Закарпатською прокуратурою порушено 10 кримінальних справ у сфері регулювання земельних відносин

Протягом першого півріччя прокурори, із залученням спеціалістів контролюючих органів, провели перевірки додержання місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання вимог земельного законодавства України щодо володіння, користування і розпорядження землями сільськогосподарського та іншого призначення.

Прокурорськими перевірками встановлено, що у всіх містах та районах області виявлено суттєві порушення земельного законодавства при наданні земельних ділянок у власність та оренду, відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, а також виявлені факти самовільного захоплення земель та їх забруднення.

За наслідками перевірок порушено 10 кримінальних справ у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель, з яких 7 направлено до суду, принесено 91 протест, до судів різних інстанцій заявлено 64 позови та 30 заяв про видачу судових наказів, складено 3 протоколи про корупційні правопорушення, розглянуто і задоволено 43 приписи та подання, до відповідальності притягнуто 25 посадових осіб, відшкодовано до бюджету 474 тис. грн.

Прокуратурою Воловецького району виявлені випадки користування суб’єктами підприємницької діяльності земельними ділянками без укладення відповідних договорів оренди та внесення орендної плати, у зв’язку з чим до господарського суду заявлено два позови.

Прокуратурою м. Ужгорода виявлено ряд порушень діючого законодавства у відділі землекористування та управлінні майном міста Ужгородської міської ради.

Так, за результатами розгляду звернення ВАТ „Ужгородський завод „Електродвигун” до Ужгородської міської ради про передачу останньому в оренду земельної ділянки розміром 0,5824 га та проекту землеустрою щодо її відведення, Ужгородським міським відділом земельних ресурсів підготовлено відповідний проект рішення міської ради. У зв’язку з цим, ВАТ „Ужгородський завод „Електродвигун” передано вищевказану земельну ділянку в оренду строком на 2 роки. У подальшому це рішення міської ради було направлено до управління майнової політики міської ради, яке згідно з рішенням сесії Ужгородської міської ради уповноважено здійснювати оформлення та реєстрацію договорів оренди землі з правом підпису.
Проте, на сьогоднішній день відповідний договір оренди земельної ділянки з ВАТ „Ужгородський завод „Електродвигун” відсутній.

Крім того, встановлено факти прийняття Ужгородською міською радою рішень про надання в оренду земельних ділянок всупереч вимогам Земельного кодексу України.

Зокрема, рішенням Ужгородської міської ради приватному підприємству „Діалог В” надано в оренду строком на 7 років земельну ділянку площею 0,95 га по вул. Єньковській для розміщення та будівництва багатоповерхової житлової забудови та торгово-офісних приміщень, без винесення попереднього рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки. Аналогічне порушення допущено при наданні в оренду земельної ділянки ТзОВ „Закарпатбуд”.

Також, при винесенні рішень допускаються факти порушення ст.ст. 20, 118 Земельного кодексу України, тобто, не вказується цільове призначення земельних ділянок, або ж при прийнятті рішень про передачу земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків та будівництва індивідуальних гаражів в порушення ст. 121 ЗКУ відсутнє розмежування по цільовому призначенню.

Виявлено також факти прийняття Ужгородською міською радою односторонніх рішень в порушення та без врахування гарантованих Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України та договором оренди прав орендаря земельної ділянки.
Зокрема, рішенням Ужгородської міської ради „Про надання, відмову у наданні та приватизацію земельних ділянок” вирішено відмінити пункт рішення сесії IV скликання щодо надання в оренду строком на 10 років ВАТ „Готельно-туристичний комплекс „Інтурист-Закарпаття” земельної ділянки площею 1457,99 кв.м. для облаштування стоянки на пл. Кирила і Мефодія, 5, на підставі якого між управлінням майнової політики міста Ужгорода та вказаним підприємством укладений відповідний договір оренди зазначеної земельної ділянки на 10 років з передбаченими вимогами законодавства правами та обов’язками сторін.

За наслідками перевірки прокуратурою м. Ужгорода опротестовано два рішення сесії Ужгородської міської ради та внесено подання про усунення порушень вимог Земельного кодексу України та Закону України „Про оренду землі” під час винесення рішень по передачі в оренду та в приватну власність земельних ділянок.
Ужгородською міжрайонною прокуратурою також виявлено ряд порушень земельного законодавства. До прикладу, Дубрівською сільською радою прийнято рішення про надання громадянину В. у приватну власність земельну ділянку на підставі відповідних заяв громадян та матеріалів обмірів земельних ділянок, однак, громадянка жодних заяв на отримання земельної ділянки не надавала. Прокурором опротестовано дане рішення. Протест – задоволено.

В Абранській сільській раді Воловецького району всупереч вимогам Земельного кодексу України приймались рішення про безоплатну передачу земельних ділянок у власність без попереднього розгляду та погодження проектів відведення, а також затвердженого генерального плану забудови населених пунктів. Крім того, у рішеннях не зазначалась площа, місце розташування та призначення земельної ділянки. У рішеннях відсутні відомості про громадян, яким надавались земельні ділянки. За результатами перевірки міжрайонною природоохоронною прокуратурою внесено 11 протестів на незаконні рішення сільської ради по земельних питаннях.

Аналогічні порушення при прийнятті рішень допущені Бедевлянською сільською радою Тячівського району при наданні громадянам земельних ділянок у постійне користування із земель запасу сільської ради. На дані рішення прокуратурою внесено 9 протестів.

За наслідками проведених перевірок додержання земельного законодавства у сфері земельних відносин Хустською міжрайонною прокуратурою протягом року порушено 4 кримінальні справи, з яких 2 направлено до суду. У процесі слідства встановлено збитків на суму 132 тис. грн., з яких відшкодовано 110 тис. грн.

Прокуратурою області встановлено, що голова Воловецької районної ради одноособово видав письмовий дозвіл ТОВ „Верховина 1030” на оформлення договору оренди земельної ділянки для розміщення туристично-готельного комплексу та системи гірськолижних витягів на земельній ділянці розміром 16,6 га на території Абранської сільської ради, за межами населеного пункту, без відповідної проектної документації та з перевищенням своїх повноважень, так як таке рішення вправі приймати районна державна адміністрація, тому вказаний дозвіл прокуратурою району опротестовано.
Прес-служба прокуратури Закарпатської області
13 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини