Освітян Берегівщини змусили віддавати честь гімну Угорщини

До голови Берегівської міськрайонної організації ВО «Свобода» Василя Вовкуновича звернулися педагоги на захист української мови та державних інтересів. Таке обурення висловили вчителі Берегівщини, яких 30 серпня 2012 року змусили слухати виступи на педагогічній конференції іноземною (угорською) мовою.

Освітян Берегівщини змусили віддавати честь гімну Угорщини

Як зазначив кандидат в народні депутати Василь Вовкунович, за списком ВО «Свобода» № 178, педагогам, очевидно, увірвався терпець. «Хто ж захистить нарешті на Берегівщині вчителів від приниження національної гідності?» – запитують педагоги. Адже із майже 400 присутніх в залі більша половина нічого не розуміла із виступів угорською мовою, адже перекладача їм не було забезпечено, як це вимагається у випадку необхідності виступів мовою інших країн. Про яку якість та розуміння системи освіти, її державних положень можна говорити у такому випадку? 

Або ж як пояснити заяву Ілдики Орос, директора Закарпатського угорського інститу́ту і́мені Фе́ренца Рако́ці ІІ, про надання в інституті українській мові статусу іноземної!? Також, як зазначають педагоги, на міській та районній конференціях освітян Берегівщини звучав офіційний гімн Угорщини, що взагалі є протиправною дією. Українські вчителі змушені були стояти і віддавати честь гімну іншої держави, від чого просто ніяковіли…

«Порушення чинного законодавства у сфері українського суверенітету, мовної політики ( і не тільки в галузі освіти), але й в органах державної влади та місцевого самоврядування, на Берегівщині стали тенденцію. Закарпатська ОО ВО «Свобода» постійно бореться із свавільним ставленням представників угорськомовної меншини до українського законодавства на Берегівщині. Останні події в педагогічному середовищі пояснюються нещодавнім прийняттям антиукраїнського Закону «Про засади мовної політики в Україні». До такої «буйної фантазії» щодо статусу української мови в окремо взятому районі Закарпаття призвів саме новоприйнятий «мовний» Закон. Це постійно призводить до прикрих наслідків приниження україномовних педагогів – носіїв державної мови в освітній галузі», - так прокоментував ситуацію у Берегівському районі Олег Куцин – кандидат в народні депутати України по мажоритарному виборчому округу № 72 з центром у м. Тячів. 

Водночас викликає занепокоєння публічна заява голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олександра Ледиди, що на Закарпатті не буде проблем із введенням в дію новоприйнятого мовного Закону, а також на тлі проблеми, яка виникла, оприлюднюється «безглузде відмахування» від цієї проблеми членами Партії Регіонів. Також диву-даєшся, що офіційні державні структури від галузі освіти аж ніяк не реагують на порушення Закону про освіту в Україні, а тільки на побутовому рівні обурюються із такого стану справ. Знаючи про постійні порушення і приниження українських педагогів на Берегівщині, ще жодну особу не притягнуто до відповідальності. Натомість вчителям, які намагаються захистити себе та інших, погрожують класичним методом – звільненням з роботи. 

Українська громадськість Закарпаття стурбована тяглістю ситуації, яка, вочевидь, загострюється постійно. Новоприйнятий «мовний» Закон також спровокував угорськомовну меншину на порушення у різних сферах життя. Зокрема, знаходяться провокатори, які пишуть заяви на відпустку угорською мовою керівникам підприємств тощо, не знаючи до кінця дії норм закону, маючи на меті спровокувати угорський шовінізм і в побуті. 

Угорський реваншизм на Берегівщині та в інших районах компактного проживання угорськомовної меншини (можливо, у меншій мірі проявлений) – тенденція тривала на Закарпатті. Цьому небезпечному для України процесу постійно протистоїть Закарпатська ОО ВО «Свобода» під керівництвом Олега Куцина. Варто нагадати, що рік тому Закарпатська «Свобода» своїми акціями протесту змусила депутатів Брегівської районної ради скасувати рішення про початок сесії з гімном Угорщини.  

Про постійне порушення – встановлення на сільських і селищних радах прапорів іноземних держав (Угорщини та Румунії) годі й говорити. Як раніше повідомляла Закарпатська «Свобода», не зважаючи на офіційне попередження керівників державних установ щодо гідного вшанування Дня Державного Прапора України, такі порушення свідомо і надалі мають місце, як і раніше. 

05 вересня 2012р.

Теги: Свобода, символи, вчителі

Коментарі

286 2012-09-10 / 10:03:08
До Довбуша - тяжко спілкуватися з істотою, яка може товкти лише заучені фрази - як попугай.
Тому ще раз повторю - із самоназвою "гуцул-українець" ти є неіснуючий гібрид, який ніде, нічого, ніколи, нікому документально не зможе довести - навіть свого існування як "фізичної особи". В жодних архівах, в жодних документах такого немає, є лиш образлива для представників динарського антропологічного типу населення теперішньої території України кличка, прозивка, називка - "гуцул", що колись означало "конокрад, розбійник".
Та й то не цілком відноситься до рахівчан, бо більшість населення Рахівщини - перехідний тип між динарським і карпато-альпійським антропологічними типами, тобто суміш прийшлих динарців і долішнян-рутенів та румунів. Вам вбивають в голову щось таке "ніби нове", в паспорті вам не пишуть національність саме заради того, щоб ви забули, не змогли довести, хто ви є за походженням, де ваші споконвічні землі, і через пару поколінь світове єврейство, яке володіє Україною, викурить вас навіть із гір... Тому думай, учися, докажи собі, хто ти є, а потім щось доказуй іншим!

Довбуш 2012-09-09 / 01:29:04
До 286.
Коли тебе чоловіче до того розмили, шо ти думаєш шо ти є гібридом "гайнальом-українцем", то мені тьи шкода. Я себе нігди гібридом не рахував, бо я є і був українцем (етногрупа гуцули). Тай пам'ятника в нас з таким написом нема - ти собі хіба вігадав! Є з написом " знаймо -хто смо"! У нас не гекают, не мекают - сьмокай собі у діброві! А якшо ти не знаєш де є землі твоїх предків, то є твої проблеми, або проблеми твоїх родичів шо тьи вікохали таким трутнем, шо не знаєш ні де твої землі, ні якого с роду і племени!

Це я 2012-09-07 / 19:05:28
до голос
На шляху до розбудови держави ще не досягли того етапу, коли потрібно просити дозволу, на якій мові говорити між собою. Якщо уважно стежите за сітуацією в Україні, той час може скоро настати.

голос 2012-09-07 / 18:09:46
А, що люди на Берегівщині не мають права вибирати на якій мові їм говорити між собов? То ко вирішує? свобода?

286 2012-09-07 / 17:37:04

Флуд і українофобство. Коментар видалено. Адмін

286 2012-09-07 / 17:19:03
До "Довбуша" - ти знаєш, хто тиє, а вадь ти ся видит, що знаєш? У паспорт свій подивився? Там що написано? Нич!!! А чому? Бо тим, хто в українські державі при владі треба, щобисьме вшиткі позабували (хоть і через 50 років, їм то нич), хто були наші предки, де їх землі, які мали статки, та через свої закони, кредити і всякі спекуляції могли нас викурити з своєї землі - до єдної лаби. Не віриш? У вас у Рахові в центрі файний монумент - "знайме - хто сьме", добре ся до нього придиви, а піди в архів та получи даякий документ, що підтвердит, що твої дідо-баба були гібридами "гуцуло-українцями", і на підставі того верни собі їх землю... Но кидь громада вповість "ми такі-то з 200 років тому, сесе наші землі, нияка бабина баба не сміє їх загарбовати!!!" - тото буде другоє діло... Бо права корінних народів - колективні!

Довбуш 2012-09-07 / 12:35:26
Слухай, 286, я добре знаю відки я є і хто є мої предки, я є гуцулом-українцем...Всьи моя родина з Рахівщини, ніхто нівідки не прийшов і ніяких корінних народів не кивав, ми є на Закарпатті корінним народом - який називаєси українським. А про то як мадяри стали корінними читай історію Карпатської України, і можеш ще вічитати відки вни взагалі прийшли кочівники-недобиті. Такшо не пудри туй мозги свойими нікудишними ліберальними роздумами про зверхність людини над державою. Бо людина, яка хоче бути частинов суспільства має знати не лиш свої права а й обов'язки.Доків Закарпаття є Українов, туй майут за нашими законами жити всі народи не ділячись на нац. меншини, - бо закон один для всіх. Шос си не любить пензлюйте туди де вам буде добре!

василь 2012-09-07 / 00:41:59
Зайшов у Вікіпедію, ще раз переконався, що Закарпаття є українською етнографічною територією та на Закарпатті корінним народом є УКРАЇНЦІ



. Українці Євреї Угорці Чехи і словаки Інші
в тис. у % в тис. у % в тис. у % в тис. у % в тис. у %
а) укр. етнографіч територія
Підкарпатська Русь 616 438 71.1 85 40 6.5 29 4.7 241 3.9
Пряшівщина² 118 87 73.8 11 9.3 1 0.8 16 13.6 3 2.5
Мармарощина (в Румунії) 26 17 65.4 6 23.1 1 3.8 — — 2 7.7
Разом 760 542 71.4 102 13.4 42 5.5 45 5.9 29 3.8
Підкарпатська Русь в політичних межех
1931 725 450 62.1 102 14.1 113 15.6 33 4.5 27³ 3.7
1956 (Закарп. обл., лише прибл.) 929 7644 82.5 30 3.0 100 11.0 5 0.5 305 3.0

Щось у тебе не клеїться, зац(ш)ифрований.

286 2012-09-06 / 20:52:20
Василю (та й Довбуше) - якщо вже заходите в інтернет, то пробуйте розуміти хоча б тоті слова й терміни, які використовуєте самі. Не лінуйтеся заглянути хоча б у Вікіпедію, бо виглядаєте із своїми коментарями повними профанами (непосвяченими). Український Корінний Народ є, він має всі права - на своїй землі, де компактно, громадами проживають Люди - Українці, а не просто якісь фізичні особи невідомого походження, які прийшли загарбати землю, природні ресурси і все інше, що належить корінним народам. Подивіться в свої паспорти, в метричні книги своїх предків і зясуйте хто ви є і де ваша батьківська земля. І там командуйте і поучайте.

Довбуш 2012-09-06 / 20:04:48
Гов капови, ану пру....
читаю і статтю і форум, то мені аж страшно стає...всі народи треба захищати: мадярів, румунів, циганів і т. д ...А шо тоді робити нам українцям????Чи ви пропонуєте нам попросту зникнути і не заважати вам жити, чи як?
А тепер зупиніться, і будь ласка, задумайтеся в якій державі ви живете, бо ми українці з України не зникнемо, і ви або будете жити за нашими правилами або прийдеться зникнути вам, от і все! У всьому є своя межа, і терпіння завжди закінчуєть, і пружина стискається що б розійтися. Тому: "не грайтеси з ватров, бо собі сраку обпечете!"

Адмін 2012-09-06 / 19:01:49
Саша, не змушуйте повторюватися: не порушуйте правила коментування і ніхто ваші коментарі не видалятиме. От, наприклад, зараз ви, замість обговорювати суть публікації, обговорюєте дії Адміністрації сайту, що є флудом і прямим і грубим порушенням правил. За це я мав би видалити ваш коментар без пояснень, а ви б ображалися. Крім того, ви бачите тільки ті випадки, коли видаляються ваші коментарі, але не маєте змоги побачити, скільки коментарів видаляється за порушення правил коментування у ваших "опонентів". Тому і робите субєктивні висновкию А в цілому маєте розуміти - і це задекларовано прямо і відкрито, що сайт Закарпаття онлайн займає проукраїнську позицію. А тому, безумовно, тут не толеруються коментатори, які пропагують так зване русинство, сепаратизм, українофобію тощо. І це нормально, хоча, можливо, і не подобається вам.

Саша 2012-09-06 / 18:49:05
до админа ..... це я маэ рацию такого порушення свободи слова як на Закарпатти онлайн не робится ни на одний з сайтив захидний Украини .Я не дуже часто коментирую але багато читаюцей сайт и я замитив що Мадяросрач привитаэтся администрациэю цого сайту .я неодноразово був свидком того коли коментари яки не мистять украиноненависних коментарив але не служать на користь радикалив з партии свобода и ихним прибичникам и суперечать им то тоди ци коментари видаляются админом!Це дуже сумно !

Дез 2012-09-06 / 17:17:35
Нашто нападати на мадяр.Мадяри туй живут не 21 і не 210 году учіт мову тих ко туйки із 45 і понині незнає мови лем язык

василь 2012-09-06 / 15:33:08
Слухай, зац(ш)ифрований, звідки такий абсолютизм? Абсолютне... нерозуміння, повне нерозуміння, вони не розуміють, Свободівці не розуміють???? Ти що, маєш ексклюзивне право від Всевишнього на істину? Це твоє приватне бачення обмеженої, недалекої людини. Наприклад, звідки ти взяв, що права Людини є вищими за інтереси нації? Чи те, що Словаки, Німці, Волохи(хто такі)... є корінними народами Закарпаття. Твої "умозаключенія" є примітивною маячнею зазомбованого ліберала, світогляд якого склався під впливом жидівської(космополітичної) пропаганди. Ти піди в Ізраїль, Росію чи в ту ж Угорщину і спробуй їм промити мозги пріоритетом прав Людини над інтересами держави, чи нації!!! Чи запитай у Угорців, де поділися "русини" з східної Угорщини і про їхні права!!! Так що відробляй свої гроші по тихому і голосно не гавкай, ваого вже недовго, скоро буде НАШЕ.

286 2012-09-06 / 12:22:57
"Свобода займає послідовну націозахисну позицію. Можливо навіть на рівні інстинкту." Що на рівні інстинкту - то правда. Бо знання історії, чинного українського законодавства, міжнародного права, розуміння реальної ситуації в країні під назвою "Україна" - абсолютний нуль!!! Абсолютне, повне нерозуміння того, що джерелом влади є народ, що її носієм є Людина, що права Людини вище від інтересів держави, яка є лише організаційним додатком при Народі, повне нерозуміння того, що існують виключні права корінних народів і національних меншин, що на території теперішнього Закарпаття - історичній Підкарпатській Русі, корінними народами, що компактно, громадами проживають тут не менше 100-200 років (до приходу інших, приєднання, загарбання) є Русини, Угорці, Румуни, Словаки, Німці, і Волохи. Ці народи мають колективні права згідно Декларації ООН "Про права корінних народів". Свободівці не ознайомлені з Декларацією Українського Народу про суверенітет на своїй території, якою, зокрема, визнаються всі права інших корінних народів в країні Україна, вони не розуміють, що порушення прав інших корінних народів є карним злочином не тільки проти цих корінних народів, а і проти Українського Народу. Свободівці не розуміють, що для захисту цих прав Українським Народом створюються відповідні структури, що за злочини проти Крінних Народів України доведеться відповідати, і то вже скоро...

Адмін 2012-09-06 / 11:26:25

2Це я

Не говоріть дурниць. На сайті Закарпаття онлайн коментарі безпідставно не видаляються. Не хаміть, не трольте, не допускайте антиукраїнства і ніхто вас не буде видаляти. Свобода – офіційно зареєстрована в Україні партія і те, що вона вам не подобається, це виключно ваша особиста проблема. На сайті Закарпаття онлайн Свобода має свій блог і з цим вам також доведеться миритися – це демократія і свобода слова. На нашому ресурсі також має свій блог, наприклад, газета Карпаті ігос со, але не наша вина, що вона ним не користається. Нам, можливо, також не подобається багато з того,що пишеться у таких виданнях як КІС та Карпатойо, однак ми, на відміну від вас, не кидаємося звинуваченнями в їх бік і не висловлюємо претензії. Коли КІС і Карпатойо доростуть до того рівня розуміння демократії, щоби відкрити блог Закарпаття онлайн у своїх електронних версіях, або колонку – в друкованих, а ви доростете до сміливості писати під власним іменем, а не під анонімним ніком, отоді і поговоримо про демократію, свободу слова і ваші претензії. А наразі нема про що говорити.

василь 2012-09-06 / 09:18:07
Це я 2012-09-06 / 07:08:01

Свобода займає послідовну націозахисну позицію. Можливо навіть на рівні інстинкту. На Закарпатті, завдяки цій позиції, Свобода, вже практично зайняла патріотичну нішу, на відміну від всіх інших т. зв. "націонал-демократичних" партій, які цю нішу втрачають. Саме їх послідовнісь викликає до них довіру. Вже дуже скоро з ними будуть серйозно рахуватися. А ті, як вам здається, їхні перебільшення - це не що інше, як гра на випередження. Угорці ж, на жаль, з подачі своїх нацистськох керівників, заганяють себе на маргінес, стали на явно антиукраїнську сторону. Їхня яра підтримка цього драконівського антиукраїнського "закону о язиках" - явне цьому підтвердження. Так, що свободівці правильно діють по відношенню до угорців. Угорській громаді зараз потрібно дуже добре подумати, кому віддавати свої голоси, тому, що пройде невеликий час, коли риги кинуть і їх, а пляма залишиться.

Це я 2012-09-06 / 07:08:01
Я зміг розібратися в тому, хто є автором даної статті. Згадав Закарпаття онлайн по тій причині, що не іде у ніяке порівняння видалення коментарів часто нейтрального спрямування та повальна брехня публікацій від Свободи. Я не думаю, що Ви розмістите всяку дурницю від Ваших "несоратників". Вважаю, такі блювоти жовчі "по дорозі" з редакційним прямуванням Вашого сайту, або Вашої особистої думки. Бо Вам потрібні сенсації, Вам потрібен ворог, проти кого може боротися Свобода.
Не можете зрозуміти одного: угорці ніколи не розвалять Україну. Її гвалтують свої українські політики, її чиновники, рабське, угодницьке ставлення до політики кожного громадянина. Чим не радянське мислення: у всьому вбачати руку ЦРУ, у даному випадку угорців, румун?

Адмін 2012-09-06 / 01:09:48
2Це я

Насамперед, вам варто зрозуміти ту просту істину, що це не стаття Закарпаття онлайн, а інформація прес-служби закарпатської "Свободи" в її блозі на сайті Закарпаття онлайн. Тобто, ми не пишемо і не розміщаємо матеріали в блогах наших блогерів. А тим більше, не редагуємо їх на власний розсуд.

На вашу думку інформація тенденційна та брехлива? Поясніть це всім найбільшим загальноукраїнським ЗМІ, які сьогодні повважали за потрібне розмістити її на своїх шпальтах.

Це я 2012-09-06 / 00:26:50
Якась дуже однобока демократія з боку
Закарпаття онлайн. Стаття не годна втримати рівновагу, зараз перекинеться, настільки тенденціозна, до тогож брехлива.
Кого можна змусити відавати честь гімну чужої держави? Не хочеш, не віддавай. Тим більше, він прозвучав не як гімн чужої держави, а як національний гімн однієї з меншин України.
Хто проводив опитування, що з 400 присутніх у залі більшість або меншість не розуміють угорську? А можливо всі розуміють?
Угорська не є мовою чужої держави на берегівщині, як то пишуть свободівці, а мовою більшості у районі. Якщо угорські педагогі виступали угорською, це означає, вони скористувалися своїм конституційним, законним правом.
Наведіть факти приниження українських педагогів на берегівщині. Навряд чи зможете, бо такого немає. Більше того. Упрекаєте угорців небажанням вивчити державну мову. Але хто має навчити дітей української, коли ще жоден викладач укаїнської мови не подав заявку до райвно на працевлаштування?
Цією статтєю свободівці хочуть черговий раз посварити угорців з українцями. Бо тут таких проблем взагалі немає. Але потрудіться, тоді можуть з часом виникнути.


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи