«Турянська долина» відзначила 12-ту річницю концертом у Тур’я Реметі (ФОТО)

Цього року річницю створення колективу – дивовижного і самобутнього дитячого ансамблю танцю «Турянська долина» відзначали особливо – у мальовничому закарпатському селі Тур’я Ремети.

«Турянська долина» відзначила 12-ту річницю концертом у Тур’я Реметі (ФОТО)

 

На рахунку дитячого ансамблю танцю  «Турянська долина» – численні концерти. Один з них, пройшов 17 червня 2012 року в святковій атмосфері при клубі села Тур’я Ремети під назвою «Ми – діти, квіти Турянської долини». До нього готувалися і дорослі, і малі.

Право першими відкрити святковий концерт перед численною публікою належало учасникам-фундаторам ансамблю танцювальним номером «Вчера вечер». Далі своє вміння демонстрували учасники другого і третього складу з народними танцями «Чардаш з Парховане» «Карічка», «Гуцулка», «Гречаники» та солісти – Христина Маняк та Едуард Воронич, які виконали «Чопаш-чардаш», «Березнянку», «Циганський». Під керівництвом Едуарда Воронича до концерту готувалися й молодша і старша група «Турянської долини» – майбутні учасники четвертого складу, які теж представили свою програму. Частину оновленої програми «Турянської долини» на концерті представили нинішні учасники, які виконали «Увиванець» та «Чардаш з Поздішова».

 Концертна програма нараховувала загалом 18 хореографічних номерів. Гостями програми святкового концерту був дитячий танцювальний колектив «Смерічка» Ужгородського районного будинку культури (керівник Едуард Воронич). Після концерту мали слово запрошені гості – голова Обласної культурно-освітньої організації “Maticza Slovenska” на Закарпатті Йосип Гайніш, голова Фонду «Словаки – словакам» Густав Крайчик (Спишська Нова Вес, Словаччина), член Президії Європейського конгресу українців Левко Довгович (Кошиці, Словаччина), заступник голови Перечинської райдержадміністрації Ольга Кравчук, сільський голова Тур’я Ремети Михайло Біган, а також керівник групи викладачів танцювальних гуртків з Канади Вінцент Ріс. Кожен виступ учасників святкової програми публіка зустрічала щирими оплесками. Під час події відвідувачі знайомилися з виставкою фотографій, альбомів та пам’ятних сувенірів.

Зауважимо, що основа успішної роботи танцювального колективу полягає насамперед у систематичній, упертій і серйозній навчально-виховній, а головним чином – у добре поставленій, вдумливій тренувальній роботі. Упродовж усіх років діяльності немало сил та енергії присвятили ансамблю «Турянська долина» художній керівник і балетмейстер-постановник – заслужений працівник культури України Іван Пастеляк, ведучий музичної частини Мирон Роля, організаційну допомогу надавали також працівники клубу села Тур’ї Ремети Ремети Оксана Роля (завідуюча) та Марія Кучак (техпрацівник)

            Ансамбль своїм успіхам завдячує Обласній культурно-освітній організації “Maticza Slovenska” на Закарпатті, Уряду для словаків, які живуть за кордоном за фінансову підтримку у забезпеченні колективу необхідними сценічними костюмами, методичною літературою, сприянні навчанню на курсах хореографії, виступам на міжнародних фестивалях та  культурних акціях, які здійснюються у Словаччині. Окремо висловлюється подяка спонсорам.

Працівники Обласного організаційно-методичного центру культури, Перечинського РБК та методичного кабінету щиро вітають колектив «Турянська долина» з 12-річчям та висловлюють побажання надалі рости на радість шанувальників народного мистецтва танцю.

Довідка

За 12 років танцювальний гурток доріс і виріс до ансамблю танцю повноцінною програмою на два відділення, в якому зайнято 76 аматорів трьох вікових груп – молодшої, середньої та старшої. Це провідний постійно діючий аматорський хореографічний колектив області, який згуртовує дітей та підростаючу молодь з навколишніх шкіл Перечинщини. Його заснуванню, як і багатьох інших колективів, які сьогодні успішно функціонують у багатьох населених пунктах області, де компактно проживають словаки, активно сприяла Обласна культурно-освітня організація “Matica Slovenska” на Закарпатті.

Починаючи з 2003-го року дитячий ансамбль танцю «Турянська долина» носить звання «зразковий».

Вперше 2001-го, а згодом у 2004-му і 2009-му роках ансамбль був учасником свята народних талантів Закарпатської області в столиці України за програмою Всеукраїнського огляду народної творчості. А 2011-го року у Львові колектив став призером ІІІ ступеню Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Героя України Мирослава Вантуха.

Упродовж своєї діяльності колектив здобув успіх і визнання на рідній землі та за кордоном – Словаччині, Хорватії, Угорщині, Австрії, Польщі.

Обличчя ансамблю «Турянська долина» – це його репертуар. Від нього залежить організаційна і навчально-виховна робота. Він складається із народних танців, які характерні для місцевості з урахуванням особливостей регіону, так і загальнонаціонального характеру. Народні традиції і звичаї – джерело художньої творчості хореографічного колективу.

Ганна Мучичка, для Закарпаття онлайн

29 червня 2012р.

Теги: Турянська долина, танець, Тур’я Ремети

Коментарі

Сусідка 2012-07-04 / 12:38:12
Рада бачити, що сьогодні ще хоч хтось цікавиться культурним життям Перечинщини. Організаторам і керівникам велике спасибі, що дають нашим дітям розвиватися в цьому напрямку.
А нашими земляками - Сергієм Миколайовичем і Іваном Івановичем - треба пишатися і підтримувати, а не заздрити! Пишу це, як людина далека від політики.
"Турянська долино", побільше вам глядачів, гастролей і спонсорів!

Із Воєводина 2012-06-30 / 22:07:50
Ніде сі кумове не стратили, гостяться з прокуратурою, так би мовити - на килим Мошак викликав. Хлопці черговий наряд отримали, пресувати неугодних.

Турянський 2012-06-30 / 08:08:42
Десь сі стратили наші земляки-кумове Качур з Мошаком, Пастеляк їх запрошував, але "неудостоїли" своєю американтношською величністю зустрітись з своїма земляками. Поклали вони на нас, добре що ОПТИМІЗУВАЛИ нашу місцеву лікарню. Їм все бабло, бабло, бабло... . Ненажери! Люди вже сміються, бідний Президент з такими регіоналами. Невже в партії не має кращих? Прокуратуру в свої інтриги втягувати почали.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини