На Закарпатті побував мистецький десант угорського містечка Нодьбаньої

На Закарпатті побував мистецький десант школи живопису угорського містечка Нодьбаньої.

 

Своє ознайомлення з нашим краєм гості розпочали з Тячева. Приємними спогадами пов’язане це містечко життям і творчістю відомого угорського живописця Шандора Голлоші (1857-1918). Колись, ще у 1886 році він керував Мюнхенською художньою школою. Щоліта, починаючи з 1904 року зі своїми учнями на пленері приїжджав до Тячева.

В 1914 році на лівий берег Тиси переніс свою творчу майстерню. Всі написані на Закарпатті полотна за цей період неодноразово виставляв в угорській національній галереї в Будапешті. Охоче приймав на пленері російських митців В. Фаворського, А. Тихомирова, К. Зефірова, А. Могилевського, К. Корвут, О. Брез, польських, швейцарських, німецьких та французьких майстрів пензля.

Далі гості відвідали село Вишково на Хустщині. Там вони ознайомилися з культурою угорськомовного населення, яке організувало своєрідний музей, унікальне зібрання речей старожитності, сучасного мистецтва, виробів народних умільців, відтворених у дереві, шкірі, глині, лозоплетінні, бісері, ткацтві, в’язанні та шитті…

До Виноградова гостей привело бажання побачити залишки замків Нялаб у Королеві та Канків, залишені угочанськими виноробами підвали Севлюша, Палац Перені, збережені народом сліди творчості угорського композитора Бейли Бартока та майстра живопису Імре Рейвейса. Їм випала нагода познайомитися з творчістю визнаних у краї сучасних майстрів пензля  – заслуженого художника України Микола Горонгозова та його побратимів по живопису Павла Кутлана-молодшого, Федора Сільваші, Ярослава Поповича, Карла Керечанина, Олександра Шандора та інших.

Гості уважно оглянули роботу місцевих художників. Поруч виставили привезені з собою власні картини. Різножанрові теми привернули увагу глядачів, які у читальному залі районної бібліотеки побачили виконані на шовку роботи «Павої бачі», «Вороняча зграя» та «Стара хата» Каталіни Лукач, роботу митця з Будапешту Ласлова Тенка  з циклу «Простір, час, спогад», Імре Сокача з містечка Сент Ендре «Лише каміння залишаеться». Вражають стиль і роботи художників Ласлова Вінцефі та 80-ти річного керівника школи митців з Нодь Баньої Агостона Вейшова, Сіміона Попа, Дюли Балога та Жолта Іштвана Модораса з краєвидами угорської землі.

Зустріч з угорськими митцями відкрила директор бібліотеки Катерина Вашкеба. Відомий у краї журналіст та громадський діяч Дьордь Дупко розповів присутнім про творчий маршрут гостей, які далі відвідають Берегово, Тейглаш на Ужгородщині, і вийдуть до Верецького перевалу, який зберіг сліди тисячолітнього переходу гуннами Карпат.

Сучасну угорську поезію представили поети Золтан Кіраї та Жолт Корачоні. Увагу присутніх привернув творчий звіт керівника школи живопису з Нодь Баньої Агостона Вейшова. Під його керіництвом відновилася творча робота митців і художників Угорщини.  Посланці 8-ми держав зараз мають змогу брати участь у творчих пленерах, які проводяться в її стінах. Це взаємозбагачує сучасний живопис і виводить його на європейський рівень.

Про зв’язки закарпатських митців з угорськими художниками цікаво розповіла внучка Павла Кутлана Ельвіра Гудак. Вона поділилася враженнями від перебування у Фанчикові Пийтера Сейлеї, тісної співпраці дідуся та його дружби з митцями Яношем Тормою, Іваном Бейло Грюнвальдом, Оскаром Нодьом, Шандором Мовро та Імре Рейвейсом, свою розповідь вона проілюстровала пожовклими від часу давності фотознімками з дарчими написами, адресованими фанчиківському  майстру пензля Павлу Кутлану-старшому.

Оператори угорського телебачення Єва Кенді та Пейтер Форкош показали виноградівцям два відзнятих документальних фільми  про долю графа Яноша Естергазі та про туристичні шляхи вздовж 65-кілометрового русла ріки Бодрог від словацького містечка Земпліна до угорськогоШарошпотока.

Гості попрямували містом. Вони завернули на вулицю Чкалова, де відвідали приватну колекцію живописця Степана Кутлана, яку дбайливо зберігає, пропагує і доповнює каталогами про творчість європейських живописців його спадкоємиця Ельвіра Гудак.

Угорські митці були приємно вражені теплою зустріччю з виноградівцями і залишали наше місто з надією на наступні творчі зустрічі.

Марія Селехман, "Новини Виноградівщини"

11 липня 2012р.

Теги: угорський, художник

Коментарі

Zoltán 2012-07-12 / 17:44:32
Пан Баклажан, Донецк, Мариуполь, Херсон, Одесса, Севастополь, Симферополь, Днепропетровск, Красный Луч тд. тп. какие города по вашей логике?

Пан Баклажан 2012-07-12 / 13:48:43
Ну, угорців в сучасному Бая-Маре, згідно угорської Вікіпедії, 17 % (румунів - 80%), відтак, називати його "угорським містечком" навряд чи коректно.
А йдеться саме про Бая-Маре (Nagybánya), відоме своєю художньою школою.

Zoltán 2012-07-12 / 11:28:43
Иштван, ты не прав!
В материале не написано, что Надьбаня город Венгрии, а написано: город венгерский. В одном ты прав: название города без -и.

Istvan 2012-07-12 / 08:52:05
Нема в Угорщині містечка під назвою Надьбаньої. Буd Нодьбаньо (Nagybánya), але він теперь в Румунії та називається Baia Mare.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини