Київські лікарі вилікували маленьку закарпатку зі смертельним діагнозом

Примхи природи часто доводиться виправляти хірургам. Так трапилося і з Мар'яною з Хустського району на Закарпатті. Коли Ганна Кострец виношувала дівчинку, вагітність протікала нормально, і донька народилася красунею. Правда, педіатр виявила, що серце у дівчинки не на звичайному місці, а справа і ще в ньому - шуми.

Київські лікарі вилікували маленьку закарпатку зі смертельним діагнозом

- Доньку відразу ж взяв на облік кардіолог, а трохи згодом з'ясувалося, що в серці дівчинки серйозні проблеми, і нас відправили на консультацію до Києва, - розповідає мама Мар'яни. - У доньки виявили отвір в міжшлуночковій перегородці серця і аномальне відходження лівої легеневої артерії.

- Кровоток по легеневій артерії був обмежений, тому що судина проходила не в традиційному місці, а між стравоходом і трахеєю, - розповідає Ярослав Труба, завідувач відділенням хірургії вроджених вад серця Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Н.М. Амосова АМН України. - Крім того, вона здавлювала трахею, і дитина не могла нормально дихати. Операцію потрібно було проводити якомога швидше.

Поки батьки Мар'янки зважували всі "за" і "проти", вони помітили, що дівчинка дуже часто хворіє на ГРВІ та бронхітами, погано набирає вагу. А одного разу дівчинка стала задихатися.

- Повітря у неї виривалося з таким присвистом, як пара з киплячого чайника, - згадує Анна Кострец. - Цей звук не давав спати всім, хто знаходився у відділенні та кардіології - її хрипи під час вдиху було чутно за 15 метрів!

При детальному обстеженні з'ясувалося, що трахея у дитини не тільки здавлена ​​артерією в одному місці, а ще й звужена практично на всій довжині. Це була ще одна вроджена аномалія, і саме через неї дівчинка задихалася. Торакальні хірурги наполягали на терміновій операції, от тільки проблемне серце заважало її здійснити. В таких випадках лікарі налаштовують батьків, що дитина довго не проживе - поєднання двох таких патологій несумісне з життям. Від лікування Мар'янки відмовилися у всіх лікарнях.

Ярослав Труба, заввідділенням хірургії вроджених вад серця.

- Таких дітей раніше не оперували в Україні, - говорить кардіохірург відділення вроджених вад серця Василь Карпенко. - Окремо можна виправити і дефекти в серцево-судинній системі, і зробити пластику трахеї. Але проводити одночасно дві такі складні операціїще ніхто не пробував.

Кардіохірурги зв'язалися з хірургами торакального відділення Національної клінічної дитячої лікарні "Охматдит" і кілька днів розбирали випадок до деталей, шукали шляхи вирішення проблеми. Консиліум клініки під керівництвом директора інституту академіка Геннадія Книшова і замдиректора, професора Василя Лазоришинця прийняв рішення рятувати дитину. Кожен крок операції був розпланований посекундно: хто і що робить, в якій послідовності. Само по собі втручання дуже складне, але ще хірурги розуміли, що існує величезний ризик післяопераційних ускладнень.

Адже дівчинці доведеться довго перебувати на штучній вентиляції легенів. Але все ж 31 травня цього року в операційну зайшли відразу дві бригади лікарів: кардіохірурги Василь Карпенко, Ярослав Труба, Олександр Головенко та торакальні хірурги з "Охматдиту" Олександр Дубровін і Данило Кривченя. Операція із зупинкою серця і підключенням штучного кровообігу тривала 8 годин. Спочатку кардіохірурги усунули пороки в серцево-судинній системі, потім торакальні хірурги зробили малятку пластику трахеї з власних тканин - ніякі імплантати не застосовувалися. Дівчинка буде рости - і її "відремонтовані" серце і трахея будуть рости разом з нею.

- Колеги, між іншим, говорили, що в їхній практиці рідко зустрічається, щоб трахея була звужена на вій довжині, зазвичай буває таке на одній короткій ділянці, - розповідає кардіохірург Ярослав Труба. - Але обидві операції пройшли вдало, дівчинка видужує. Такого в Україні ще ніхто не робив, але якщо б ми відмовили, то батькам нікуди було б звертатися і вони втратили б дитину. Дітей з кількома патологіями народжується дуже багато, але їх не рятують. Думаю, ця операція буде початком нової ери в освоєнні подібних спільних операцій.

Мар'яна всього сім днів була на штучній вентиляції легенів, а потім її перевели у звичайну палату. Мама тиждень стояла під дверима реанімації та періодично передавала дочці грудне молоко. Сьогодні Мар'яна може похвалитися хорошим апетитом - вона із задоволенням бере мамині груди і додала у вазі майже кілограм (тепер у неї 8,5 кг!). І хоча для своїх 10 місяців вона ще дрібнувата, лікарі обіцяють, що все у неї буде чудово - сьогодні цю унікальну пацієнтку виписують.

 

Комсомольська правда в Україні

26 червня 2012р.

Теги: операція, дитина, лікар, хвороба

Коментарі

Теж мама 2012-06-26 / 13:29:35
Дай Боже здоров"я лікарям і щасливої долі Мар"янці! Радісно читати, що в наших реаліях відбуваються і такі події. Вітаю батьків, бажаю їм, щоб надалі мали з донечки тільки приємні хвилювання!

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини