Службові собаки Чопської митниці знаходять наркотики у презервативах і каві

Сьогодні перед митницями стоїть важливе завдання – протидіяти поширенню обігу наркотиків. Для цього розроблений цілий комплекс заходів, спрямованих на підвищення рівня пошукової роботи з використанням службових собак. На сьогодні у митній системі майже 300 кінологічних команд.

Службові собаки Чопської митниці знаходять наркотики у презервативах і каві

 

«Третина кримінальних справ, порушених митною службою за фактом контрабанди, особливо з незаконним переміщенням наркотиків, - результат успішної роботи кінологів зі службовими собаками», - повідомив Голова Держмитслужби України під час міжнародних кінологічних змагань, які нещодавно пройшли на Вінниччині серед команд з України, Білорусії, Росії, Молдови, Польщі та Азербайджану. Головний митник держави відзначив вагомий внесок кінологічних команд у процес протидії незаконному переміщенню через кордон України наркотиків, зброї, вибухових речовин тощо. Так, за останні кілька років чотирилапі помічники більш ніж у 400 випадках допомогли митникам запобігти переміщенню через кордон наркотичних засобів.

Як розповів начальник відділу з незаконним переміщенням наркотиків та зброї СБК та ПМП Чопської митниці Олександр Семаль, наразі в митній установі працює 27 кінологічних команд. В основному інспектори-кінологи використовують у пошуковій роботі собак таких порід: 12 німецьких вівчарок, 6 - лабрадорів, 4 - біглі, 3 – спанієлі та 2 голден ретрівери. Задіяні «напарники» у цілодобовому чергуванні практично на всіх закарпатських пунктах пропуску.

З початку року чопські інспектори-кінологи запровадили 144 справи про порушення митних правил. З яких 78 – за фактами незаконного переміщення наркотичних засобів та психотропних речовин. Складено 6 протоколів з виявлення різного виду зброї та боєприпасів. За матеріалами справ про ПМП порушено 4 кримінальні справи за фактами контрабанди наркотичних засобів, у 8 випадках у взаємодії з правоохоронними органами із залученням кінологічних команд Чопської митниці застосовано метод «контрольована поставка».

Серед цікавих фактів з виявлення кінологами наркотиків Олександр Семаль згадує випадок прихованого кокаїну у… презервативі. Українець, повертаючись з Італії на мікроавтобусі, приховав від митного контролю  пастоподібну речовину білого кольору, загорнуту у прозорі поліетиленові пакети, поміщені в безбарвний презерватив зав’язаний у вузол. Митники кажуть, що вельми «оригінальний» спосіб придумав порушник, заховавши наркотик у презерватив, а той - у скляну банку з соусом «Tartara» серед інших продуктів харчування.          

Відтак, провівши оперативний захід з використанням методу «контрольована поставка»  спільно з спецпідрозділом Управління СБУ в Закарпатській області, був затриманий організатор каналу - мешканець міста Ужгорода.     Кримінальна справа передана до суду.

У двох випадках під час проведення митного контролю  мікроавтобусів на митному посту «Тиса» службові собаки виявили прихований канабіс у пакетах з кавою. Один «кавово-наркотичний» пакет порушник намагався перевезти через кордон, заздалегідь «прилаштувавши» його серед макаронних виробів. Пізніше правоохоронцями затримані організатори каналу – ужгородці, відносно яких порушені кримінальні справи та ведеться слідство.

Ще цікаву «знахідку» у трьох пакетах, загальною вагою 7,8 гр наркотичного зілля, виявили чопські кінологи в середині рідини пластмасового флакону шампуню для волосся. Наш співвітчизник, повертаючись з Мілану додому, так і не зміг безперешкодно здолати митний кордон через службову собаку...

До речі, у минулорічних змаганнях кінологічних команд серед 27 митниць України, які проходили поблизу м.Ужгород, чопські кінологи вибороли ІІІ місце та урочисто отримали від Голови Держмитслужби України  кубок за вагомі показники в пошуковій роботі.

Бійся не того собаки, що гавкає, а того, що лащиться..

Шестирічна вівчарка Ірма - на особливому рахунку в Чопській митниці. Розкішна німкеня за час своєї роботи «забезпечила» 9 кримінальних справ з виявлення наркотиків. Рудо-чорна митна шукачка бездоганно і швидко виявляла приховані від митного контролю марихуану, гашиш і кокаїн. Як розповідає головний інспектор-кінолог Альберт Липчей, господар собаки, це вже третя його вихованка, сам купив її, виростив, витренував, і у 8-ми місячному віці, успішно пройшовши тестування в Одеському кінологічному центрі, разом приступили до пошукової роботи на українсько-словацькому кордоні. Ірма успадкувала хороші якості, які добре виражаються у природженому прагненні до гри та апортуванні. Господар ще в ранньому віці своєї чотирилапої підопічної відмітив, що Ірма не агресивна до людей, а навпаки – лояльна, а це важливий чинник в роботі кінолога. В цьому я сама переконалась, коли Альберт познайомив мене зі своєю слухняною колежанкою, яка відразу підбігла і дала себе погладити.  Пригадалось одне прислів’я, зміст якого можна сприймати дещо в іншій інтерпретації і яке мудро застерігає контрабандистів: «бійся не того собаки, що гавкає, а того, що лащиться». Адже вивчений пес ніколи не дрімає, а така як Ірма – ластощами і контрабанду вийме.  Так, за невеличкий час жвава собака продемонструвала нам гарні робочі якості та високу схильність до роботи верхнім чуттям. Із неприхованим задоволенням та гордістю господар розповів, що навіть при складних погодних умовах Ірма може чітко відпрацювати поставлене завдання і, якщо є приховані наркотики, виявити їх. Серед цікавих випадків, що сталися під час служби чотирилапого помічника, Альберт пригадав, коли Ірма виявила приховані наркотики в колонці від комп’ютера. Сім'я французів, подорожуючи на власному мікроавтобусі, вирішила приховати від митників наркотичне зілля, аби в дорозі трохи покайфувати. Але службового собаку, спеціально навченого на пошук наркотиків, обдурити неможливо. Пильний та уважний пес відразу відчув запах «нірвани» і за кілька хвилин правопорушники вже давали митникам пояснення…

Улюблені ласощі грайливої Ірми, це цукрові кістки та мандарини. Вдома вона улюблениця дітей Альберта, який насамперед цінує в ній: відданість,  безстрашність. Високий вишкіл торік продемонструвала вівчарка під час кінологічних змагань у Дніпропетровську, посівши другу сходинку найкращого пошуківця наркотиків..

Вірний приятель – то найбільший скарб

 Для Михайла Богданця, старшого інспектора-кінолога, важко уявити пошукову роботу без Джесіки, відомої англійської породи бігль. Непідкупний «оперативник» є незамінним у пошуку різного виду зброї та вибухових речовин.

За 20 років кінологічного стажу в митних органах, 10 років Михайло Богданець пропрацював з іншим чотирилапим пошуковцем – Арнольдом. Згадує, що серед серйозних виявлень наркотиків на рахунку схрещеного ягдтер’єра із сеттером – три випадки знаходження кокаїну.

Коли до Дня Святого Миколая митниця влаштовувала екскурсію для дітей-сиріт Великоберезнянської школи-інтернат на українсько-словацькому кордоні, то до демонстрації зімпровізованого пошуку наркотичних речовин в автомобілі був залучений доброзичливий Арнольд. Він успішно знайшов схованку і в нагороду отримав шквал аплодисментів від дітлахів. Одного разу, пригадує Михайло, проходячи разом біля легкового автомобіля, чутливий ніс пильного пса-митника вловив знайомий запах … Пізніше у боксі поглибленого огляду тієї автівки, у бампері інспектори знайшли кілька десятків кілограмів контрабандних ковбасних виробів, які так полюбляє Арнольд. Тепер собака на заслуженому відпочинку – у близьких родичів господаря в селі.

Торік Михайло, який ще є інструктором-кінологом в Чопській митниці, взяв на виховання 9-ти місячне цуценя. Кожного дня він виховує в ньому дуже цінні якості характеру: витримку, врівноваженість, впевненість, слухняність і пильність. Тепер кінолог впевнений, яку дружбу заведеш, таку й роботу поведеш.. Минулого року чотирилапа товаришка успішно пройшла первинний курс підготовки, цього року - навчання у Хмельницькому кінологічному центрі Держмитслужби України. Середнього зросту красуня-шукачка обожнює дітей, дуже комунікабельна та ігрива. З неприхованою гордістю Михайло відмічає в Джесіці майстерність і кмітливість при виконанні всіляких завдань, які інколи вражають самого хазяїна.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці

13 липня 2012р.

Теги: кінологи, Чопська митниця, собаки, наркотики

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини