Угорці Закарпаття піддають сумніву виконання закону про мови

Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5029-VI "Про засади державної мовної політики". Експерти вважають, що він не буде виконуватись у повному обсязі, дехто наголошує, що цей закон розколює країну.

Угорці Закарпаття піддають сумніву виконання закону про мови

– Звичайно, кожна національна меншина рада, коли її мовні або інші права розширюються. Але ж в Україні ситуація така, що багато чинних законів і постанов на ділі не фінансуються й не виконуються. Стосується це й мовних та культурних прав національних меншин. Іще 1991-го, за Радянського союзу, було прийнято "Закон про мови", який був головним у цій сфері до останнього часу. У ньому, зокрема, є вимога – у селах, де більшість становить національна меншина, проводити засідання й видавати документи їхніми мовами. Щоб держслужбовці володіли цією мовою. Цього не було і нема. Окремі речі виконувались, а більшість – ні. Й не думаю, що тепер щось істотно зміниться, – сказав Василь Брензович, 48 років, депутат Закарпатської облради від Партії угорців України "КМКС", доктор філософії Будапештського університету ім. Л.Етвеша.

– Це крок до розпалювання в Україні громадянської війни, і влада, яка готова приймати й підписувати такі закони, по суті ставить підпис під своєю нелегітимністю. Адже у перспективі цей закон може призвести до наслідків, що, як пишуть лікарі, несумісні з життям. У даному випадку – з життям держави, – зазначив Андрій Окара, політолог.

– Як людина, що займається політичною експертизою, я можу розписати всі "за" і "проти" прийняття цього закону. Так само, як можна розписати плюси й мінуси рішення влади стріляти в мирних громадян. Але ці питання мають іншу природу, вони є межею, перейшовши яку, влада перестає бути легітимною. У випадку з мовним законом влада створила передумови для посилення в українському суспільстві розбрату, дуже жорстких суперечок, що мають під собою суто віртуальну природу. Янукович об'єднав Україну в ненависті до свого політичного режиму. Зараз, щоб народ не повстав, влада хоче загострити внутрішні протиріччя. Не думаю, що це принесе позитив цій політичній силі на виборах – але вони так вважають. Бо думають навіть не своїми мізками, а мізками своїх американських консультантів, які й пропонують їм такі сценарії мобілізації електорату, – додав А.Окара.

09 серпня 2012р.

Теги: мови, Брензович, угорці

Коментарі

Закарпатський мадяр 2012-08-15 / 11:34:47
Я сам мадяр і про то ниґда м не жалів. Я сам знаву дуже файно і українську і руську і німицьку. У мене проблем з языками ниє. Але щитаву, же нацменшины мавуть право на свуй язык, але то не означає, же державну мову не треба учити. Хто хоче, тот навчиться, ахоть тым законом гузицю вутерати. А хто не хоче, то вже його проблемы.

Україна і Угорщина друзі!!!!!!!!!!!!! 2012-08-11 / 08:48:24
Марія-Анна 2012-08-09 / 20:53:21
Більшість угорців Закарпаття настількі чисто та грамотно спілкуються державною українською мовою, що можуть позаздрити деякі владні чиновники,які будучи на державних посадах неспроможні вивчити українську мову досконало, так як це одна з найголовніших умов при поступленні на державну службу.І взагалі закарпатці це інтернаціональні та миролюбиві громадяни України справжні патріоти своєї батьківщини!
-------------
До речі, ніколи я не чув від них негативного ставлення до України і українського. Чудово, спілкуються українською.

Zoltán 2012-08-10 / 16:08:54
1. Брензович не представляє всіх угорців нашого краю: 100 тисяч угорців мають право голосу, КМКС на виборах отримав 20 тисяч, топто 20 відсотків.
2. Брензович правий на 100 відсотків, коли говорить: Але ж в Україні ситуація така, що багато чинних законів і постанов на ділі не фінансуються й не виконуються

??? 2012-08-10 / 14:35:34
щем такого "угорця Закарпаття" як політолог Андрій Окара не знав ???


2 Адмін 2012-08-09 / 19:32:04
2Istvan


" ... Те, що Закарпаття онлайн є одним з найавторитетніших новинних ресурсів краю ....." (ц)

:D :D :D ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Іван 2012-08-09 / 22:46:24
Іштване, Ти майже з регіоновського УМДСа, , Айбо Брензович тепер правду каже, тай грамоти в собі має майбульш як Твуй дурняковатий презідент Йоніковач

Марія-Анна 2012-08-09 / 20:53:21
Більшість угорців Закарпаття настількі чисто та грамотно спілкуються державною українською мовою, що можуть позаздрити деякі владні чиновники,які будучи на державних посадах неспроможні вивчити українську мову досконало, так як це одна з найголовніших умов при поступленні на державну службу.І взагалі закарпатці це інтернаціональні та миролюбиві громадяни України справжні патріоти своєї батьківщини!

Адмін 2012-08-09 / 19:32:04
2Istvan
За нашою інформацією, КМКС, заступником голови якої є пан Брензович, представляє більшість угорців Закарпаття. Крім того, угорська громада довірила йому представляти її інтереси в облраді. Тому ми маємо значно більше підстав довіряти йому. а не анонімним дописувачам.

Вибачте, у нас немає часу на пустопорожню переписку. Дозвольте нам виконувати свою роботу так, як ми вважаємо за потрібне. Те, що Закарпаття онлайн є одним з найавторитетніших новинних ресурсів краю дає нам підстави вважати, що ми робимо цю роботу правильно.

Istvan 2012-08-09 / 19:22:33
Тут ни слова о том, что Брензович выступает в роле заместителя председателя КМКС (к стати он не является зам. председателем ПУУ КМКС). Во виорых КМКС далеко не репрезентует большинство венгров Закарпатья.

Адмін 2012-08-09 / 19:15:31
2Istvan

"Адін вєнґр" - це заступник голови найпотужнішої угорської партії України - ПУУ (КМКС) і депутат облради від КМКС. Тому він репрезентує думку більшості угорців Закарпаття. Ми не винні, що ця думка не співпадає з вашою.

Istvan 2012-08-09 / 19:04:01
Вы пишете, что "угорці Закарпаття", и цитируете всего одного венгра.
А кто этот А. Окара? Тоже венгр? Думаю - нет. Тогда не пишите, что это мнение "венгров Закарпатья".

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини