Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи уперше почув про екологічну ситуацію в Карпатах

Нещодавно (30 травня – 1 червня 2007 року) у м.Страсбург відбулась 14-та пленарна сесія Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. В її роботі взяв участь член постійної делегації України на цьому поважному міжнародному форумі, голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський.

Михайло КІЧКОВСЬКИЙ.
Михайло КІЧКОВСЬКИЙ.
Ми звернулись до Михайла Михайловича з проханням розповісти про те, як проходила робота пленарної сесії КМРВ Ради Європи, які питання порушувались на ній і які рішення щодо їх розв’язання.

– Михайле Михайловичу, насамперед хотілося б детальніше дізнатися про сам Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи і як він впливає на ситуацію у країнах Європи, зокрема в аспекті піднесення ролі місцевого самоврядування у суспільно-політичному і економічному житті регіонів, територіальних громад.

– 14 січня 1994 р. Рішенням Комітету міністрів Ради Європи було створено інституційний, консультативно-дорадчий орган Ради Європи – Конгрес місцевих і регіональних влад. Згідно зі Статутом він представляє місцеві і регіональні влади країн – членів Ради Європи. Члени Конгресу мають бути обраними або посадовими особами органів місцевого чи регіонального рівня держав, які входять до Ради Європи. Кожна з цих країн представлена у Конгресі національною делегацією. Делегація України складається з 12 представників та 12 їх заступників. Їх список затверджено Указом Президента України. На сьогодні членами Конгресу є 47 країн світу.

Вони працюють у двох палатах – Палаті регіонів та Палаті місцевих влад. Особисто я з червня 2006 року задіяний до роботи в Палаті регіонів, який очолює Явуз Мілдон (Туреччина). За період своєї діяльності Конгрес зайняв одне з чільних місць у політичному житті Європи. Підтвердженням є слова представника Норвегії Холвдана Скарда: "Ми можемо з гордістю сказати, що Конгрес став справжнім захисником і представником інтересів територіальної демократії у всій Європі..."

Відповідно до своїх статутних завдань Конгрес Ради Європи є форумом, на якому представники органів місцевої і регіональної влади можуть обговорювати спільні проблеми, ділитися досвідом, і представляти урядам країн Ради Європи свою точку зору (у вигляді резолюцій). Крім того, Конгрес консультує Комітет міністрів та Парламентську асамблею з усіх питань, що пов’язані з місцевою і регіональною політикою (у вигляді рекомендацій), відслідковує стан місцевої і регіональної демократії у країнах-членах Ради Європи та державах, що є кандидатами на вступ до Ради Європи, а також здійснює моніторинг дотримання положень Європейської хартії місцевого самоврядування (у вигляді висновків та звітів). Це лише найважливіші аспекти його діяльності. В цілому Конгрес охоплює великі обшири суспільного життя країн Європейського континенту. Досить осягнути тільки напрями, на яких сконцентрована діяльність Конгресу на даний час. По-перше, це реалізація ініціатив, що сприяють реальній участі громадян в демократичних процесах на місцевому та регіональному рівнях. Важливим є і такий аспект – представлення інтересів місцевого й регіонального самоврядування у процесі формування загальної європейської політики. Виходячи з умов Закарпатської області, для мене робота в Конгресі особливо цікава тим, що його діяльність охоплює питання розвитку регіонального і транскордонного співробітництва задля досягнення стабільного економічного розвитку, проведення спостережень за місцевими та регіональними виборами, що має важливе значення в розвитку демократичних процесів, утвердженні народовладдя.

Про багатогранну діяльність Конгресу свідчать і його Статутні Комітети – Комітет з інституційних питань, який вивчає питання дотримання країнами-членами Конгресу своїх зобов’язань, відповідає за здійснення моніторингу, а також специфічні питання стосовно інфраструктури органів місцевого і регіонального самоврядування; Комітет з питань соціальної рівності, який відповідає за питання громадянства, охорони здоров’я, забезпечення зайнятості населення, суспільні відносини тощо; Комітет з питань культури та освіти, до відання якого входять питання свободи слова та ЗМІ, молодіжної політики, культури, освіти, спорту та зв’язку; Комітет з питань сталого розвитку, який займається питанням охорони навколишнього середовища, планування розвитку міст. А якраз ці питання особливо актуальні для нашої області. Вони обговорюються в постійних комісіях, виносяться на пленарні засідання обласної ради, приймаються відповідні програми розвитку галузей економіки і соціальної сфери. Спілкування із представниками 47 країн-членів Конгресу, участь в обговоренні питань та розробленні відповідних документів – резолюцій, рекомендацій тощо, дає можливість побачити першочергові проблеми, над якими працює місцеве самоврядування і виконавча влада області у всеєвропейському контексті, вивчити і запровадити практику окремих регіонів Європи.

– Чи є в нашій області приклади практичної реалізації рекомендацій, резолюцій або інших документів, прийнятих Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи?

– До речі, минулого року КПРВ Ради Європи прийняв резолюцію "Про утилізацію відходів і вибір місць для сміттєзвалищ на місцевому і регіональному рівнях". Це проблема – світова. У нашому краї, де туризм і рекреація мають пріоритетне значення, боротьба за чистоту довкілля, належний санітарний стан населених пунктів повинна вестись не на словах, а на ділі. Визначені у названій резолюції шляхи вирішення цієї пекучої проблеми відіграли свою позитивну роль. Ми провели виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради у м. Мішкольц, де вивчили досвід місцевих владних структур у питаннях утилізації твердих відходів. У Виноградові запрацювало перше в області підприємство по переробці сміття. Невдовзі на виробничу основу дане питання буде підготовлене і в ряді інших районів – Рахівському, Хустському, Свалявському, Великоберезнянському районах...

– Які близькі для нашої області питання розглядались на Конгресі місцевих і регіональних влади Ради Європи тепер уже в цьому році?

– Якщо лише назвати декілька з тих питань, які були винесені на обговорення в палаті Регіонів, видно, що їх суть значною мірою стосується і життя нашої області. До прикладу, при розгляді питання "Викладання регіональних мов або мов національних меншин" йшлося про створення навчальних закладів для національних меншин, сприяння забезпечення належних умов для їх діяльності, викладання та навчання в них мовою національних меншин тощо. Над вирішенням саме цих питань обласна рада теперішнього скликання працює цілеспрямовано і послідовно. Або таке, нещодавно ми провели виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури і спорту, нацменшин та інформаційної політики, яку очолює президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос. Йшлося про виконання регіональних програм розвитку вищої освіти в Закарпатській області, про хід виконання Програми підбору і працевлаштування робітничих та управлінських кадрів із числа випускників навчальних закладів області на підприємствах, що реалізують інвестиційні проекти в Закарпатті. На засідання палати Регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи розглядалась близька, майже співзвучна з ним характерна для європейських країн проблема: "Університети та регіональний розвиток" і інші.

Багато корисного є і в резолюціях з питань: "Збалансоване надання медичної допомоги у сільських регіонах" та "Забезпечення збалансованого надання соціальних послуг у сільських регіонах", які готував наш Комітет, а в розробці прийнятих рішень є частина й моєї праці. До цього скажу. Над розв’язанням саме таких проблем працюють і продовжують працювати обласна рада і обласна державна адміністрація, надаючи всебічну підтримку реформуванню і розвитку галузі охорони здоров’я, зокрема її сільських підрозділів. Впродовж 2005-2006 років область за рахунок субвенцій отримала 93 комплекти обладнання для фельдшерсько-акушерських пунктів на суму майже 2,5 млн.грн. Протягом минулого року в області 14 ФАПів реорганізовано в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. Цього року курс на реформування медичної галузі продовжується. Згідно з попереднім розподілом видатків субвенцій із державного бюджету, ФАПи отримають 43 комплекти медичного обладнання на суму понад один мільйон триста тисяч грн. До речі, визначенню шляхів вирішення питань охорони здоров’я населення був присвячений День депутата обласної ради в грудні минулого року. Однак у рекомендаціях конгресу щодо удосконалення медичної галузі і надання соціальних послуг населенню у сільських регіонах стільки слушного, актуального, що їх варто обговорити на засіданнях базових депутатських комісій обласної ради, нарадах керівників структур виконавчої влади і окремі з них реалізувати у практичній роботі.

– Які ще питання із порядку денного пленарної сесії Конгресу справили найбільше враження своєю актуальністю?

– Безумовно ті, що стосуються проблем екології. Серед них: "Звітність в галузі навколишнього середовища – основа для відповідальних дій на місцевому рівні", "Зімни клімату: підходи на місцевому та регіональному рівнях". Вони зацікавили мене і тому, що збереження навколишнього природного середовища у Закарпатті – питання особливо важливого значення. Згадаймо катастрофічні паводки минулих літ, зсуви, кліматичні катаклізми, що призвели до величезних матеріальних і моральних збитків, і навіть людських жертв. Одна з найголовніших причин цього – вкрай складна екологічна ситуація в Карпатах, що споконвіку були легенями і серцем Європи, джерелом екологічно чистої води і чистого повітря. Саме в Карпатах най краще збереглась природа в її первісному стані. Незважаючи на жорсткий наступ індустріалізації, хімізації, нищівної вирубки лісів Карпати залишаються одним із екологічно чистих регіонів Європи. Що надзвичайно важливо для оздоровлення, відпочинку, людей, вирощування, заготівлі та переробки екологічно чистої сільськогосподарської продукції, лікарської сировини, збереження унікального біологічного різноманіття, тощо. Як поліпшити екологічну ситуацію в Карпатах, зберегти неоціниму спадщину, що дісталась нам від попередніх поколінь? У нас на Закарпатті, в Україні – це одне з питань державної ваги. Воно постійно в полі зору Президента України Віктора Ющенка.

Обласна рада прийняла цілу низку програм щодо поліпшення екології у краї. Діють Національна програма комплексного протипаводкового захисту у басейні ріки Тиса на 2006-2015 роки та відповідна регіональна програма. Питання раціонального підходу до використання, збереження та відновлення лісових ресурсів – для обласної ради і облдержадміністрації теж одне із пріоритетних.

Але зважмо, Карпати це одна з найпотужніших гірських систем континенту. Протяжність Карпатської дуги понад 1500 км. і охоплює територію 7 країн. Румунська частина Карпат займає 55% їх площі, словацька – 17%, українська – 11%, польська – 10%, угорська – 4%, чеська – 3%. Незначний відсоток Карпат – на території Сербії. Для багатьох регіонів цих держав, де проживають близько 20 млн. чоловік, Карпати визначають соціальну, економічну, культурну структуру. І в кожній із цих держав є свої національні і регіональні програми збереження екології Карпат. Діє ціла низка міжнародних фондів, громадських формувань, прийнято десятки програм стосовно поліпшення екологічної ситуації в Карпатах. Але будьмо реалістами: стан справ у них продовжує залишатись невтішним. Це негативно позначилось на режимі поверхневих та підземних вод, проявилось у забрудненні рік важкими металами, почастішанні випаданні кислотних дощів, масових захворюваннях букових лісів. Міг би навести і десятки інших прикладів. Локальними зусиллями кожної із країн Карпатського регіону цілого комплексу екологічних проблем не вирішити. Потрібна скоординованість дій, сконцентрованість фінансових і людських ресурсів багатьох держав, які причетні до Карпат і тих, що залежні від них у питаннях кліматоутворення. Порадившись із вченими, депутатами, представниками громадськості, я вирішив порушити це питання на Конгресі місцевих і регіональних влад, як одне з особливо важливих і актуальних для всіє Європи.

– Наскільки вдалося Вам реалізувати цей задум? Адже відомо, що регламент роботи Конгресу Місцевих і Регіональних влад Ради Європи надзвичайно жорсткий. Діє ціла система експертного відбору пропозицій, питань щодо їх включення у план роботи комітетів, порядок денний пленарної сесії тощо.

– Виступивши з повідомленням "Про екологічну ситуацію у Карпатах та шляхи її покращення" на пленарному засіданні Комітету сталого розвитку, а потім і на пленарному засіданні Конгресу, я був вражений, наскільки ця проблема хвилює Європи. Мене підтримали і підписались під моїм виступом та пропозиціями делегації Німеччини, Бельгії, Італії, Чеської Республіки, Ісландії, Мальти, Туреччини, Російської Федерації, Азербайджану, Вірменії. Одноголосно прийнято рішення про направлення поданих матеріалів в Бюро Конгресу з метою підготовки питання та винесення його на 15-ту сесію Конгресу Місцевих і Регіональних влад Ради Європи.

За всі роки діяльності Конгресу, Україна, а тим більше Закарпаття вперше виходять на трибуну цього високоповажного міжнародного форуму. Що це дасть зокрема нашій області у вирішенні життєво важливих екологічних проблем? Обговорення питання "Про екологічну ситуацію в Карпатах та шляхи її покращення" на сесії Конгресу і прийняття відповідної резолюції має стати етапною точкою у розв’язанні цілого комплексу проблем – екологічних, соціальних, економічних, сприятиме концентрації фінансових ресурсів та скоординованості дій країн Карпатського регіону під егідою Ради Європи. При цьому вбачаються більші можливості в питаннях переорієнтування галузей економіки на екологічно чисті виробництва, вирощування екологічно чистих сільгосппродуктів, переробку лікарських рослин, перетворення Карпатського регіону у справжній центр курортів та туризму, максимального використання екологічно чистих джерел енергії, насамперед гірських рік і т.д. Для цього пропонується проведення зустрічі представників вищих органів влади на рівні Міністрів охорони довкілля та відповідних представників регіональних департаментів з метою визначення шляхів вирішення, основних проблем Карпатського регіону. Вбачається також за доцільне створення на базі Міжнародної Асоціації "Карпатський Єврорегіон" інформаційно-консультативного центру з вищеназваних питань. Важливо і те, що місцеві і регіональні органи влади могли б отримувати суттєву підтримку і допомогу європейської спільноти у реалізації їх повноважень у цій важливій сфері і т.д.

Переконаний, все це буде на користь як нашій області зокрема, так і в цілому всім країнам Карпатського регіону і європейського материка.
Василь Чорногор, сайт Закарпатської обласної ради
08 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини