Заміна лампочок, замків та електричних плит дозволить закарпатським школам економити до 30% витрат

До 30% електроенергії може зекономити Коритнянська школа на Ужгородщині, якщо замінить на кухні старі радянські плити. Це вже зробила Середнянська ЗОШ. А ще тут поміняли насос у системі теплопостачання, пояснили учням, кільки грошей йде «на вітер» при відчинених дверях, відкручених кранах, увімкнутому світлі. У школі села Есень – та ж ситуація. Ці три школи взяли участь у проекті «Школи крокують до енергозбереження», який впроваджувався в Закарпатській області з вересня 2011 до липня 2012 року за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.

Заміна лампочок, замків та електричних плит дозволить закарпатським школам економити до 30% витрат

 

Досвідом, який накопичували упродовж року, ділилися на заключному семінарі, що відбувся на базі Середнянської школи І-ІІІ ступенів. Розпочався захід з огляду виставки робіт учнів трьох модельних шкіл проекту – конкурсних виробів з пластикової пляшки «Друге життя пластику», малюнків та реферетів на тему енергозбереження.

Проект, що його впроваджувала ГО «Форза», спрямований на покращення енергоефективності, енергозбереження у трьох модельних школах Ужгородського району. Насамперед, у рамках проекту було здійснено енергоаудит з тепловізійним обстеженням, виявлено втрати тепла, світла, заплановано покращення інших проблемних місць, виявлених енергоаудитом. Друга частина проекту була направлена на роботу з дітьми та вчителями: проводилися уроки, переглядалося відео про відповідальне ставлення до збереження енергоресурсів, випускалися наочні матеріали, які мають нагадувати про ощадливе ставлення із збереження електроенергії як в школах, так і вдома. Планується надалі, що такі заходи будуть запроваджені у більшому масштабі в Україні.  

Економити електроенергію: на прикладі шкіл з’ясували, що тільки ремонт всіх замків економить втрати тепла узимку на 20%. А ще незабути виключити світло, слідкувати, щоб вода не текла у кранах. Це прості речі, які можуть робитися без донорських коштів. Навіть неправильне встановлення пластикових вікон, які мали б зберігати тепло, загрожує значним втратами.

На плитах вже економить Середнянська школа. Їх тут у рамках проекту встановили нещодавно. Плити тут стояли ще радянські, дві по три конфорки. На них щодня витрачалось по 120 кВт. Крім того у рамках проекту ми замінили насос, за допомогою якого опалювалися корпуси школи, встановили новий, не такий потужний, але економія витрат – 10%. За рахунок тільки цих кроків зекономлять 1500 кВт щомісяця. Зарадіаторні екрани, світильники з енергоефективними  лампами разом з усіма новаціями дозволять Середнянській ЗОШ зекономити 16 тис. кВт,  або 30% електроенергії та 17,4 тис. куб. м, або 27,9% природного газу та заощадити  понад 82 тис. грн., або 27%  коштів, що витрачаються на придбання цих енергоносіїв на рік. Загалом таке зменшення використання паливно-енергетичних ресурсів від впровадження енергозберігаючих заходів в модельній школі сприятиме зменшенню викидів «парникових газів» на 9 тис. кг в рік, або на 21,5 % в порівнянні з обсягами викидів до впровадження згаданих заходів та покращенню екологічної ситуації  на теренах школи і навколишньої місцевості.

Стосовно підвищення енергоефективності самих будівель шкіл, керівники установ відзначили, що на сьогодні у директорів немає жодного стимулу до покращення ситуації з енергоефективністю, оскільки у зв’язку з діючою системою бюджетного фінансування шкіл та визначення лімітів споживання енергоресурсів, керівництву  просто невигідно покращувати енергоефективність школи. Тому дискусія зосередилася навколо питання необхідності змін в систему та механізми бюджетування та запровадження фінансових стимулів для школи бути більше енергоефективною. А це питання вже стосується загальнонаціонального рівня, тому важливо ініціювати такі зміни, хоча на рівні районів і області це можна зробити тільки зверненнями до вищих щаблів влади.   

На завершення семінару було представлено коротке відео «Один день Соні. Поради з енергозбереження», присвячене щоденним енергозберігаючим діям кожної людини та їх ефективності, створене для того, щоб кожен з нас замислився щодо наслідків своїх звичок і дій і спробував їх змінити на краще. Це відео отримали всі учасники семінару для майбутнього використання під час уроків з енергозбереження.

21 липня 2012р.

Теги: енергоефективність, енергозбереження, Форза

Коментарі

Читатель 2012-07-22 / 12:48:24
Но, только хитро умалчивается, что абсолютно все это делается за счет денег родителей школьников. И ни о каких выделенных средствах из бюджета речи не идет вообще.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини