Валерій Лунченко допоміг благодійній громаді розмитнити церковні дзвони

Народний депутат України (фракція “Батьківщина”) Валерій Лунченко допоміг Хустській благодійній католицькій організації “Карітас Мараморош” отримати церковні дзвони, подаровані словацькою організацією «2120 Cajcy Ave» Chejenne, WY, 82001,USA» (Братіслава). Через неузгодженість в законодавстві вантаж не визнавався гуманітарною допомогою і на довгий час застряг на митниці.

Валерій Лунченко допоміг благодійній громаді розмитнити 
церковні дзвони

З проханням посприяти у вирішенні питання до нардепа звернувся директор благодійної організації отець Ставрофорний протопресвітер (декан) Стефан Січ. За його інформацією, церковні дзвони в Україну потрапили 3.01.2013, після чого відповідні документи негайно було направлено до Комісії з гуманітарних питань Закарпатської ОДА для визнання вантажу гуманітарним. Оскільки ніякої відповіді не було отримано, дзвони кілька місяців знаходилися на митниці. Католицька організація серйозно занепокоїлася таким станом речей, адже гроші для придбання дзвонів збиралися з пожертв прихожан як українських, так і словацьких церков тривалий період часу і священику важко було пояснювати громаді, чому через чиновницьку тяганину процес митного оформлення затягується на місяці. “Складається враження, що ці дзвони скоріше виготовити, ніж визнати їх гуманітарною допомогою”, - зазначав о. Стефан.

Подальший аналіз ситуації, що склалася з визнанням та отриманням гуманітарної допомоги в Закарпатській області, та й взагалі в Україні, окреслив проблему, яка полягає у тому, що отримувачі гуманітарної допомоги (благодійні, релігійні громадські організації), які подали усі необхідні документи, що підтверджують гуманітарне призначення вантажів, не отримують протягом тривалого часу рішення відповідного спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги про визнання таких вантажів гуманітарною допомогою.

Останній протокол комісії з питань визнання гуманітарною допомогою датовано листопадом минулого року. З цього часу всі отримані вантажі, а це сотні тон добровільних пожертвувань, яких очікують соціально незахищені громадяни України, простоюють на складах благодійних організацій та митниць.

Проблема ускладнюється і термінами зберігання вантажу на складах, які обмежено митним законодавством до 90 днів (ч. 1 ст. 204 Митного кодексу України). Потім товар необхідно передавати на зберігання на склади митниці, де за цю послугу знімається оплата. Тим часом прострочуються терміни придатності у разі, якщо в якості гуманітарної допомоги відправлено продукти харчування. В інших випадках отримувачі гуманітарної допомоги не можуть відзвітуватися перед відправниками про її використання і розподіл.

Указом Президента від 01.02.2013 № 51/2013 «Про внесення змін до Положення про Міністерство соціальної політики України» Міністерству соціальної політики України надано повноваження по визнанню вантажів, коштів (у тому числі в іноземній валюті), виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою.

У зв’язку з цим, керуючись ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата України», Валерій Лунченко надіслав запит до Міністерства соціальної політики України з вимогою  визнання таких вантажів гуманітарною допомогою.

Письмова відповідь надійшла за два тижні, в якій заступник Міністра керівника апарату В.Коломієць відзвітував щодо погодження проекту наказу “Про затвердження порядку взаємодії центральних органів виконавчої влади та Національного банку України щодо визнання вантажів( товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою”.

“Проведена робота сприятиме налагодженню визнання гуманітарною допомогою вантажів, призначених для потреб Хустської благодійній католицькій організації “Карітас Мараморош”, - йдеться у листі.

За словами помічника народного депутата Анатолія Кеню, 2-3 квітня вантаж має бути вивезений зі складу тимчасового зберігання митного терміналу “Інтеграл” у м. Виноградово і направлений в церкви Хустщини. Урочисте освячення дзвонів заплановане на свято Благовіщеня.

Згідно з інформацією, яка нещодавно була озвучена у Верховній Раді, на сьогодні по всій Україні визнання гуманітарними ще чекають більше 500 вантажів.

 

Прес-служба Закарпатської обласної організації

Політичної Партії “Фронт Змін

Закарпатська обласна організація партії “Фронт Змін”, Закарпаття онлайн.Політичні партії
01 квітня 2013р.

Теги: Лунченко, депутат, ВР, дзвони, допомога

Коментарі

/ 4«Фронт Змін» об’єднався з «Батьківщиною» . Плани опозиції не змінилися.
/ 4Народний депутат України Валерій Лунченко проведе прийом громадян
/ 2Мирослав Білецький: “Під час прийняття важливих для громади рішень політичні амбіції потрібно залишати за межами сесійної зали”
/ 4“Фронт Змін” у Чопі спорядив дітей до літнього табору
/ 4“Фронт Змін” пропонує створити Погоджувальну раду при Закарпатській обласній раді
/ 4“Фронт Змін” допоміг вихованцям “Нової сім’ї” відпочити на басейнах
/ 4Жіноче крило Закарпатського “Фронту Змін” влаштувало свято для малечі
/ 4“Фронт Змін” дарував радість перечинським дітям
/ 3Завдяки поетапній ініціативі “Фронту Змін” Велятинська школа матиме їдальню
/ 4Перечинський “Фронт Змін” нагородив переможницю літературного конкурсу
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” вітає всіх школярів із закінченням навчального року!
/ 4Закарпатська опозиція таки взяла участь у мітингу “Вставай, Україно!” в Києві
/ 4Закарпатський “Фронт Змін” долучився до вирішення проблеми працевлаштування молоді
/ 4Керівник Закарпатського “Фронту Змін” привітав ювілярку зі 100-річчям
/ 4Закарпатські фронтовики вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни
/ 4«Фронт Змін» взяв участь у розширеному засіданні Комісії з питань молодіжних ініціатив
/ 4Молодіжка «Фронту Змін» взяла участь в обговоренні проблем прав людини.
/ 4Хустські “фронтовики” чепурили місто
/ 1Валерій Лунченко допомагає Станіславу Кравчуку поїхати на Олімпіаду в Сочі
/ 2Молоді «фронтовики» обговорили законопроекти «Про вищу освіту»
/ 4Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради щодо підняття ціни на проїзд у маршрутках
/ 4Опозиційна молодь обговорила проблему працевлаштування випускників
/ 2Валерій Лунченко відкинув звинувачення щодо “тушкування”
/ 4Молодіжне крило Політичної Партії «Фронт Змін» проведе круглий стіл з обговорення законопроектів «Про вищу освіту»
/ 3Богдан Кинів про заборону продажу алкоголю поблизу навчальних закладів
» Всі записи