням проводять активну роботу по здобуттю перемоги на виборах.Не в той бік ви повернули шановні берегівчани-земляки, адже назва міста це питання другорядне на сьогоднішній день, а основне питання вибрати такого кандидата в мери міста, якому народ буде від усього серця дякувати та у майбутньому згадувати щирим теплим словом.І не важливо на якій це буде мові, а важливо,що це буде від душі. Шановні краяни, думайте за кого будете віддавати свої голоси, для блага міста та району.

Володимир 2013-05-29 / 12:12:23
Нібито "філологу"
Оцінювати Вас тут не збираюся, бо, на відміну від Вас, я є фаховим філологом. Закарпатські назви на -ово, -ино НЕ повинні розглядатися як укр. прикметникові форми середнього роду. Утворення типу Кольчине, Берегове, Дідове, Тячеве, Червеневе, Чинадієве тощо є штучними - ніхто так не говорить! До речі, правильно буде навіть Чинадійово, Червеньово (місцеве населення каже навіть "Мукачово", але тут міняти, мабуть, не варто, бо є вже традиційне "Мукачево"). Ще гірше ріже вухо все оте в непрямих відмінках: у Червеневому, з Чинадієвого... Брр!

Hungi 2013-05-29 / 12:10:31
філолог 2013-05-29 / 10:01:17

"Мадяри що, вже відмінили норми української літературної мови?"

... такий філолог, як я балерина :))))45

Українською літературною - буде : "угорці", а не "мадяри" !!

свобода 2013-05-29 / 11:09:59
Який Берегсас? Це не більше, ніж ревізіоністські мрії деяких мадярів. Українці Берегова на референдумах одностайно не дозволили перейменувати місто на мадярський лад. Тему закрито.

Zoltán 2013-05-29 / 11:04:02
Какое там Берегово, Берегове, Береговое?! Берегсас! И Мункач, Унгвар, Надьсевлеш. Даже футбольную команду зовут не Виноградово или Виноградив, а Севлюш! Все названия придуманы или чехами, или севатами. Они хотели уничтожить все венгерское. Но иногда дошли до смешного: слово Унг например иранского происхождения, а слово мунка – откуда Мункач – словьянского! Отобрали они и словянские – русинские – названия, нпр. Извор или Волове. Половина украинцев благодаря этому сейчас путают Межгорье и Межигоря. Хотя разница огромная:)


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи