У Тячеві засідання ОВК відбулося з третьої спроби (ФОТО)

31 серпня 2012 р. на усну вимогу ЦВК у терміновому порядку відбулося засідання окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 р. в одномандатному виборчому окрузі № 72 Закарпатської області з центром в м. Тячів. На екстренному засіданні ОВК побував представник від ВО «Свобода».

У Тячеві засідання ОВК відбулося з третьої спроби (ФОТО)

 

Дві попередні спроби зібрати всіх членів комісії не давали змоги розпочати її легітимну роботу через відсутність самої голови – Наталії Коваленко від Всеукраїнської партії «Братство», та більшості членів комісії. Шестеро  з них до Закарпаття не мають ніякого відношення (родом із Криму і т. ін.). На засіданнях 29 і 30 серпня 2012 р., де головував заступник голови ОВК Сергій Стойка, відповідно до чинного законодавства були складені акти про встановлення фактів порушення виборчого законодавства головою комісії та окремими членами окружної виборчої комісії і направлені в ЦВК. Призначена нововведеними механізмами виборчого закону голова Наталія Коваленко проігнорувала своє «головування» – не з’являлася на жодне засідання і не повідомляла їх членів про початок роботи. Тому в актах йдеться про припинення повноважень членів комісії-порушників і включення до складу інших осіб. Це дало змогу наступного дня розпочати роботу ОВК під головуванням Сергія Стойки, який працює в комісії від фракції «БЮТ– «Батьківщина», а його секретар Дмитро Салей – від фракції Народної партії України у Верховній Раді України.

Вісім членів комісії прийняли присягу, ознайомилися з виборчим законодавством, окремими його актами і нормами, у т. ч. прописаною кримінальною відповідальністю у Законі, затвердили технічний персонал комісії у складі 10 осіб – головного бухгалтера, системного адміністратора, операторів комп’ютерного набору, юриста, водія та інших. ОВК почала свою роботу не тільки в мінімальному складі, але й без будь-яких умов і технічного забезпечення, окрім кабінету в Тячівській РДА та Державного Прапора.

На запитання, чому саботується робота ОВК, Сергій Стойка відповів однозначно: «Мабуть, влада не зацікавлена у такому складі розпочинати її роботу». До того ж, на засідання комісії не з’являлися навіть місцеві члени комісії, а представник від Партії регіонів Іван Дьолог заявив, що прийде тоді, коли його  запросить голова комісії. Відтак ці люди позбавлені свого статусу членства за порушення і ще невідомо, хто надалі поповнить ряди комісії. Хоча, як повідомив С. Стойка, – голову комісії на місце позбавленої свого статусу в ЦВК вже погоджено. Ним має стати Деяк Іван Петрович із Тячева від Партії регіонів.

«Ми не вважаємо порушенням початок роботи ОВК в окрузі № 72, як про це пишуть, бо всі наші дії узгоджуються з ЦВК, якому ми підпорядковуємося, – каже головуючий. – Ми терміново повинні були розпочати роботу, щоб не ставити під загрозу сам виборчий процес».

Відтак  «мужні» вісім членівОВК за підтримки довірених осіб кандидатів у народні депутати України налаштувалися на роботу. Те, що для їх роботи необхідні передусім відповідні умови, стало очевидним. Сергій Стойка звернувся до ЦВК з пропозицією виділити для роботи комісії приміщення Тячівського районного будинку культури, оскільки, згідно з нормами нового закону, в день виборів до ОВК із кожної виборчої дільниці повинно прибути аж 6 осіб замість двох, як було це раніше –  чотири члени комісії, міліціонер і водій. Отже, за найменшими підрахунками, до ОВК в м. Тячів 28 жовтня 2012 р. повинно прибути приблизно 800 осіб!? Чи сприятиме таке скупчення народу демократизації виборів, дізнаємося за два місяці, коли отримаємо справжню апробацію нової норми виборчого закону.   

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» ще при прийнятті цього Закону у Верховній Раді застерігала опозицію не голосувати за цей законопроект, бо у ньому наперед закладені механізми фальсифікації. Це все одно, що грати у карти із професійним шулером. Зараз все це поступово (методично) випливає назовні. Знявши одні методи фальсифікації в Законі, спільним голосуванням з партією Регіонів, були закладені інші. Згідо з цим Законом, партія, яка не висунула партійного списку, а висунула б хоча б одного мажоритарника, має право подавати своїх представників у всі 225 окружні виборчі комісії. Цим і скористалася шулерська влада, яка профінансувала десятки маловідомих партій, зокрема, Всеукраїнську політичну партію «Братство», політичну партію України «Русь Єдина», Партію «Руський блок», партію «Руська Єдність», політичну партію «Союз анархістів України», ВПО «Єдина Родина» та інші, а також по кілька кандидатів від них, щоб задіяти ці кишенькові партії у виборчий процес. Саме завдяки такій технології такі рейтингові партії,  як ВО «Свобода» і «Удар» Кличка, не отримали жодного представника в ОВК, а маловідомі та новостворені під цей виборчий процес  – отримали повноцінну можливість бути представленими в окружних виборчих комісіях. Дякуючи саме такій технології в Тячівському ОВК представлені партії, які не мали і не мають структур на Тячівщині.

Але відповідно до цього ж таки законодавства ці партії-«метелики» мають право відкликати своїх представників і включити нових. І Всеукраїнське об’єднання «Свобода» чомусь не сумнівається, що цими новими членами будуть представники Партії регіонів. Перша ластівка вже є. Партія «Братство», якій випала квота голови комісії, вже замінила попереднього голову на всім відому на Тячівщині одіозну фігуру, яка завжди перебувала у партіях влади – при Кучмі був у «За Єдину Україну», при Ющенку – один із очільників БЮТу, а зараз – лакей Партії регіонів. І цього зрадника-перебіжчика висуває «великий націоналіст» Дмитро Корчинський, який «воював» у Придністров’ї, Абхазії, Чечні, говорить про чистоту рядів націоналістів… Цікаво, чи пан Деяк готовий наслідувати свого сьогоднішнього наставника – пана Корчинського – у відстоюванні «українських» інтересів.

«Ми налаштовані провести чесні вибори, – резюмує Сергій Стойка на засіданні ОВК. – Водночас, хочу донести до закарпатців, що ОВК за новими нормами виборчого закону не встановлює результати виборів, а тільки підраховує голоси, заносить до протоколу і зачитує членам окружної виборчої комісії. Результати виборів за підрахунком всіх ОВК в Україні встановлює ЦВК». Тож наразі можемо тільки сподіватися, що голоси, «підраховані» ОВК, і голоси, «встановлені» ЦВК, співпадуть і не розчарують й так розчароване і розбурхане «до плінтусу» суспільство.

Зі свого боку Закарпатська ОО ВО «Свобода», яку оминула доля мати свого члена ОВК, до певної міри «засмучена» із ситуації з формуванням ОВК. Однак наш досвід, наша рішучість і принциповість закликають нас не звертати уваги на ці шулерські методи. Ми звикли працювати в таких умовах і наші бої ще попереду.  «Наша рука не здригнеться… змінити усе на користь українців». 

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

01 вересня 2012р.

Теги: виборчий, ОВК

Коментарі

Надія 2012-09-07 / 14:21:34
Боже, поможи людям у ціх комісіях робити чесно. Від них вимагається тільки чесний підрахунок голосів. Як їм устояти проти того звірюки Дьолога? Він же на кожних виборах просто топче членів комісій. І знову він там.

Коля 2012-09-02 / 08:45:06
ці люди всі привезені із сходу і будуть фальшувати вибори, ясно в чию пользу.

василь 2012-09-01 / 23:51:48
деяк - це справжній презерватив, чимось схожий на балогу. поміняв уже стільки партій, що й не згадати.


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи