У рік десятиліття МАЛіЖу закарпатські таланти вибороли шість гран-прі (ФОТО)

З 13 по 17 липня в смт Міжгір’я відбувся ІХ міжнародний фестиваль юних талантів «Рекітське Сузір’я-2012» під гаслом «Рекітське сузір’я в горах розквітає – дітей Українии і світу єднає!».

У рік десятиліття МАЛіЖу закарпатські таланти вибороли шість гран-прі (ФОТО)

Щорічний літній фестиваль спрямований на всебічний розвиток обдарованої шкільної молоді. У ньому взяло участь одинадцять областей України та представники Франції і Канади. Цьогоріч учасників прибуло значно менше у порівнянні з минулим роком — понад 160 дітей проти 200, а у конкурсах взяли участь — майже 180.

Найактивнішими на фестивалі, як справжні господарі,  були закарпатські маліжани — 48 дітей з Ужгорода та Мукачева, Виноградівського, Іршавського, Міжгірського та Ужгородського районів. 

Вже четвертий рік поспіль «Рекітське Сузір’я» проходило на базі Міжгірського професійного ліцею, де діти мали змогу проживати і працювати в конкурсних номінаціях. Як повідомив керівник громадської організації «Мала академія літератури і журналістики» письменник Василь Тарчинець, до фестивалю готувалися заздалегідь, бо в цьому році організації МАЛіЖ виповнилося десять років. За підтримки обласної та місцевої влади, умілої організації педагогічного колективу професійного ліцею та керівників відділень та осередків МАЛіЖ фестиваль вдався одним із кращих за всі роки роботи. 

На запрошення закарпатських маліжан вперше перед дітьми України виступила Олена Дмитрівна Скунць, дружина лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Петра Скунця. Адже відділення МАЛіЖ на Міжгірщині працює на базі музею видатного земляка – поета, публіциста і перекладача, та в цьому році присвятило свій виступ його 70-річчю від дня народження. 

Фестиваль мав багато цікавих родзинок, одна з яких те, що програму відкриття та гала-конецт вели члени МАЛіЖ з Києва – Анастасія Подорожня та Ярослав Танасков, учні гімназії Києво-Могилянський колегіум. Також на сцені виступили справжні літературні герої та екскурсоводи маліжанського сайту Ганнуся, Левенятко та киця із Рекіт. Упродовж роботи п’ятиденного фестивалю юні журналісти працювали в радіостудії «Червона Калина», а для школярів проводили майстер-класи фахівців з різних мистецьких напрямків –  поет Василь Густі, художник Василь Вовчок, фотохудожник Василь Пилипюк (Львів), доцент кафедри журналістики УжНУ Володимир Тарасюк, заслужений журналіст України Василь Тарчинець та інші.   

Найприємнішим моментом у роботі фестивалю стали підсумки конкурсу, в якому із семи номінацій діти Закарпаття вибороли шість гран-прі. Це Ганна Кінаш у номінації поезія (смт Міжгір’я), по два гран-прі здобули м. Мукачево та м. Виноградів: Любов Шпак у номінації образотворче мистецтво та Іветта Пішпекі у номінації художнє фото (м. Виноградів), серця членів журі полонила у номінації авторська пісня Маріанна Окс з Мукачева, учениця ЗОШ І-ІІІ ст. № 6. Гарячі дискусії велися у номінації літературно-музична композиція, бо на конкурс представили сім оригінальних сценаріїв. Цьогоріч довелося поставити найвищий бал двом закарпатським відділенням – Міжгірського професійного ліцею та міста Мукачево, яке, до речі, другий рік поспіль підготувало найцікавішу композицію – інсценізація традиції «Сиреті-бал» (давня традиція збирання урожаю фруктів). Гран-прі в номінації проза поїхало в Полтавську область (Світлана Гужва, с. Сторожовець), у номінації журналістика – м. Кузнецовськ Рівненської області (Юлія Пришко). 

На завершення конкурсної програми місцева влада підготувала для учасників фестивалю цікаву екскурсійну програму по Національному природному парку «Синевир». Діти побували у візит-центрі музею лісосплаву, в найбільшому у Європі реабілітаційному вольєрі для ведмедів, мандрували до Синевирського озера, водоспаду Шипіт і Пилипецькими полонинами тощо. 

Учасників фестивалю привітали начальник управління освіти та науки Михайло Мотильчак, голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі та інші численні гості фестивалю.

Ярміла Гармасій, студентка відділення журналістики УжНУ, для Закарпаття онлайн

18 липня 2012р.

Теги: МАЛіЖ, конкурс, фестиваль, талант

Коментарі

.... 2012-08-12 / 22:08:43
та хвала Богу, що наші закарпатські таланти виборують кращі місця в номінаціях. Адже вони втерли носа всім іншим і заслуговують на те, щоб на них поставили акцент.

Ніка 2012-07-25 / 23:17:09
Село селом

Viltar 2012-07-25 / 23:15:56
Не знаю як кому а у мене склалося враження що це не міжнародний фестиваль а в кращому випадку обласний Закарпатський бо всі акценти поставлено на досягнення закарпатців.

треба 2012-07-19 / 17:08:34
будуть з них люде

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини