Сімох закарпатських далекобійників вже більше 2-х тижнів не випускають з Казахстану

Групу закарпатських дальнобійників без вагомих причин затримали в Казахстані. Одна з ужгородських сімей (прізвище просять не називати) уже другий тиждень живе, як у жахливому сні. Їхнього 29-річного годувальника, дальнобійника Юрія, не відпускають додому казахські правоохоронці. Він та ще 6 закарпатців везли в цю країну обладнання для виготовлення вина, але замість вдячності представники дружнього народу без вагомих причин утримують їх уже 15 діб на одній із автостоянок.

Сімох закарпатських далекобійників вже більше 2-х тижнів не випускають з Казахстану
Допомогти визволити «заручників» поки не може ніхто, адже причини затримання – надумані, як стверджує родина. А в цей час дружина Юрія – Аліна – ось-ось має народити в Ужгороді…
 
Юрій працює дальнобійником уже 5-6 років, і в неприємні історії раніше ніколи не потрапляв. А ось у Казахстані, куди поїхав уперше, вийшла справжня драма. Поки що не з надто щасливим кінцем.  Він та ще шестеро колег із Іршави, Мукачева й Ужгорода  доставляли обладнання для вина з Франції  у казахське місто Шимкент. І в  м. Актобе, яке проїжджали, потрапили в халепу. Там 19 липня всі 7 каміонів затримала транспортна поліція. Як розповіла мати Юрія Оксана Юріївна, зупинили їх із метою перевірки і …не відпустили. Їх тимчасово відправили на автостоянку, але ця «тимчасовість» вилилася вже в 15 днів тяжкого очікування (принаймні такий стан справ був на четвер, 2 серпня. – Авт.).  «Спочатку перевіряли, чи не фальшиві двосторонні договори. З документами все гаразд. Мови про тристоронні угоди взагалі   тоді не йшло, – зазначила жінка. – Пройшло кілька днів, і їм висунули претензії щодо відсутності тристоронніх договорів, яких вони  не можуть мати: для вантажівок стандарту «Євро-2» такі документи уже 1,5-2 роки не передбачені». І все ж через це закарпатців уже довгий час тримають на стоянці. Що цікаво, за кожен день «гостювання» слід платити по 45 доларів із кожного. «Це просто знущання! – обурюється пані Оксана. – Їх насильно утримують, та ще й гроші за це беруть. Охороняють їх люди з автоматами. Один наш водій спробував утекти, так його трохи не під конвоєм повертали. До речі, навпроти є стоянка за 15 доларів на день – так ні, не пускають, тримають на дорожчій! Наскільки мені відомо, гроші у них уже закінчуються. Умови проживання там просто жахливі. Син спить у машині, а весь день проводить на 40-градусній спеці. Воду їм носять прості люди. Про відсутність туалету та душу взагалі не хочеться згадувати…». 
 
За словами матері, хлопці зверталися за допомогою в різні інстанції. Але реально допомогти ніхто не може. Зокрема замовник винного обладнання (до речі, його  вартість – 100 тисяч доларів), заявив, що затримання водіїв – це їхні проблеми. Роботодавець краян, фірма «Глорі Карго Сервіс», стверджує: робить усе необхідне для їх порятунку, але нічого не виходить. Як розповіла сайту «Голос Карпат» директор компанії Сюзанна Йоссаї, вони надіслали багато звернень до низки служб і відомств, у тому числі в Посольство України в Казахстані, Службу міжнародних автомобільних перевезень, МЗС України тощо. Проте поки всі інстанції відмовчуються. Хтось не відповідає на телефонні дзвінки, а хтось узагалі допомагати не хоче. «Річ у тім, що ми не знаємо, кому й доводити, що з документами у нас усе в порядку», – зазначила С. Йоссаї. За її словами, відповідні договори видає фірма СМАП. А там кажуть, що наразі взагалі трихсторонніх договорів немає, і не знають, коли будуть. «Зараз веду переговори з інспектором, який затримав наших перевізників. Він обіцяв дати конкретну відповідь, що робити, – продовжила  Сюзанна Йоссаї. –  І, напевно, будемо брати ці дорогі дозволи за 4 тисячі доларів, тому що нема кому доводити свою правоту. Повне беззаконня. У нас просто нема в кого просити допомоги, навіть консультативної». 
 
Водночас у посольстві України в Казахстані, яке зобов’язане  займатися цим питанням, всі стрілки переводять на фірму-замовника. Після затримання закарпатців вони направили ноту до влади Казахстану з вимогою звільнити заручників. Цьому була навіть присвячена зустріч дипломатів Посольства України з керівництвом Комітету транспортного контролю Міністерства транспорту й комунікацій Казахстану. Представники азійської країни запропонували низку варіантів вирішення проблем, які виникають у наших перевізників, про що оперативно поінформували компанію-работодавця наших водіїв – «Глорієм Карго Сервіс». Відтак нині врегулювання проблеми, за словами представників Посольства, багато в чому залежить від неї. До речі, з офіційної відповіді українських дипломатів стало зрозуміло, що казахи просто «по-різному трактують закон». І в таку пастку, як «тристоронній договір», якого не має бути в деяких країнах, потрапляли не тільки закарпатці, а й представники Туреччини, Литви, Німеччини, Латвії. 
 
Існує й інша версія, чому закарпатці досі на чужині. Скоріш за все, казахські правоохоронці зрозуміли, що товар вартістю 100 тисяч доларів є  ласим шматком,  і просто так його відпускати не захотіли… 
 
Одним словом, полон закарпатців у спекотному Казахстані може тривати ще не один день. Оксана Юріївна слізно благає про допомогу всіх небайдужих. Страшенно переймається долею Юрія і його дружина Аліна. Тим більше, що вона з дня на день має народити    дитину. І в такий відповідальний момент – чоловіка нема поруч. Він у полоні «юридичних  непорозумінь» двох країн. Він і ще 6 наших земляків. 
 
Дмитро Гончар, "Закарпатська правда"
06 серпня 2012р.

Теги: далекобійники, Казахстан

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини