Закон про мови вимагає від закарпатських чиновників знання угорської і дозволяє угорцям не знати української (ВІДЕО)

На Закарпатті регіональною мовою може стати мадярська.

Закон про мови вимагає від закарпатських чиновників знання угорської і дозволяє угорцям не знати української (ВІДЕО)

Тут проживають понад 150 тисяч етнічних угорців. Це 12% від усього населення області.

У селі Паладь-Комарівці на 1100 мешканців українців лише 70. Українською розмовляють кілька угорців. Пенсіонери розуміють російську. Молодь вчити державну мову не хоче, нема потреби. У прикордонному селі читають угорськомовні газети. У сільській раді вже давно офіційний бланк, печатка і штамп двомовні. 27-річна Рената Товт закінчила угорську школу. Двоє її синів жодного слова не знають українською.

«Старший син узагалі не хоче вчити українську мову. У повсякденному житті ми її не використовуємо. Я не володіла нею і не хочу. Так, кілька слів російською скажу, щоб порозумітися з кимось з українців, якщо мені треба буде», – розповідає жителька села Паладь-Комарівці Рената Товт.

«Тут все по-угорськи, газети, оголошення. Навіть коли перед виборами, також ставлять оголошення на угорській мові… Служба в церкві по-угорськи», – розповідає секретар Паладь-Комарівської сільської ради Надія Надь-Дарчі.

90% дітей угорців навчається в угорськомовних школах. Їх на Закарпатті 100. Підручниками забезпечує українська держава. Закарпатські угорці кажуть: якщо закон про мови таки приймуть, офіційне використання рідної мови полегшить їм життя. На виборах можна буде вимагати бюлетені угорською, а при вступі до навчальних закладів – тести. Місцевих чиновників така перспектива лякає. Їм бракує знань, перекладачів і грошей.

«Хіба що вибірково деякі питання перекладати, але так, щоб повністю всю документацію, мені здається, зайвим з економічних міркувань. У нашому селі по-угорськи розмовляють працівники сільради і пишуть так, що проблем нема. А от у районній раді треба буде спеціальних людей на угорську мову. Трішки проблематично», – зазначає працівник Паладь-Комарівської сільської ради Олександр Товт.

Чиновники запевняють: суттєвих змін новація не принесе. Прав нацменшин в області ніколи не утискали. Іншої думки лідер закарпатських угорців Міклош Ковач. Каже, закон не викорінить дискримінації, яка є. Чиновники-українці не знають складної угорської, щоб нею, за новим законом, спілкуватися з місцевими жителями. А представників нацменшин у прокуратуру, суди та на державну службу не беруть. Є угорці лише на керівних виборних посадах.

«У нас глибокий скепсис щодо практичної імплементації закону. Закон, скоріше всього, якщо його приймуть до виборів, потім він до повсякденного життя не буде мати відношення. Уявити, як після прийняття закону оголошують конкурс всіх вищезгаданих органах, щоб дотягнути угорськомовних працівників до відсоткового рівня угорського населення, то з царини ненаукової фантастики», - заявляє голова Товариства угорської культури Закарпаття Міклош Ковач.

Юристи переконують: чинні закони дозволяють представникам нацменшин реалізовувати свої права. Новий документ тільки конкретизує і роз’яснює певні норми. А не вносить революційних змін.

«І в нинішньому законі про мови вказано, що акти органів місцевого самоврядування друкуються як українською мовою, так і мовами національних меншин. Тепер сказано, що це буде регіональна мова», – заявив професор, доктор юридичних наук Василь Лемак.

Новий закон дасть право закарпатським угорцям використовувати тільки свою мову. Від української вони повністю відмовляться, і зникне потреба її знати.

Світлана Ковбиця, ICTV

18 липня 2012р.

Теги: мови, угорський, угорці

Коментарі

Tibor 2012-07-24 / 11:51:10
Для це я та сорри

Тиснення один одному руки говорить про те що Свобода з Йоббіком два чоботи пара!
Нагадую вам Херцег був за походженням німцем, а не євреєм як Ви подумали. До речі, в минулому році поїзди по Ізраілю, і нічого поганого про цю країну та людей не можу сказати. Дай Бог щоб у нас як у угорців, так і в українців були такі культурні, виховані, інтелектуальні люди! І Ви не праві, вони космополіти!!! Для це я... угорці винні в знищенні 600 000 євреїв, під час другої світової війни, і це є ганебна сторінка всього угорського народу, як не крути! Памятаєте Черчіля, чому в Англії не має антисемітизму? Тому що у англічан не має відчуття меншовартості! То ж не будьте закомплексованим з повним відчуттям меншовартості!

Tibor 2012-07-24 / 11:39:14
Для це я

Ще раз повторюю, Україна не погана країна,і маємо те що маємо, не найгіршу країну, а власно для мене найкращу. Потрібно вірити в себе, і все буде гаразд, не закриватися локал обмеженістю і відбиватися ура патріотизмом.

сорри 2012-07-24 / 11:32:42
Це я, тисну руку...

Це я 2012-07-24 / 11:17:47
до Tibor
Ті Герцеґи-Герцоґи повсюди є носіями ліберальних ідеологій; всіх народів вчать жити правильно; перше створюють зброї масового винищення людства, потім воюють з тими режимами, яким створювали ці зброї.
Але ці ліберали, коли йдеться про землю обітовану, стають одразу крайніми націоналістами.

Це я 2012-07-24 / 11:07:12
Щодо Донбас арен та обладнання для роддомів. Одне має принести доходи, інше в компетенції держави. Наші місцеві "олігархи", наркоторговці постійно жертвують на церкву. Вони кажуть, це плата за везіння. А доходи - до Кіпру. Щоб не оподатковувалися. А робітникам мінімалку - решта з кишені. З тої же причини.
А нашими знедоленими опікуються голландці ( обладнують тих же лікарень), та Норвегія - надає ґранти на малий бізнес, екологію. А де держава, олігархи? Їм не потрібен самодостатній середній клас, а потрібна мільонна армія жебраків-виборців.

Tibor 2012-07-24 / 10:54:45
Золтану

Желаю успехов!
Перефразируя Шевченка нужно, не тільки свого не цуратися, але й трошки і чужого навчатися... Хотя для меня ни украинский ни русский языки не являются чужими, а фактически такие родные, как и венгерский. Мир все равно движется к франка лингва, и национальные языки, за исключением английского, исчезнут со временем. Да на это уйдет может больше 100 лет, но мы к этому идем. Кстати Вам на заметку, был продвинутый венгерский писатель Херцег Ференц, который писал Az ígazi nem a nemzeti, hanem az emberi, то есть, настоящая ценность это всеобщее, общечеловеческое, а не замкнутое, национальное. Это он писал еще в начале прошлого столетия. Советую прочитать...

Zoltán 2012-07-24 / 10:01:38
Тибор, моя любимая порода собак, это хаски или лайка:)
А вы не подумали о том, откуда эти деньги, за которые вами перечисленные об"екты строятся. Больше чем уверен: в Норвегии большая чсть обогощала бы госбюджет а не личные кошельки.
А за мои бла-бла тоже не переживайте. Может придет час и сможем сравнить, кто больше положил на символический стол подкарпатских венгров, на символический стол Украины...

??? 2012-07-23 / 18:23:27

Хамство. Коментар видалено. Адмін

Tibor 2012-07-23 / 18:13:24
Золтан/нок/нок

Благодарю Вас за Ваше эпатажное сравнение, ход ваших мыслей мне понятен. Знаете, у англичан есть тоже хорошая пословица, если у тебя чего то нет, или не хватает, это еще не значит что этого не нужно и это бесполезно. Если Вы не тянете даже на таксу, я в этом не виноват. Насчет лбви, нелюбви украинских олигархов к Украине вопрос риторический. А попробуйте построить Донбасс Арену или Музей современного искусства... Или хотя-бы закупить оборудование для пренатальных центров. Или, начните с малого, откройте школу с украинским языком для венгерских детей, чтобы они выучили язык. Давайте делать, а не бла-бла...

Петро 2012-07-23 / 15:51:31
Ганьба мені, але зважаючи на активну дискусію, вирішив висловити свою думку.Більше двадцяти років живу в угорській сім'ї, але так і не вивчив угорської мови, хоча намагався. І одного разу жінка сказала мені:"Ваня я угорка -володію угорською мовою. Навчалася в російській школі - володію вільно російською. Настала державна незадлежість України - навчилася грамотно писати і ромовляти українською, а тобі не ганьба просити мене, або наших дітей перекладати тобі з угорської, бо ще за стільки років не навчився. А Ви шановні говорите про якусь загрозу українські мові з боку угорців. Не смішіть горбоців, ви ж серйозні люди.

Zoltán 2012-07-23 / 14:20:49
Тибор, глупости несете.
Что будет Украиной, если все (начиная от дворника кончая учителей) вдруг захотят стать оллигархом?!
Но они, как и я, думаю, этого не хотят. А хотят жить достойно, как учителя и дворники (и я, руководитель очень малого ТОВ.) Норвегии.
Про того, кто, как стал оллигархом, думаю целую сагу можно было бы написать. Кров"ю. Вы к ним, кстати, не относитесь. Вы такса, которая видит в себе овчарку. Но настоящим овчаркам на вас наплевать, они вас даже не заметат, хоть как будетет хавкать.
Я по-своему люблю эту страну. Имел кучу возможностей покинуть ее, но остался.
Больше чем уверен: ваши полубоги-оллигархи ее не люблят. Они видят в Украине корову, которую надо выдоить, а если больше молока не даст, или покинуть (перебраться в другую страну, где виллы и яхты давно закуплены) или зарезать и по кускам мяса распродать ее.

jkkl 2012-07-23 / 14:19:21
21231

Tibor 2012-07-23 / 12:00:00
Шановні цея, сорри та Золтани

Багато в чому, що Ви написали, дійсно так,Ви маєте певну рацію. Але нерівність існувала завжди та завжди буде існувати. Я просто хотів довести до Вашего відома, що охаяння, плювати в своє джерело, нічим хорошим не закінчується. Ненависть ні до чого доброго не призводить. Так Ви праві, сьогоднішня українська влада олігархічна, має багато вад, але вона нічим не гірша ніж влада Орбана, або інших правителів. Україна пішла своїм шляхом, шляхом компромісу з певними силами суспільства (співпрацюючи з тими, кого ви називаєте олігархами), і це не гірший шлях! Тому вони і стали олігархами, так як вони розумніші, спритніші, роботющі за інших. Хто ж вам завадив стати олігархом? Не заздрити потрібно, а працювати над собою, тобто CONSTANT SELF-IMPROVEMENT!

сорри 2012-07-23 / 11:30:22
п.с.

При цьому, як це не дивно, абсолютно згоден з попереднім коментарем Zoltán-а. Інша справа, що, в бажанні отримати дивіденди, він та інші ДПУУшники готові співпрацювати з цими самими олігархами по розграбуванню і розвалу України...

сорри 2012-07-23 / 11:13:39
Tibor, вам що є? Це я ненавиджу Україну як державу? Знайшли кого в цьому звинуватити... :))

Максимум, що я в цьому плані не люблю, так це ОЛІГАРХІЧНУ ВЛАДУ нинішньої України, як всюди вихваляєте ви і яку своєю угодою з Януковичем підсилює ДПУУ Zoltán-а...

Zoltán 2012-07-23 / 10:52:51
Тибор, у вас "очки" странные. И выводы тоже.
Норвегия держится на середнем классе, там нет миллиардеров, но и нет миллионного слоя, который живет без всякой надежды на будущее. Там все могут иметь машину, дом, все могут позволить себе раз в году поехать куда-то на отдых, и все пользуются недежной социальной защитой.
А в Укрине: тонкий слой (пару скажем десятков тысяч) крутых оллигархов (Ахметов и Ко) и десятки миллионов бедных. А среднего класса – на котором нормальное общество обычно держится – нема-нинчен!
Эталон никак не Копча Заспа, а эталоном может служить даже ваш родной(?) Надьберег! Посмотрите, как ТАМ люди выживают, сколько там крутых машин, крутых особняков, и сколько там пенсионеров, которые в конце месяца считают свои копейки, которые имея 800-900 гривен жалований вынуждены содержать своих детей, своих внуков.
И причем тут моя ненависть или моя любовь?!

Це я 2012-07-23 / 10:03:44
Горбатого і могила не виправить. Tibor як завжди за своє: Наша Конча Заспа, Коломойські, Медведчуки. Ой, які ми багаті!
А Норвегія через те і вважатиметься передовою країною у світі, бо свої багаті поклади газу, нафти використовує для забезпечення добробуту населення, відкладає кошти з цих надходжень, на 70 років забезпечивши цей добробут, якби припинилися запаси покладів. Там всі люди забезпечені житлом, соціальною допомогою, на яку можна по людські прожити. А Норвегія із своїх надходжень за нафту надає ґранти на різноманітні цілі. А в такій багатій країні як Україна, на зарплату неможливо прожити. Не кажучи вже машину купити.
Але Tibor зразу буде возражати, бо всі йому знайомі на зарплату чомусь спроможні будуватися у Кончі-Заспі, їздити по Монте-Карлах.

Tibor 2012-07-23 / 09:14:12
Для Це Я, Золтану та сорри

Шановні різнодумці! Вас з таким різним світоглядним підходом, об"єднує єдине, ненависть до України, як держави. В чому Ви помиляєтесь, так в тому, що десь краще, а тут на Україні, всі корумповані, гнилі і т.д. Категорично не погоджуюсь! Недавно повернувся з Норвегіїї, де був у службовому відрядженні. Знаєте, в одній із найбагатших країн світу (а по доходам на душу населення напевно найбагатша) є теж свої негаразди, невдоволені і т.д. І до речі, країна не вразила мене своїм багатсвом. Наша Конча Заспа, під Києвом по багатсву декілька разів їх переплюне. Автомобільний парк набагато слабкіший за київський. Тому той хто хоче, знайде вихід при любій владі, тому що треба покладатися на себе, а не вірити в прихід царя-батюшки. Одним словом, Любіть Україну, вони нічим не гірша як мінімум від Угорщини!

Zoltán 2012-07-22 / 22:28:47

Дорогой мой сорри.
Я не был, не являюсь, и, надеюсь, никогда не буду членом никакой партии. Даже венгерской!
Успокоился?

сорри 2012-07-22 / 17:30:05
Не за адресою, Zoltán... :) Я про тЮльку тут достатньо висловлювався, аби мене не тикати носом в симпатії до неї. Яценюк, якщо хочете знати, для мене наразі не таке зіпсуте, як Вона, однак – все одно креатура неукраїнських, закордонних сил. Тих самих, що разом з Дюрчанем, до якого ви тулилися (аби дорватися до ще одного валова), кілька років поспіль грабували Угорщину.

Так що не треба, Zoltán, пісеньок про щиру ідеологію, чисту політику та інтереси угорців. Ви з вашою ДПУУ завжди біля корита стояти хотіли. Чи при Дюрчаневі, чи при Януковичу. І в цьому сенсі я KMKSZному Це я і навіть недалекому Istvan-у біль ше вірю в їх ратуванні за інтереси угорців Закарпаття. Ці міцно сидять тепер на орбанівських дотаціях, і цим їх вболівання за права закарпатських угорців вмотивованіші, а значить – чесніші.

Від мовних "дурилок" Януковича і Ко вже відмовилися кримські татари і українські євреї, і лише гайдошові золтани пробують відшукати правильні слова. аби красиво обгрунтувати свою угоду з дияволом.

Не плачте в такому разі з приводу корумпованості і загалом азіатськості нинішньої України. Бо ви ж її спільно з "регіональним" стервом і творите.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини