До 2020-го Закарпаття планує стати енергонезалежним

Такі амбітні плани було озвучено в ході семінару «Можливості розвитку біонерегії в Закарпатській області та Кошицькому самосправному краї», який 26-27 червня проходить на Міжгірщині.

До 2020-го Закарпаття планує стати енергонезалежним

Як повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі Закарпатської облради, на заході йшлося про впровадження на Закарпатті сучасних європейських енергозберігаючих технологій та використання відновлювальних джерел енергії.

Захід проходив в рамках проекту “Біоенергія Карпат”, який в свою чергу є складовою програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2007-2013 роки.
 
Александер Шкурла, економічний дипломат Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді зазначив, що на більш активне використання відновлювальних джерел енергії вплинули два фактори: нові стандарти Євросоюзу з енергозбереження та зростання вартості блакитного палива. «ЄС запроваджує рішучі кроки в плані енергозбереження. Так, до 2020 року ми повинні виробляти 20 відсотків енергії з відновлювальних джерел. До цього часу ми маємо також зменшити на 20 відсотків й споживання енергії. Ще одна умова, яка зобов’язує нас використовувати новітні технології – до 2021 року приватні оселі мають самотужки забезпечувати себе енергією. Це може бути сонячна, з відходів деревини та інша енергія. Також нас «змушує» економити і ціна на газ, яка до речі для словацьких споживачів в кілька разів вища, ніж за неї платите ви», - зазначив дипломат. Водночас він зауважив, що країна для підтримки нових технологій прийняла рішення надавати дотації виробникам альтернативних джерел енергії. Александер Шкурла також зазначив, що Закарпаття, як і Словаччина загалом має потужний потенціал для використання так званої біоенергії, в першу чергу відходів деревини. «В нас чимало соціальних закладів перейшло на опалення брикетами та пелетами, впевнений, що такий досвід стане нагоді й нашим українським партнерам», - каже пан Александер.

Керівник Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва "Закарпаття" Валерій Грищенко та менеджер агентства Ірина Щока поінформували учасників семінару про реалізовані проекти. «У Новоселицькій школі встановлено котли, які працюють на біомасі. Для Колочавської школи та адмінбудівлі словацького села Будковце виготовлено проектно-кошторисну документацію на запровадження енергозберігаючих технологій, проведено ряд тренінгів, семінарів за участі споживачів та виробників та створено на Закарпатті Центр альтернативних відновлювальних джерел енергії», - повідомила Ірина Щока.

Лише за половину опалювального сезону котли, що працюють на відходах деревини в Новоселицькій школі змогли заощадити бюджету понад 230 тисяч гривень, - розповів керівник навчального закладу Іван Завадяк. «Завдяки цій програмі в нашій школі з січня цього року було встановлено котли, які працюють на брекетах та тирсі. Якщо в попередню зиму температура в приміщення становила 14-18 градусів, то цьогоріч – понад 20. Окрім того в селі працює деревообробний цех, і тирсу з підприємства нам надають безкоштовно, і це дозволяє нам суттєво заощаджувати», - поділився досвідом директор.

Голова Міжгірської районної ради Іван Ярема, вважає, що район у великому виграші від того, що став частиною українсько-словацького проекту. «Новітні європейські технологій на практиці довели, що альтернативи використання відновлювальної енергії нема. Наш район газифікований лише на третину. Останні три роки взагалі не проводиться активна робота з будівництва газопроводів. 67 відсотків площі Міжгірщини займають ліси. В нас працюють великі деревообробні підприємства. Вже маємо і виробників паливних пелет та брикетів Тому так чи інакше, ми маємо використати досвід словацьких колег, які вже відмовляються від блакитного палива на користь біомаси. Але важливість цього проекту не лише в практичних заходах: ми маємо змогу обмінюватися досвідом, переймати європейську методику переходу на використання біоенергії», - резюмував Іван Ярема.

27 червня 2012р.

Теги: біоенергія, семінар

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини