В Ужгороді видали книжку про історію закарпатської "Просвіти"

НДІ політичної регіоналістики презентував 5-ту книжку видавничої серії «Studia Regionalistica». Автором монографії «Товариство «Просвіта» в громадсько-політичному та культурному житті Закарпаття (1920 – 1939)» є кандидат історичних наук Іван Стряпко.

В Ужгороді видали книжку про історію закарпатської "Просвіти"

 

Сучасний об’єктивний погляд ученого, який використав значний масив архівних джерел, чи не вперше в історіографії розкриває цілий комплекс життєдіяльності однієї з наймасовіших культурно-національних громадських організацій в історії Закарпаття.

Як доводить автор понад 300-сторінкового видання, Товариство «Просвіта» активно впливало на культурний розвиток Закарпаття. Більше того, фактично лише воно сприяло розвитку та поширенню вітчизняної культури. Завдяки цій діяльності було засновано перший український театр, створено громадську бібліотеку, поширювалися українська література, національний хор. Докладаючи активних зусиль, Товариство охопило широке коло питань,  займаючись не лише культурно-просвітницькою працею, але й намагаючись впливати на економічну сферу, сподіваючись покращити матеріальні умови життя населення.

Актуальність монографічного проекту зумовлена відсутністю узагальненої праці з досліджуваної проблеми, так як вітчизняні та зарубіжні дослідники поділилися на два табори, оцінюючи роль та значення діяльності Товариства. Одні позитивно оцінювали його діяльність. Інші ставилися до нього вкрай негативно. Отже, ця тематика ще не стала предметом спеціального, самостійного, комплексного наукового дослідження.

Вищесказане підтверджує новизну наукового дослідження І.Стряпка, яке полягає в спробі комплексного висвітлення діяльності Товариства «Просвіта» і його ролі в громадсько-політичному та культурному житті Закарпаття 1920 – 1939 pоків. На основі аналізу значної кількості архівних документів, опублікованих джерел, вітчизняної та зарубіжної наукової літератури, а також на значному конкретно-історичному матеріалі в роботі вперше простежено еволюцію діяльності культурно-просвітніх товариств на Закарпатті, які передували «Просвіті». Дано оцінку взаємовідносин між товариством «Просвіта» і чехословацьким урядом. Автор визначив і проаналізував основні періоди, вплив зовнішньо- та внутрішньополітичних чинників на співпрацю та її основні напрямки.

Дослідник вдало простежив досвід діяльності культурно-просвітніх товариств Закарпаття часів Австро-Угорської імперії, а також заснування товариства «Просвіта». Автор проаналізував програмні документи та загальні тенденції його розвитку.

Цікавою є частина, у якій автор висвітлює взаємовідносини Товариства з чехословацьким урядом, а також вплив на формування проукраїнських політичних партій та роль у поширенні української мови в Підкарпатській Русі. І.Стряпко доводить, що мовне питання було найгострішим та заполітизованим. Втручання урядових чинників у мовне питання, на думку дослідника, лише сприяло мовному протистоянню, яке остаточно вдалося вирішити лише 25 листопада 1938 pоку, коли Августин Волошин – прем’єр-міністр автономної Підкарпатської Русі – підписав розпорядження № 28, яким українська мова проголошувалася офіційною.

Досліджуючи вплив товариства «Просвіта» на становлення української культури Закарпаття, автор стверджує, що просвітяни, вивчаючи народні пісні, звернули увагу на їх спільність із піснями Галичини та Наддніпрянщини і на цій основі зробили висновок про належність місцевого населення до українського народу.

Читач знайде чимало цікавої інформації про взаємовідносини «Просвіти» із владою, політичними партіями, громадськими організаціями, про активність у масових заходах, видавничу, літературну, музейну, бібліотечну, театральну та музичну діяльність.

З упевненістю можна говорити про те, що ця монографія стала окрасою видавничої серії НДІ політичної регіоналістики «Studia Regionalistica», повідомляє сайт УжНУ.

28 липня 2012р.

Теги: Просвіта, Стряпко, Studia Regionalistica

Коментарі

Ольга 2012-07-29 / 22:11:48
Було б дуже добре, якби сьогоднішня Просвіта згадала про славне минуле і прокинулася з летаргічного сну

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини