Угорці Закарпаття не хочуть вчити українську мову (ВІДЕО)

Тут проживають понад 150 тисяч етнічних угорців. Це 12% від усього населення області. У селі Паладь-Комарівці на 1100 мешканців українців лише 70. Українською розмовляють кілька угорців. Пенсіонери розуміють російську. Молодь вчити державну мову не хоче, нема потреби. У прикордонному селі читають угорськомовні газети. У сільській раді вже давно офіційний бланк, печатка і штамп двомовні. 27-річна Рената Товт закінчила угорську школу. Двоє її синів жодного слова не знають українською.

Угорці Закарпаття не хочуть вчити українську мову (ВІДЕО)

Старший син узагалі не хоче вчити українську мову. У повсякденному житті ми її не використовуємо. Я не володіла нею і не хочу. Так, кілька слів російською скажу, щоб порозумітися з кимось з українців, якщо мені треба буде», - розповідає жителька села Паладь-Комарівці Рената Товт.

«Тут все по-угорськи, газети, оголошення. Навіть коли перед виборами, також ставлять оголошення на угорській мові… Служба в церкві по-угорськи», - розповідає секретар Паладь-Комарівецької сільської ради Надія Надь-Дарчі.

90% дітей угорців навчається в угорськомовних школах. Їх на Закарпатті 100. Підручниками забезпечує українська держава. Закарпатські угорці кажуть: якщо закон про мови таки приймуть, офіційне використання рідної мови полегшить їм життя. На виборах можна буде вимагати бюлетені угорською, а при вступі до навчальних закладів – тести. Місцевих чиновників така перспектива лякає. Їм бракує знань, перекладачів і грошей.

«Хіба що вибірково деякі питання перекладати, але так, щоб повністю всю документацію, мені здається, зайвим з економічних міркувань. У нашому селі по-угорськи розмовляють працівники сільради і пишуть так, що проблем нема. А от у районній раді треба буде спеціальних людей на угорську мову. Трішки проблематично», - зазначає працівник Паладь-Комарівецької сільської ради Олександр Товт.

Чиновники запевняють: суттєвих змін новація не принесе. Прав нацменшин в області ніколи не утискали. Іншої думки лідер закарпатських угорців Міклош Ковач. Каже, закон не викорінить дискримінації, яка є. Чиновники-українці не знають складної угорської, щоб нею, за новим законом, спілкуватися з місцевими жителями. А представників нацменшин у прокуратуру, суди та на державну службу не беруть. Є угорці лише на керівних виборних посадах.

«У нас глибокий скепсис щодо практичної імплементації закону. Закон, скоріше всього, якщо його приймуть до виборів, потім він до повсякденного життя не буде мати відношення. Уявити, як після прийняття закону оголошують конкурс всіх вищезгаданих органах, щоб дотягнути угорськомовних працівників до відсоткового рівня угорського населення, то з царини ненаукової фантастики», - заявляє голова Товариства угорської культури Закарпаття Міклош Ковач.

Юристи переконують: чинні закони дозволяють представникам нацменшин реалізовувати свої права. Новий документ тільки конкретизує і роз’яснює певні норми. А не вносить революційних змін.

«І в нинішньому законі про мови вказано, що акти органів місцевого самоврядування друкуються як українською мовою, так і мовами національних меншин. Тепер сказано, що це буде регіональна мова», - заявив професор, доктор юридичних наук Василь Лемак.

Новий закон дасть право закарпатським угорцям використовувати тільки свою мову. Від української вони повністю відмовляться, і зникне потреба її знати.

Світлана Ковбиця, "Факти", ICTV

19 липня 2012р.

Теги: мова, законопроект, угорці

Коментарі

knyazkratok 2012-08-17 / 09:56:40

Хамство. Коментар видалено. Адмін

УКР 2012-08-15 / 21:57:36
Я ДУМАВ ЩО КОВАЧ МАЙ РОЗУМНИЙ МУЖИК???

Politician-Lawyer 2012-07-23 / 15:27:30
Спокійно!Це все на даний періол часу тільки СЛОВА, і не більше!!!
Подивимось спочатку яким чином вони змусять Закарпатских чиновників вивчити угорську мову, і яку суму коштів з держ. бюджету згодяться виділити на її вивчення!
Я більш ніж впевнена, що ніхто з законодавців, ще поки що і не думав про те, яким чином реалізувати цей закон!І яку суму витрат він за собою несе!
На даний період часу, вони більш заклопотані тим, чоб підімнути законодавство під нашо президента, щоб останній уникнув відповідальності!

для Zoltana 2012-07-22 / 22:33:13
Якщо живете на Україні-не лише треба біблію читати,а раджу Вам інколи і переглянути Конституцію України- там дуже багато відповідей можна отримати на хвилюючі Вас питання.

Zoltán 2012-07-21 / 13:38:00
обов"язки, які гарантовані Конституцією України
Первый раз такое "чую":)

Петро 2012-07-20 / 17:43:29
У нас всьо добре, - можемо щодня критикувати угорців ( мадярів, мадяронів). Дехто, напевно, бачить у цьому головне своє призначення на цій землі. Але чим більше кричимо і критикуємо інших, тим у нас чомусь стає гірше.

Для ПЕТРА 2012-07-20 / 14:32:28
Я сам угор но володію укр мовою вільно.ПЕТРИКУ СЛОВО НИГДА це не укра. ТИ спочатку вивчи свою рідну мову а не обзивай других

для місцевого 2012-07-19 / 22:10:15
дуже доречна думка і має право на існування.Я сама угорка, але поважаю і люблю свою батьківщину Україну, тому закликаю і інші нацменшини -я кщо живете тут на Україні,створюєте сім"ї, народжуєте дітей- то будь-ласка і вчіть державну мову.Освіченій людині легше жити і працювати у державі,яку мають поважати власні громадяни.Треба знати не лише свої права, а й обов"язки, які гарантовані Конституцією України.

місцевий 2012-07-19 / 16:31:47
Не хочуть, то у такому випадку хай знають своє місце. Треба їм в депутати зазіхати, неукам? Кожна держава поважає людину освічену, тож, дорогі сусіди, докажіть, що належите до європейських народів.
Українець Лизанець вам вищу школу організував, а вам все не добра Україна. Одним російську Україну треба, інші резервуються... Знайдіть щось подібне в історії, щоб українець вимагав у іншій державі гооврити українською? А в Україні, яка має європейську генезу, чужинці вважають, що можуть збурювати суспільство штучною абсурдністю. І свої ж недолугі діти з цим підуть в історію?

Hungi 2012-07-19 / 15:26:44
Петро І 2012-07-19 / 10:30:26

Нажаль, є і такі вівці, які не знають, що по-українськи буде "ніколи", а не "нигда" :)))

Жук 2012-07-19 / 12:44:31

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Автору – попередження. Адмін

Петро І 2012-07-19 / 10:30:26
мадяри то вівці, нигда українську не знали і знати не будуть

йо! 2012-07-19 / 10:12:35
капець новость, дотепер ніби вони хотіли?...

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини