Наступну зиму закарпатці можуть зустріти в холодних оселях

На вулиці потепліло – закінчились і волання місцевої влади до громадян з проханнями платити за теплопостачання бо його відключать. А чого волати – коли була реальна небезпека опинитися без тепла при мінусовій температурі на вулиці, люди платити не поспішали, тепер же не підуть і поготів. І те, що через борги городяни залишились без гарячого водопостачання, ситуація майже звична. От тільки за кілька місяців, коли похолоднішає, це може обернутися відсутністю гарячої води і в батареях.

Наступну зиму закарпатці можуть зустріти в холодних оселяхЗРОСЛИ НЕ ЛИШЕ ЦІНИ...

Відколи ціна на газ для українців від братньої Росії зросла, для підприємств теплокомуненерго він подорожчав більш ніж удвічі – з 243 грн. за тисячу кубів до 686 грн. Ну не зважила сусідня країна на передвиборчу програму Партії регіонів та її лідера Віктора Януковича, який обіцяв Україні в разі перемоги на виборах домовитися про нижчу ціну на газ… А у ціні тепла та гарячої води, що постачаються централізовано, газ складає 60%. Відповідно тарифи на ці послуги різко зросли.

На час, коли відбувся стрибок цін, теплокомуненерго по всій державі дихали на ладан, накопичили величезні борги. Вже тоді було зрозуміло — ціна на паливо й далі зростатиме, а відповідно, як снігова лавина, котитимуться й ціни та борги. І незважаючи на це урядовці прийняли жорстке рішення: нема встановленого рівня проплат – відключати, не надавати ліміти споживання, карати людей холодом, а місцевих керівників «пропісочуванням» на різних нарадах і селекторах та обуренням населення.

На літній період ДК «Газ України» пообіцяв постачати газ за умови погашення заборгованості (відсоток проплат на цей рік має бути не менше 80%) та проведення 100% оплати за поточне споживання газу. Тоді як у минулі роки планка була на рівні 60% за спожитий газ. Зрозуміло, що забезпечити стовідсоткову оплату за нинішніх умов не може жоден регіон, тобто уряд Януковича фактично свідомо позбавив гарячого водопостачання усі без винятку міста країни.

...А ЛЮДИ НЕ ПЛАТЯТЬ

Причому катастрофічно. Якщо на 1 січня цього року Закарпаття загалом боргувало 46 млн. 122 тис. грн., то за п’ять місяців, які минули (за оперативними даними), борг зріс ще на 3 млн. 771 тис. грн. і складає нині вже без малого 50 мільйонів. Як пояснюють фахівці Головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА, загалом послуг з тепло- та гарячого водопостачання у цьому році було надано на суму 16 млн. 174 тис. грн., з них споживачі оплатили 12 млн. 403 тис. грн. Отже рівень проплат -- 76,7% при необхідних 80%.

По Ужгороду борг на 1 січня сягав 24 млн. 961 тис. грн., з них новостворені комунальні підприємства «Ужтепло» та «Енергетичні системи Ужгорода» встигли «наростити» 3 млн. 838 тис. грн. Станом на 1 червня борги по діючих підприємствах склали 2 млн. 138 тис. грн. Крім того люди виплатили 248 тис. грн. боргів минулих років, які назбирало ще «Ужгородтеплокомуненерго». Рівень проплат по «Ужтеплу» склав 75%, а по «Енергетичних системах» -- 98,5%. Останній показник просто чудовий, але справа в тому, що ця фірма забезпечує лише кілька багатоповерхівок – основний постачальник квартир міста – «Ужтепло». І складати показники щоб вивести середній -- не можна.

Єдине нині місто на Закарпатті, яке влітку має гарячу воду – Виноградів. Там рівень проплат -- 84%.

ЧОМУ НЕ ПЛАТЯТЬ

Насамперед тому, що тарифи за останній рік зросли у кілька разів. На відміну від обіцяних урядом зарплат. Навіщо ж піднімати, якщо «покращення вашого життя сьогодні» було вчора? А ще тому, що свого часу держава проголосила «амністію» всім боржникам і запропонувала їм розрахуватися із заморожених рахунків Ощадбанку. Потім продовжила дію цієї норми ще на деякий період. Тобто у свідомість людей увійшло: хто платить – той сам собі дурень, якось воно буде. А ще не платять тому, що з прискіпливої уваги до цієї теми ЗМІ, добре знають – якщо неплатникам за холодну воду та каналізацію винайшли технічну можливість відключати воду в кожній квартирі, то з теплом, гарячою водою і газом такої можливості, без того, аби увійти в кожне помешкання, не придумали. А ще тому – що люди кардинально не задоволені якістю послуг – в багатьох квартирах батареї ледве прогріваються. І всі тепер знають скільки втрат відбувається через зношеність і моральне застаріння обладнання теплокомунерго. Хоча, за словами Григорія Бегея, наприклад у Мукачеві останнім часом відсоток ненаданих ЖРЕРами послуг внутрішньобудинкової мережі знизився з 20-22% в попередні роки до 8-12% зараз.

ЩО РОБИТИ

Влада і підприємці мусять інвестувати у модернізацію житлово-комунального господарства, у тому числі й для використання альтернативного палива. Кабінет міністрів має нарешті перейти від розробки безплідних програм до реальних дій. Замість того щоб будувати «повітряні замки» і здирати останню шкуру з сумлінних платників податків, знайти кошти та інвесторів для швидкого переоснащення підприємств теплокомуненергетики.

Щоправда у цій проблемі є ще один маленький, але вельми коштовний нюанс. Поставивши у такі, без перебільшення, драконівські умови підприємства, які повинні надавати послуги, урядовці фактично доводять їх до банкрутства. Зрозуміло, не для того, аби повністю знищити — все ж якщо люди взимку опиняться без тепла, за це доведеться відповідати. Просто у такий спосіб ці підприємства можна потім легко «приватизувати», за копійки віддавши у потрібні руки. Ще й під благою вивіскою, мовляв, подивіться, інвестори рятують наше комунальне господарство. А борги, як завше, списати за рахунок держбюджету, тобто тих же платників податків.

Нині ж усю відповідальність поклали на місцеве керівництво, яке може чи ні, та змушене викручуватися. По-перше, людей постійно просять оплатити за спожитий газ і тепло, а по-друге, знаходить кошти на підготовку до наступного опалювального сезону. Як запевняє заступник начальника ГУ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Роман Гложик, відповідно до розпорядження голови ОДА Олега Гаваші, нині уточнюють що, де, скільки і на які суми треба зробити. Розроблено графік реструктуризації боргів, щоб вчасно почати опалювальний сезон. Якщо, звісно, наступні Верховна Рада й уряд не вигадають напередодні зими ще якихось новацій для чергового «покращення життя».
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок", Мукачевo.net
13 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини