Михайло Турянчик: Україна може гордитися своїм президентом

Нинішню ситуацію в українському політикумі інакше як нездоровою не назвеш. Хтось каже, що це хвороба росту, інші навпаки — ставлять більш невтішні діагнози. Однак те, що здоров’я нашого суспільства похитнулося, причому вже давно, видно і неозброєним оком. Чи допоможе нам з вами лікування виборами? Про ці та інші болячки української нації ми спробували дізнатися у начальника управління охорони здоров’я ОДА, депутата обласної ради фракції «Наша Україна» Михайла Турянчика. Головний медик краю про здоров’я — фізичне і політичне.

— Михайле Івановичу, судячи зі статистичних даних, смертність у нашій області знизилася, натомість зросла народжуваність. Чи можемо ми, судячи з цих цифр, говорити про покращення роботи крайової медицини?

— Справді, за демографічними показникам, такими як народжуваність, смертність, природній приріст, Закарпатська область є однією із найблагополучніших в Україні. Зрозуміло, що коли ми говоримо про вказані демографічні показники, то розуміємо, що в основі їх оцінювання лежить цілий комплекс проблем, починаючи від соціальних, закінчуючи проблемами охорони здоров’я. Щодо останнього, то безумовно ми можемо говорити про покращення, оскільки рівень надання медичної допомоги в області віднедавна набув відчутної позитивної динаміки.

— Теж саме ми можемо говорити і про фінансування системи охорони здоров’я?

— Безумовно. За останні три роки фінансування галузі щорічно збільшується в межах 20-25 відсотків. При цьому не слід забувати і про кошти, які залучаються з місцевих бюджетів. Сьогодні з обласного бюджету фінансується 8 програм на виконання яких залучено більше 10 мільйонів гривень. І це по найбільш пріоритетних напрямках, таких як здоров’я матері і дитини, туберкульоз, онкологія, СНІД, зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, тощо

— Нещодавно, за сприяння глави Секретаріату Президента Віктора Балоги пологовому відділенню Мукачівської районної лікарні було передано цінне медичне обладнання. Розкажіть будь-ласка, більш детально, що це за обладнання і як воно буде використовуватися?

— Почав би з того, що питання здоров’я матері і дитини — одне із найбільш серйозніших, яке нині стоїть не лише перед медициною, але й перед державою в цілому. Я хотів би наголосити, що це є комплексна задача і у контексті вирішення цього питання лежить цілий ряд інших проблем соціального характеру.

Якщо ми говоримо про проблему здоров’я жінки фертильного віку, а також питання дитячої смертності, то їхнє вирішення залежить від трьох основних аспектів, а саме наявності матеріально-технічної бази в закладах охорони здоров’я, належного фахового рівня медичних працівників і, напевно, найголовнішого — бажання самої жінки слідкувати за власним здоров’ям і відповідно народжувати здорову дитину. Також не можна забувати і про критерії Всесвітньої організації охорони здоров’я до виконання яких з першого січня 2007 року перейшла й Україна. Маю на увазі, в першу чергу. визнання живонародженою дитинки вагою від 500 грамів.

Безумовно, що при тому фінансуванні і тій матеріально-технічній базі, яку маємо нині, ми не завжди можемо забезпечити стовідсоткове виконання вищенаведених вимог. І тому отримане за сприянням Віктора Балоги цінне обладнання (апарати для ультразвукової діагностики, штучної вентиляції легенів, інкубатори, реанімаційні системи, кольпоскопи, прилади для фототерапії новонароджених та інше на загальну суму блузко 1, 5 млн.грн.) , є надзвичайно важливим, оскільки забезпечує повний комплекс надання допомоги матері і дитини від початку вагітності й до виписки із пологового будинку. Така допомога викликає лише захоплення і щиру подяку, і, гадаю, могла б наслідуватися у нашому суспільстві. Побільше б таких меценатів.

— Взагалі, як ви оцінюєте стан забезпечення обладнанням і препаратами медичних закладів краю? Що зроблено у цьому плані обласною владою цьогоріч?

— Дуже важко оцінювати в цілому, оскільки десь ситуація є кращою, десь — гіршою. Згідно чинного законодавства про місцеве самоврядування дуже важливу роль у питанні матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я відіграє місцева влада. Та все ж, ми можемо говорити про позитивну динаміку у вирішенні цього питання, незважаючи на те, що фінансування залишається недостатнім. Нині ми на 100 відсотків забезпечуємо лікування хворого на туберкульоз, онкологічних хворих, пацієнтів кардіодиспансеру. Ми проводимо належне лікування в обласній дитячій лікарні, значно підвищили забезпечення медикаментами в обласній лікарні тощо. Сьогодні ми дійшли до того рівня, коли можемо безкоштовно надати невідкладну медичну допомогу по життєвим показам впродовж перших трьох днів у будь-якому медичному закладі Закарпатської області. Ще донедавна, ми про це могли лише мріяти.

Хотів би також зосередити увагу на питанні, якому ми приділяємо надзвичайно важливу увагу, а саме первинній ланці надання медичної допомоги. До кінця цього року ми досягнемо того рівня, що амбулаторії загальної практики , сімейної медицини та ФАПи будуть забезпечені новим обладнанням на рівні 60 відсотків. Нині він сягає 40%. За три роки роботи я вважаю, що це є серйозним надбанням в плані покращення надання допомоги жителям нашої області, особливо сільської місцевості.

— Ви вже згадували про медичні програми, які прийняла обласна рада. Ви як депутат облради, як оцінюєте її роботу та прийняті рішення в сфері охорони здоров’я?

— Я б узагалі хотів би відзначити роботу обласної ради , яка на мою думку є конструктивною, оскільки переважна більшість важливих для краю питань радою нинішнього скликання приймаються. Це ж стосується і рішень у сфері охорони здоров’я. Якихось протистоянь, заперечень чи інших конфліктів з приводу тих ініціатив які сьогодні пропонує раді облдержадміністрація, зокрема в особі управління охорони здоров’я, у нас немає. Як я вже згадував, в області дія 8 програм і на які спрямовано 10,3 мільйона гривень. І саме в цих коштах і цих програмах відображається дух відношення обласної ради до охорони здоров’я в нашій області. Я вам скажу, що мої колеги з інших областей часто заздрять мені, що ми тут в Закарпатті маємо таку налагоджену співпрацю між обласною радою і адміністрацією.

— Натомість, якщо перейти від обласної влади, до загальноукраїнської. Наскільки наш уряд піклується медичною сферою?

— Якщо говорити про виконання плану бюджетного фінансування, то за минулий рік область отримала майже всі кошти, за виключенням 5 мільйонів гривень державної субвенції для закупівлі транспорту для закладів охорони здоров’я. Останнє питання дуже важливе і його необхідно вирішувати, тим паче, що можливості області в цьому плані значно обмежені. Закарпатською обласною радою і ОДА виділено цьогоріч мільйон гривень на закупівлю авто, але при сьогоднішніх цінах — це 13-14 машин при необхідних 200.

Що ж стосується питань роботи уряду та Верховної Ради у цій сфері, то основною проблемою була і залишається невідповідність організації надання медичної допомоги, системи охорони здоров’я в цілому, сучасному рівню суспільних відносин. При ринковому характері розвитку економіки — маємо майже стовідсотковий бюджетний підхід до системи організації охорони здоров’я, характерний для радянських часів. Така невідповідність не може сприяти реалізації сучасного рівня надання медичної допомоги, яку потребує сьогодні суспільство. Відповідно, система потребує змін. Нажаль нині ці реформування ні урядом, ні Верховною радою не проводяться. Стоїть на місці питання обов’язкового державного медичного страхування, без впровадження якого про жоден поступ чи прогрес взагалі не може йти мови. Саме в цьому я бачу основну проблему галузі.

— Від здоров’я фізичного, давайте перейдемо до здоров’я політичного. Яким є ваш «діагноз» останніх подій, які відбуваються в українському політикумі?

— Політична криза, виникла в Україні, на основі реалізації прийнятих у 2004 році змін до Конституції, протистоянні політичних сил, їхньої боротьби за владу, політичної корупції у вищих ешелонах влади і, як наслідок ревізії результатів виборів фактичному знищенні основних засад парламентаризму. Єдиним виходом з цієї ситуації є проведення дострокових парламентських виборів. Для мене незрозумілою є позиція окремих політичних, які протидіють цим виборам і своєчасному їх проведенні. Однак події останніх днів додають оптимізму і волевиявлення все ж наближається. Думаю, вибори таки відбудуться 30 вересня і водночас переконаний, що вони пройдуть демократично і реально відобразять волю народу щодо переваги тої чи іншої політичної сили.

Якщо ж говорити загалом, то я залишаюся оптимістом у цих питаннях. Вірю, що Україна знайде свій шлях демократії, оскільки має для цього усі передумови. Я в цьому впевнений і в міру своєї основної роботи, громадської діяльності, разом з партією «Наша Україна», роблю усе максимально можливе щоб прискорити цей рух.

— Як ви оцінюєте роль Президента у цій ситуації?

— Ситуація справді складна, а для Президента — в першу чергу. По суті, він нині лишився основним арбітром в театрі протидій українських політичних сил. Однак в умовах деструктивних дій коаліції, в умовах, коли робиться все, щоб протидіяти проведенню виборів, глава держави вдався до рішучих дій і з честю та гідністю виходить із цієї ситуації. Гадаю, Україна може гордитися своїм Президентом.

— Знаю, що вас внесено до виборчого списку «Нашої України». Які аргументи ви будете наводити людям, щоб переконати їх віддати свій голос саме за партію Віктора Ющенка?

— Я б переніс ваше питання у русло основних програмних засад партії «Народний Союз Наша Україна», які б мали спонукати українців голосувати за неї. Гадаю, що основними аргументами у цій програмі будуть такі питання, як побудова демократичного суспільства, європейський вибір у проведенні зовнішньої політики, вільна ринкова економіка як основа соціально-економічного розвитку країни, забезпечення соціальних гарантій тощо. Власне ті засади на яких народжувалася партія Віктора Ющенка. «Наша Україна» бачить людину, як основну цінність у суспільстві і прагне забезпечення всіх умов для розвитку особистості, її здорового та якісного життя. Мені хочеться щоб я, мої діти чи внуки гордо казали, що є українцями. І щоб це почуття базувалося не лише на почуттях патріотизму, але й на тих реальних благах, які держава просто зобов’язана давати своєму громадянину.
Андрій ГАНУСИЧ, "Старий Замок "Паланок", Мукачево.net
07 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини