На ужгородському ринку нерухомості - "літнє затишшя"

Літо, спека, відпустки. Час, що, звісно, не стимулює до активних дій. Проте однією з найперших нагальних потреб людини залишається, як і завжди, дах над головою. Хто не має житла, перебуває у його пошуках. Чимало інших городян мріють прикупити заміські будинки, дачі, земельні ділянки.

На ужгородському ринку нерухомості - "літнє затишшя"Однак на ужгородському ринку нерухомості протягом останніх двох місяців спостерігається певне затишшя..

ЦІНИ НА НЕРУХОМІСТЬ В УЖГОРОДІ ОБІЦЯЮТЬ ДЕЩО ВПАСТИ

— Очевидно, головними чинниками цього є, по-перше, політична ситуація та нестабільність у країні. По-друге, ціни на нерухомість у Києві впали на 10—20 %, а по-третє, що не менш суттєво, чимало громадян пішли у відпустки. Гадаю, потенційні клієнти на ринку нерухомості наразі вважають за доцільне перечекати, адже вимальовується тенденція до деякого зниження цін, що наразі досить високі, — міркує Наталія Петросян, директор ужгородського агентства нерухомості «Авангард».

У квітні-травні на ринку нерухомості спостерігалася ситуація, за якої пропозиції переважали попит, тобто бажаючих продати нерухомість було значно більше, ніж бажаючих її придбати. А коли пропозиція значно перевищує попит, то це, як вже підмічено, сигналізує про потенційне зниження цін. Тому наразі існує прогноз: насамперед ціни на 10—15 % впадуть на вторинному ринку, тобто на «хрущовки» та «сталінки».

«До того ж, в Ужгороді досить активно, порівняно з попередніми роками, ведеться будівництво — у районі Радванка, на вул. Володимирська, вул. І. Франка, переобладнуються під квартири колишні гуртожитки», — пояснила ситуацію на ринку нерухомості Наталія Василівна.

НАЙДЕШЕВШІ В УЖГОРОДІ «МАЛОСІМЕЙКИ». ЇХНЯ ВАРТІСТЬ - ВІД 20 ТИС. ДОЛАРІВ

Найскромніше, як на сьогодні, житло, де не завжди є ліфт, й не найкращі елементарні умови та загальний стан житла, а площа помешкань становить 12 кв. м., 18 кв. м. — коштують 20—25 тис. дол. Ціна квартир-«хрущовок» у межах 28—35 тис. дол. залежно від стану квартир. Що стосується житла нового планування ( йдеться про 1-кімнатні квартири), то їхня вартість становить від 30 тис. дол. до 42 тис. дол. , це якщо у словацьких квартирах з проведеним належним ремонтом. Однокімнатна квартира старословацької забудови може коштувати до 100 тис. доларів і вище. До прикладу, це район Велика Рафанда, де 1-кімнатна квартира має 66 кв. м. й елітним вважається місце розташування району. Найдешевшими 2-кімнатними квартирами є ті, що на «високих» поверхах, без ремонту — за ціною від 35 тис. дол. до 45 тис. дол. ( це 2-кімнатні «хрущовки»). Двокімнатні «панельки» вже вартують на сьогодні від 42 тис. до 50—52 тис. доларів (це якщо з євроремонтом, автономним опаленням тощо). Жорстко визначених цінових меж на помешкання просто не існує, зізнається Наталія Василівна, яка у ріелторському бізнесі працює близько одинадцяти років. Хоча це, звісно, зовсім не означає, що за ту ціну, яку продавець виставляє, його нерухомість буде конче продана.

Помешкання у цегляних будинках по вул. Грушевського досить дорогі: навіть без ремонту коштують 52, 53 тис. дол. і більше, а з євроремонтом та автономним опаленням 2-кімнатні квартири тут коштують 60 — 65 тис. дол. Загалом пропозиції приблизно втричі переважають попит, якщо орієнтуватися за даними агентства нерухомості «Авангард», яке у жовтні відзначатиме своє 5-річчя.

Чи збереглися ті ж зацікавленість у придбанні житла та інтенсивність купівлі, які були останніми роками? Наталія Василівна каже, що ту ж «малосімейку» можна було придбати навіть за ... 900 доларів, а у хорошому стані — за півтори тисячі доларів, але тоді банки не надавали кредити, а курс долара був іншим. А потім банки почали надавати кредити, у тому числі молодіжні пільгові позики на придбання житла для молоді до 35 років. Згодом цей процес призупинили, але кажуть, що згодом знову почнуть надавати кредити під молодіжне будівництво і, на думку п. Петросян, чимало молодих людей сподіваються на це і чекають на кращі часи.

Щодо банківських кредитів, які надаються під досить високі відсотки. Не секрет, що, взявши позику в банку під придбання житла, чимало людей згодом не можуть її сплачувати. Тоді такі квартири, згідно з рішенням суду, виставляються на продаж.

ІНТЕРЕС ДО ВОЛОДІННЯ ЗЕМЛЕЮ СТРІМКО ВИРІС ЗА ОСТАННІ ДВА-ТРИ РОКИ

— Попри те, що інтерес до придбання житла у попередній період значно знизився, — констатує директор агентства нерухомості Наталія Петросян, — за цей же час ми оформили продажу чотирьох земельних ділянок, що свідчить про зацікавленість ужгородців стати власниками землі, яка дедалі дорожчає. Агентство також займається оформленням документів на введення в експлуатацію будинків, приватизацією квартир, земельних ділянок тощо.

Чим пояснюється «земельна» зацікавленість ужгородців і які ціни на сьогодні на ринку продажу земельних наділів? У межах власне Ужгорода ціни досить високі. Наталія Василівна розповіла, що у старій частині міста ділянки продавалися і за 75 тис. дол. Це по вулицях Корзо, Собранецька, бічних вуличках, що пролягають від вул. Митної — вул. Шевченка, Павлова тощо. Можна сказати, що ціни тут за земельні ділянки площею шість-сім соток такі ж, як за старі будівлі. Власники хочуть отримати за свої земельні ділянки 50 тис. дол., 80 тис. дол. Ціни на землю у кооперативах «БАМівський», «Університетський», «Верховинський» від 15—20 тис. дол. залежно, як розташована ділянка відносно комунікацій, у хороших районах «Червениці» просять 45—50 тис. дол.

Інтерес до придбання земельної ділянки особливо виріс за останні два-три роки. Колись було таке, що земельні наділи примушували брати, пригадує п. Петросян, а люди відмовлялися від зайвого клопоту, тепер же на неї шалений попит. Іншою новинкою на ринку нерухомості є те, що городяни прагнуть купити будиночок у селі. Дехто воліє повністю перебратися жити у село, продавши заради цього міську квартиру, а більшість воліють мати квартиру в місті та заміський будиночок у мальовничих місцях сіл Циганівці, Анталовці тощо, де чудова природа, гриби тощо, де можна чудово відпочити на вихідні й не тільки.

Переважна більшість ужгородців з тих, хто ще не має власної дачі, прагне її придбати, або ж просто мріє про це. Хто наблизився до купівлі впритул, в основному, насамперед цікавляться, чи можна там жити? Відсутність нормального водозабезпечення та балонний газ не завжди стримує від бажання купити дачу. Бажаючих придбати значно більше, ніж тих, хто бажає свою дачу продати, запевняє п. Петросян. А є двоповерхові дачі, які коштують від 25 до 40 тис дол. Популярністю користуються дачі у мікрорайоні Шахта, де досить високо підвели водогін та газопровід, але пропозицій продажу тут найменше. Добротні дачі виставляють на продаж у дачних масивах с. Оріховиці, с. Глибоке, с. Сюрте, с. Горяни.

Якщо на радість потенційних власників квартир, дач та заміських будиночків ціни таки дещо впадуть, то що можна прогнозувати, як наступний за цим крок на ринку нерухомості? «До нового року зниження цін цілком можливе, — переконана директор агентства нерухомості п. Петросян, — а що буде далі на ринку нерухомості прогнозувати неможливо, оскільки невідомо навіть те, що очікує на нас після обіцяних виборів 30 вересня». Однозначним залишається хіба те, що зацікавленість мати власний дах над головою, а потім, коли він буде придбаний, ще дачу чи заміський будинок, а ще земельну ділянку — існуватиме завжди. Яким би не було дорогим житло, його все одно купуватимуть — навіть при тому, що в Ужгороді воно вже на сьогодні дорожче, як подекуди за кордоном.
Людмила Сушко, РІО
08 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини