Дитячий відпочинок: ціна позбавлення від головного болю

Літні канікули — безтурботний період для школярів, але не для їхніх батьків. Бо щоразу із закінченням навчального року постає питання, як зайняти своїх чад, щоб вони провели літо весело, корисно, а головне — безпечно. Адже нерідко залишені напризволяще діти — великий головний біль. То на дах багатоповерхівки вилізуть, то на річці пустують, то пожежу влаштують…

Дитячий відпочинок: ціна позбавлення від головного болю

Багато міських жителів відправляють на канікули своїх дітей до села. Там і повітря свіже, і фрукти-овочі з городу, і ліс поруч… Одне слово, оздоровлюйся! А що робити тим, у кого нема родичів на селі? Залишається чи то прилаштовувати дитину до літнього табору, чи якось по-іншому вирішувати це питання. Ось, наприклад, одна моя знайома свою 7-річну донечку вже тиждень водить із собою на роботу тільки через те, що не має де її залишити. Але довго так тривати не може. Треба, отож, шукати альтернативу.

Де може цьогоріч відпочити дитина, вирішила поцікавитися в туроператорів, які навперебій пропонують літній відпочинок — від кримських курортів до болгарських Золотих Пісків і навіть більше. Відповідно, й ціни коливаються від 100 до 500 євро.

Так, щоб придбати для дитини путівку в один із таборів Закарпаття, доведеться викласти від 800 і до 2–3 тисяч гривень. Серед найпопулярніших — «Білочка», «Гармонія», «Колосок», «Латориця», «Трембіта», «Мрія», «Берізка» та два табори санаторного типу — «Човен» і «Малятко». У тих же турагенціях запевняють, що вартість закордонних путівок буде не набагато вищою. Наприклад, двотижневий відпочинок у таборах Словаччини чи Болгарії коштуватиме 250–400 євро. А, скажімо, 15‑денний відпочинок на Золотих Пісках Болгарії із 5‑разовим харчуванням, термальними басейнами, аквапарком, анімацією та іншою розважальною програмою обійдеться у 380 євро. Загалом, за словами працівників туристичних компаній, ціна залежить не лише від рівня комфорту, а й від періоду відпочинку. Так, найдешевші путівки до цих закордонних таборів будуть з середини серпня й до вересня, а найдорожчі — у липні, оскільки це гаряча пора відпусток.

Привабливими для закарпатців досі лишаються кримські табори, адже там діти гір можуть побачити море. Найбільшою популярністю користується відомий ще з радянських часів «Артек», який об'єднує 9 окремих таборів. Кожен з них відрізняється віддаленістю до моря та рівнем комфорту. Від цього залежить і ціна на путівку. Крім того, деякі з таборів вирізняються й, так би мовити, профілем. Якщо в одному таборі вашу дитину вчитимуть малювати, то в іншому вона отримає, приміром, навики юного кінематографіста. Також кримські табори поділяють за напрямами «морський» і «туристичний». Що ж до цін, то найдорожчим залишається «Морський». Відпочинок у ньому коштує 16000 гривень. Певною мірою, це пояснюється близькістю до пляжу — всього 50 метрів, рівнем комфорту, послуг, харчування. Наполовину дешевші, наприклад, «Річковий» та «Озерний» табори. Вартість путівок туди — в межах 7500 гривень. Придбати путівку можна в туристичних компаніях або замовити заздалегідь у адміністраторів табору. Часто туроператори радять батькам придбати путівку до закордонного табору, аніж до вітчизняного. Мотивують, насамперед, рівнем комфорту, різноманітністю розваг тощо. Проте чимало закарпатців надають перевагу все ж своїм або кримським закладам. Їх можна зрозуміти. Адже, відіславши дитину до Криму, є можливість бодай якогось телефонного контролю за своїм чадом.

Якщо придбати путівку до табору з різних причин не вдається, можна скористатися безкоштовною або купити її за пільговою ціною. Так, наприклад, у владних кабінетах на цьогорічний літній відпочинок закарпатських дітей було виділено 24 мільйони гривень. Першочергово ці кошти підуть на оздоровлення пільгових категорій юних закарпатців: сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів та з багатодітних малозабезпечених сімей, талановитих і обдарованих школярів. Загалом цього літа заплановано охопити відпочинком не менше 53 відсотків закарпатських дітей. Щоправда, більшість їх зможуть відпочити лише в таборах з денним перебуванням.

Придбати путівку до одного з таборів за пільговою ціною можна також і через Фонд соцстраху, з допомогою спонсорів, які також беруть участь в організації літнього відпочинку. Чимало дітей зможуть оздоровитись і завдяки різноманітним закордонним релігійним та благодійним організаціям. До речі, більш детально розповісти про це попросили начальника управління у справах молоді та спорту ОДА Віталія Ерфана. Однак, поспілкуватися з пресою цей посадовець чомусь не захотів. Хоча інформація не складає якоїсь державної таємниці. Компетентності чиновнику бракує чи з якоїсь іншої причини — з'ясовувати не стали.

Але повернімося до літнього відпочинку. Що стосується таборів, які працюють при школах, то останні хоча й не вирізняються якоюсь оригінальністю (адже час перебування дитини в такому таборі обмежується всього кількома годинами — з 9‑ї ранку до 15–16‑ї по обіді), та все ж користуються популярністю серед батьків. Як-не-як, а хоча б ті кілька годин дитина буде доглянутою, зайнятою та нагодованою. У денних таборах дітям пропонують екскурсії, походи до лісу, річки, відвідини бібліотеки, закладів культури. За словами заступника начальника управління освіти і науки ОДА Ганни Сопкової, до безкоштовного відпочинку та оздоровлення у таких таборах цього року залучено 82317 закарпатських дітей.

Якщо все ж не вдалося відправити своє дитя до табору, спеціалісти радять збалансувати графік дитини так, щоб ви були певні, що вона має чим зайнятися. Тут допоможуть гуртки за інтересами або виконання різних завдань. Наприклад, зробити будь-яку посильну для дитини роботу — доглянути за домашнім улюбленцем чи просто прочитати книжку.

 

Яна Мийсарош, Новини Закарпаття

23 червня 2012р.

Теги: табори, відпочинок

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини