Чеські "бронтозаври" маркували туристичні маршрути Закарпаття (ФОТО)

Члени "Руху бронтозаври" шукають шляхи гармонійного розвитку суспільства, яке усвідомлює відповідальність за те, що нас оточує. Цього літа чеські «бронтозаври», змовившись з друзями з Іспанії та Україні, вирушили в Закарпаття, де відновлювали позначення на так званій «транскарпатської магістралі», туристичному маршруті, що простягнувся від кордонів Польщі та Словаччини до рубежів Румунії. Працювали, відпочивали і навчалися, - повідомляє радіо "Прага".

Чеські "бронтозаври" маркували туристичні маршрути Закарпаття (ФОТО)

Скільки років вже існує Рух Бронозаври і чим він займається?

«Рух бронтозаври - волонтерська організація, що об'єднує молодь, існує вже більше 35 років. У своїй роботі ми намагаємося поєднувати приємне з корисним. Ми проводимо різні заходи для молодих людей, які допомагають людям, природі, відновлюють історичні пам'ятники. Наші волонтерські табори та інші заходи відбуваються в Чехії та за кордоном. Довгострокові проекти ми реалізуємо в Румунії та Індії, а зараз, співпрацюючи з місцевими організаціями, ми почали втілювати в життя проект волонтерських таборів і в Україні».

Саме в цьому році ви і побували в Україні - на Закарпатті. Скільки учасників зібралося у волонтерському таборі і, що ви змогли здійснити?

«В Україні ми провели більше двох тижнів. Сформувалася група, що налічувала понад тридцяти осіб, до якої увійшли чехи, іспанці й українці. Ми розмічали туристичні маршрути в Закарпатській області - в Колочаві і Воловці. Надали ми і невелику екологічну допомога - проходячи туристичні маршрути, ми збирали сміття. Проект волонтерського табору в Україні ми здійснили за співпраці з чеською екологічної організації "Рух Веселка" (Hnutí Duha) та українським об'єднанням "Карпатські стежки" (Karpatské stezky). У нас вийшло спільними зусиллями позначити 75 кілометрів туристичних маршрутів. Мені здається, що це була дуже цікава, приємна поїздка, яка принесла користь і місцевим жителям ».

У місці свого перебування ви розбивали табір або ночували в гостях у когось з місцевих жителів?

«Ми розбивали табір. У Колочаві нам допоміг один з друзів, власник туристичного кемпінгу. У Воловці ми співпрацюємо з мером, який для нас знайшов місце в однієї з місцевих мешканок. Тому наші волонтери змогли познайомитися і зі способом життя простих людей. Наша господиня тримає корів, поросят та іншу живність. Ми приємно провели час».

Для ваших волонтерів ця середу була незвичайна?

«Ні, вони вже з цим зустрічалися, так як в подібні табори вже їздили неодноразово. Для них було цікаво те, що в Україні подібний стиль життя у дуже великої кількості людей. У Чехії він зустрічається рідко, але для України - це повсякденність. Люди працюють в полі, тримають корів, коней і так далі ».

Ви маєте намір продовжити співпрацю і повернутися в Україну знову? Куди ви тоді підете?

«Нам там дуже сподобалося, тому ми домовилися в майбутньому році провести подібну роботу. В Івано-Франківській області, де дуже красиві гори, ми могли б продовжити розмітку туристичних маршрутів. Українська організація Карпатські стежки в цьому регіоні вже розмістила 100 кілометрів трас ».

Ви допомагали розчищати стежки, розмічали туристичні траси, а була у вас можливість ближче познайомитися з історією цього регіону. Закарпаття колись належало до Чехословаччини.

«З історичної точки зору для нас це дуже цікава область. У Колочаву часто приїжджають чеські туристи саме для знайомства з історією. Ми також відвідали кілька музеїв, розмовляли з місцевими жителями про те, як вони оцінюють той час, коли ми були об'єднані в рамках однієї республіки. Цікаво було дізнатися й думку українських жителів про сучасну Чехії. У нас же дуже тісні відносини ».

Зустрівся вам хто-небудь, хто розмовляє по-чеськи?

«Ми зустріли дуже багато людей, які говорили з нами по-чеськи. Однак це пов'язано не з давньою історією, а з сучасністю. Дуже багато українців їздить до Чехії на заробітки. Тому вони й розмовляють чеською мовою. Коли ми зустрічалися з такими людьми, то вони зустрічали нас з великою радістю, розпитували, звідки ми і що робимо. Такі моменти для мене були дуже цікаві. Багато людей оперують різними вкоріненими стереотипами, в тому числі і негативними. У наших волонтерів з'явилася можливість дізнатися - як дійсно люди в Україні живуть, чому їздять до Чехії. Для українських співрозмовників це подібно. Ці моменти мені дуже сподобалися - справжнє спілкування двох культур », - завершує свою розповідь Христина Студії з чеського Руху бронтозаври.

01 серпня 2012р.

Теги: Бронтозаври, маршрут, маркування

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини