Ще за сонця, ще за днини вийшли вівці на полонини

Такої кількості гостей Міжгірщина, святкуючи проводи отар на полонину, ще не приймала. Минулої неділі сюди з’їхалися поціновувачі народної творчості, любителі бринзи не тільки з усього Закарпаття, а й з багатьох регіонів України, навіть з добросусідської Польщі.

Ще за сонця, ще за днини вийшли вівці на полониниУже із самого ранку селищем лунали троїсті музики, коломийки, формувались святкові колони, вносились останні корективи в тематичне оформлення автівок, де організатори, а це – районна, усі сільські та селищна ради, райдержадміністрація, спробували передати дух верховинського життя, в якому присутні трембіти, вівчарі, колиби – усе тут було. Навіть, ватаг, газдиня й сценка полонинського побуту.

У визначений час святкові колони рушили в путь. По дорозі господарі робили офіційні вкраплення – зупинялись біля пам’ятників і покладали квіти.

Діставшись Синевирського перевалу, колони розсипались серед облаштованих столів, де кожна сільська рада частувала своєю гостиною. На вибір – овечий сир, бринза, паска і, звісно, сало, горілочка та вино. Для тих, хто захоплюється верховинським ремеслом, міжгірці запропонували овечі гуні, ліжники, ковдри, вишиті рушники, сувеніри. По –святковому вбрана сцена чекала поважних гостей з обласного центру та столиці. Декан Міжгірського деканату Мукачівської греко–католицької єпархії, парох храму святого Архістратига Михаїла прот. Федір Славець поблагословили вівчарів на щасливе літування. Голова райради Іван Ярема та голова райдержадміністрації Роман Костюк піднялись на сцену і на правах господарів, привітавши усю чесну громаду, запросили поважних гостей до слова, серед яких були : перший заступник голови ОДА Іван Балога, заступник голови ОДА Володимир Гоблик, заступник голови облради Михайло Мартин, народний депутат України У скликання Станіслав Аржевітін та інші.

Іван Балога, вітаючи міжгірців зі святом, зазначив, що влада й надалі докладатиме максимум зусиль з тим, аби одна з найдревніших професій краю, яка віддзеркалює життя наших батьків, мала розвиток і процвітання, і кожен, хто причетний до неї, почувався упевнено у своєму завтрашньому дні та був здоровим і щасливим. “Ви, – наголосив Іван Іванович, звертаючись до вівчарів, – працюєте насамперед на свої сім’ї і це – похвально, але разом із тим працюєте на кожного із нас, на всю нашу Закарпатську родину, на рідний край, своїм сумлінням і старанністю додаєте йому доброї слави й гідності. Отож, за дорученням ОДА, депутатів облради та Віктора Балоги дозвольте вручити Вам подарунки на знак подяки за ваші труди”.

На сцену один за одним піднімались шановані вівчарі. 10 власникам найбільшої кількості поголів’я Іван Іванович вручив телевізори. Старшим вівчарям 38 отар району, які налічують 17102 голови овець, дістався спецінвентар, куди увійшли палатка, медаптечка, котелок, ліхтарик, радіоприймач – усе для того, аби, як наголосив Іван Іванович, вівчарі були і здоровими, і поінформованими щодо всіх подій і в Україні, і в світі. Учнівські творчі колективи, які на святі виступили з концертною програмою, також отримали подарунки.

Станіслав Аржевітін від усього серця вітав своїх земляків із святом, серед яких, як казав нардеп, зростав, навчився готувати сир, і яким він бажає щасливого полонинського літа на довгі роки життя. “До речі, – наголосив Станіслав Аржевітін, – у нас, на Міжгірщині запрацювала Школа вівчаря – єдина на Україні. Отож бажаючих навчитись справі чекають досвідчені фахівці, які допоможуть ззасвоїти непросту вівчарську справу.”

А тим часом вівчарі вже доїли овець. Молоко виливали в бочки, і коли воно сягало вінця, починали варити сир. Федір Тарахонич та Іван Скунць затрембітали своєї, верховинської. Старий ватаг запалив ватру. Це означало, що в дорогу пора.

Під веселу мелодію троїстих музик отари вирушили далі в гори.

Полонинське літо вступило в свої права.



Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
07 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини