Євген Жупан: Вибори – це демократичний інструмент, за допомогою якого оздоровлюється суспільство

Сьогодні наш гість – депутат обласної ради чотирьох скликань, завідувач реанімаційного відділення обласної дитячої лікарні Євген ЖУПАН.

Євген ЖУПАН.
Євген ЖУПАН.
– Ви вп’яте обрані в депутати: один раз – до Мукачівської міської, і чотири рази – до обласної ради. Отож, доводилось працювати в депутатських корпусах при різних керівниках краю.

– Перші роки становлення незалежної України були по–своєму цікаві, насичені подіями. У суспільстві панувало піднесення, віра в те, що, нарешті, український народ заживе щасливо. Але з кожним днем економіка на очах розвалювалась. Замість того, аби спадщину, що дісталась від колишнього Союзу, а вона була, визнаймо, досить потужною, бодай уберегти, окремі так звані політики взялися “прихватизовувати” майно, сировину тощо. Зупинялись заводи, фабрики, люди цілими цехами опинялись на вулиці. Будучи депутатом міської, а затим обласної рад, я не міг миритися з таким перебігом подій, бо як тоді, так і тепер вважаю, що в Україні бути бідним – гріх. Чи не на кожнім пленарнім засіданні я гостро критикував владу. Звісно, влада сердилася, викликала “на килим”, проводила співбесіду, мовляв, закрий рот і ми дамо тобі все, що хочеш.. Та оскільки я хотів лише одного – аби мій народ жив як того заслужив, а це не входило в плани тодішньої влади, то нічого з тих “задушевних” розмов не виходило. У результаті пережив і утиски, і шантажі, й інші негативні явища, які чинилися щодо мене і моєї родини.

– Невже не боялися?

– Тільки дурень не боїться. Оскільки дбав не про себе, а про ближніх, то твердо вірив, що Бог убереже від біди. З іншого боку – я не мав ні бізнесу, ні будинків, ні рахунків у банках, тобто не мав статків, які було б жаль утрачати. І тільки з приходом до влади Івана Іванча та Віктора Балоги час почав працювати на громаду краю. Бо хай там як, а вони враховували депутатську думку, інтереси закарпатців та й мали бажання попрацювати на область.

– Сьогоднішній депутатський корпус відрізняється від попереднього тим, що формувався за партійними списками.

– У цьому є свої позитиви, є й негативи. Позитив у тому, що депутата дисциплінує команда, негатив – багато населених пунктів залишилось без депутата, який би опікувався ними. Як бути? На початку нинішньої каденції обласна рада закріпила депутатів за районами, населеними пунктами і таким чином охоплені всі територіальні одиниці депутатською увагою з боку облради. Депутати виїжджають на місця, де проводять прийом громадян, спілкуються з виборцями і через депутатські запити вирішують їхні проблеми. Щодо депутатського корпусу цього скликання. Однозначно, він – зрілий, самодостатній. У ньому багато таких осіб, що працювали в попередніх скликаннях, чимало керівників підприємств, наукових закладів і медичних установ, досвідчених економістів, фінансистів. Тобто, тут зібралися люди, що знаються на економіці, соціальній сфері, відповідно їхня робота в обласному парламенті є ефективною. Депутатам надаються необхідні матеріали заздалегідь, завжди є час їх вивчити. Крім того, дуже добре опрацьовуються рішення постійними комісіями, президією облради і на пленарні засідання пропонуються готові проекти рішень у рамках чинного законодавства, відповідно засідання проходять відносно швидко, динамічно. Словом, робота облради поставлена на відповідний рівень. Можливо тому депутати облради останнього скликання за рік роботи зуміли прийняти 300 рішень, схвалити 40 Програм. Удалося виробити й механізм відстоювання інтересів краю перед центральними органами влади. Майже 30 депутатських клопотань направлено на адресу Президента України, Прем’єр–міністра України, ВР щодо поліпшення забезпечення життєдіяльності Закарпаття, збереження природних ресурсів тощо. Ясна річ, далеко не всі відповіді влаштовують нас, депутатів, але важливо, що народні обранці на ділі уболівають за рідний край, спонукають вищі ешелони влади вникати в життя регіону. Не менш важливо й те, що на Закарпатті вдалося створити коаліцію, куди увійшли представники різних політичних сил, але з однією метою – захистити інтереси громадян, що проживають у нашому краї та розбудувати його до рівня європейського. І коли йдеться про інтереси Закарпаття, вони стають одним цілим і будують і стосунки, і роботу так, щоб у нашому краю можна будувати своє життя не на конфронтації, а на діалозі й взаємоповазі. На державному рівні повинні вивчити наш досвід, узагальнити його і втілити в життя інших регіонів. Тоді, повірте, в Україні не буде майданів, не буде й потреби з’ясовувати, хто правий чи в кого більше прав. Зате пануватиме істина: єдине джерело влади – народ.

– Чому так не сталося на вищому рівні?

– Не могло не статися, бо там правлять балом кланові інтереси. Це, маємо сказати відверто, не що інше, як війна повноважень. Янукович забаг узурпувати всю владу. Президент, зі свого боку, вирішив поставити його на місце і зробив це і по–чоловічому, і по–президентськи і мужньо, і правильно. Я б учинив так само. Зрештою, вибори – це демократичний інструмент, за допомогою якого суспільство оздоровлюється доволі швидкими темпами. А тому сьогодні ми повинні підготуватись як слід до виборів і зробити все для того, аби до законодавчої гілки влади прийшли професійні політики, що матимуть за обов’язок захищати інтереси української спільноти, пересічного громадянина. Люди втомилися дивитися на залаштункові торги, ігри, що мають місце в парламенті. Таке враження, що там забули за таке поняття як тактичні угоди, без яких неможлива нормальна діяльність ВР. Доведеться нагадати…

– Повернемося до життя в області. Котре депутатське рішення за рік вважаєте найважливішим для краю?

– Таких багато було як в економічній площині, так і в соціальній. Серед них – рішення стосовно наших оздоровниць, які, однозначно, мають належати закарпатцям. Дуже важливими є прийняті програми з питань медицини, освіти, лісового та сільського господарств, туризму. І, звісно, рішення щодо визнання національності – русин.

– До речі, рішення щодо русинства сприйнялось по – різному.

– По – перше, дане питання, будучи депутатом облради чотирьох скликань, я лобіював з року в рік, від каденції до каденції і кожного разу депутати приймали позитивне рішення. Як за керування державою Кравчука, так і за керування державою Кучмою. Тобто, питання – не нове, вже має свою історію. По – друге, звинувачувати голову облради за депутатські рішення – безглуздо. Адже Михайло Кічковський, і заявляю це офіційно, як на пленарних засіданнях, так і у міжсесійний період поводиться в рамках чинного законодавства, демократично, толерантно, мудро. А тепер – ще одне. Як відомо, Україна має намір вступити у Євросоюз, де демократичні процеси набирають розмаху, де русинство визнано давно, і влада всіляко сприяє його розвитку. Тому рішення Закарпатської облради стосовно русинського питання належить не критикувати, а вітати, бо Президент зможе завжди сказати європейцями, що в Україні процеси демократії мають розвиток і навести як приклад визнання національності – русин на теренах нашого краю.

– Але ж вийшло, що русини в рідному краї стали нацменшиною?

– Я – русин і не вважаю себе у своєму краї нацменшиною. Навпаки, горджуся цим. Адже одвіку русини й Закарпаття були одним організмом, яке з часом стало одним цілим з Україною. Іншими словами, я всім серцем – за русинство на Закарпатті, але всією душею тільки в складі України. Боронь Боже, аби я виношував якісь сепаратистські наміри. Я прагну лише одного: якщо угорці й деякі інші нацменшини мають можливість розвивати в Україні свої школи, мову, культуру, то чому ми – корінні закарпатці –русини позбавлені такої можливості? Я мрію про те, коли наші діти за бажання зможуть вивчати в УжНУ русинську мову, а по телебаченню слухати русинські пісні, оповідки. Вони ж по–своєму цікаві, романтичні, мелодійні. Я хочу, щоб русини мали самобутній розвиток, а такими себе назвало на Закарпатті понад 10 тисяч осіб згідно з переписом 2001 р. і з цим не можна не рахуватися.

– Кажуть, що Жупан та його соратники отримали великі гроші від світового русинства, от і відробляють…

– Заявляю офіційно: незважаючи на те, що очолюю найбільші русинські Товариства й організації на Закарпатті, я ніколи не брав грошей від світових русинських організацій. Гроші – на заходи, на випуск буклетів, довідкової літератури – маємо від місцевих меценатів, які нас підтримують. Слава Богу, що такі є серед нас. Наскільки мені відомо, закордонні русинські організації переказали гроші “Обществу Сойма”, що діє у Сваляві на недільні русинські школи. Можливо, люди плутають…

– Оскільки ви депутат з великим досвідом. Скажіть, будь ласка, якою повинна бути політика держави стосовно регіонів?

– Насамперед необхідно надати більше повноважень органам місцевого самоврядування. Адже там, у столиці не знають проблем регіонів так, як знають їх на місцях. Відповідно важливі рішення, які б забезпечили розвиток самоврядних територій, часто відкладаються у довгий ящик. А тому вкрай важливо ініціативу органів місцевого самоврядування зробити пріоритетною, відповідно вона подесятерить результати як в економічному, так і в соціальному розвитках самоврядних територій. І це –очевидно.

– Зайшлося про владу. Що скажете про нині діючу владу на Закарпатті?

- Заради справедливості – декілька цифр. За січень–березень доходи до загального фонду місцевих бюджетів склали в сумі 126 мільйонів, а це 119 відсотків до затвердженого плану. Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування зріс удвічі. Питома вага області по виплаті зарплати залишається у загальноукраїнському борзі 0,3 відс. Зростають обсяги інвестицій, у т.ч. й вітчизняних. Отже, влада краю – на місці, є динаміка в роботі. Єдине, що мені не подобається, коли керівництво наголошує, що наша область – дотаційна. У загальну копілку держави ми вносимо чималі гроші, скільки лише “заробляють” наші кордони, магістралі, від діяльності яких краю залишаються копійки та екологічні проблеми. Тому ми повинні все це порахувати, і я впевнений, що у нас з’явиться можливість сказати про наш край так: Закарпаття – в числі фінансових донорів України. Бо так воно є.

- Ви – чудовий лікар і до того ж, кажуть, поет. Ви ж пишете вірші?

- Так, причому русинською мовою. Ось чотири рядки:

Я – малинька дівочка,
Кличуть ня русиночка.
Я люблю свуй отчий край.
Боже, ти му помагай.

– Твердо вірите у Бога?

– Вірю, але молюся по – своєму, бо, як казав мій батько покійний: якщо є Бог на небі, то роби добро людям і він це оцінить. Я стараюся багато робити для людей добрих справ, і, можливо, їхніми молитвами Господь й береже мене від усього злого. Чого бажаю й усім закарпатцям від щирого серця.
Анна РОМАНЕНЧУК, сайт Закарпатської обласної ради
07 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини