На Міжгірщині влада вирішила закрити притулок для самотніх стариків

91-річна Марія Іваниш із села Колочава майже не рухається – через свій вік вона просто лежача. Микола Шегда із села Запереділля паралізований – без допомоги соціальних працівників чоловік не може самостійно себе обслуговувати.

На Міжгірщині влада вирішила закрити притулок для самотніх стариків

Загалом, таких людей, що на старість потребують опіки держави, сьогодні у міжгірській Колочаві є дев’ятеро. Усі – жителі Міжгірщини. Вони живуть у соціальному закладі, який працює у селі уже 6 років. Нещодавно і утриманці, і працівники закладу отримали від районної влади неофіційне повідомлення – центр збираються закрити.

Міжгірський територіальний центр для обслуговування самотніх та непрацездатних громадян – класична установа, такі функціонують у багатьох містах України. В основному ці центри на балансі місцевих рад. Туди люди потрапляють за направленням місцевих управлінь соцзахисту. У селі Колочава, як уже згадано, 6 років працює стаціонарне відділення Міжгірського терцентру. Відділення розраховано на 20 місць, нині там зайнято 9 ліжок.

І ось виявилося, що у Міжгірській РДА зібралися цей заклад закрити.

При відвідинах центру одразу впадає в око, що там би не завадив ремонт. Старі вікна, двері, меблі, радянські ліжка, – все це навіює стороннього гостя на не найкращі відчуття. Втім, утриманці закладу на це не зважають – іншого дому у них просто нема. Та й звикли вони уже тут жити.

Тож для 61-річного Віктора Вишневського, котрий живе у центрі уже 4 роки, новина про закриття закладу стала просто шоком. «Ставлення до нас тут нормальне, умови людські, претензій до працівників закладу немає, – зазначає пан Вишневський. – Я не розумію, кому ми заважаємо. Я родом із Міжгір’я, так склалося, що втратив квартиру. Мені тепер нема, куди піти».

Євдокія Рубець, багаторічна жителька центру, плачучи розповідає, що і рада б піти додому до своєї доньки, але та сама інвалід – глухоніма. Тож вона просто не зможе за нею доглядати. А ще пані Євдокія додає, що не хоче, аби її донька бачила, як вона помре…

82-річна Олена Савка також у закладі перебуває уже 4 роки. Як і інші, вона здивована, чого весь цей час все йшло нормально, а тепер від влади ось така новина…

«Документів про закриття нам так і не показали, – зазначає працівниця закладу, медсестра Ірина Стець. – Втім, із району попередили про закриття найближчим часом».

Працівники закладу додають – останнім часом до закладу зачастили і всілякі перевірки. З останніх – пожежники та санепідемстанція. Вони сказали, що у територіальному центі є суттєві порушення, і тому його треба закрити.

У Міжгірській санепідемстанції підтвердили наявність претензій до відділення.

Як пояснив в.о. головного санітарного лікаря району Віталій Попович, наприкінці 2011 року за дорученням прокуратури його підлеглі перевірили у закладі дотримання санітарного законодавства. І виявили два основні порушення – вода не відповідає стандартам, житлова площа на одного пацієнта не така, як вимагають норми. Тоді на усунення порушень закладу дали термін до 6 місяців.

Уже у травні цього року санепідемстанція знову навідалася до Колочави: порушення щодо води виправлено, а от щодо площі – ні. Згідно з нормою, на одного пацієнта має припадати близько 7 квадратних метрів. У колочавському стаціонарному центрі цього немає. «Треба або зменшити кількість пацієнтів, або розширити площу.  Це основна наша вимога», – констатує головний санлікар району.

За його словами, якщо порушення не буде виправлено, санепідемстанція дійсно може призупинити роботу центру. Термін на усунення недоліків дали до вересня.

Тож наступний крок тепер логічно має бути за управлінням соцзахисту населення Міжгірської РДА. Саме цій структурі підпорядковане колочавське відділення терцентру. Однак наразі коментар

Питання до керівниці управління – Наталії Маркович, дійсно є. Перш за все – чи збираються взагалі у РДА виділити гроші на усунення порушень, які виявила санепідемстанція. Якщо заклад дійсно закривають (а офіційного повідомлення про це так і не було) то куди переселять його жителів?

На жаль, нам не вдалося поспілкуватися із чиновницею – на час нашого візиту до управління її не було на місці. Згодом нам не вдалося додзвонитися їй ні на мобільний, ні на стаціонарний телефони. Та все ж невдовзі ми отримаємо відповідь на це питання – інформаційний запит на адресу Міжгірської РДА уже направлено.

Працівники і утриманці закладу, тим часом, однаково занепокоєні майбутнім. Перші бояться втратити роботу, другі – людей, які за ними доглядають і до яких уже звикли.

Як стало відомо з неофіційної інформації, міжгірська влада таки надумала створити територіальний центр для самотніх та немічних людей в іншому селі – Ізки. Однак приміщення там потребує повної реконструкції. У ньому колись розміщувався м’ясний цех. Грошей же на таку реконструкцію в РДА немає. Відтак там чекають на субвенцію із обласного бюджету. А на час, поки роботи зробляться (невідомо коли), пацієнтів із Колочави планують повезти… до Виноградова.

Цікаво, чи витримають лежачі хворі такий переїзд? Інший аспект – а чи будуть могти родичі утриманців, у кого вони ще є, навідуватися до них не у своєму районі, а у іншому – у зовсім іншому куточку області? Відповідей на ці питання поки немає.

Тим часом, поки Міжгірська РДА не оприлюднила свою точку зору щодо можливого закриття терцентру, районом ходять різні чутки про істинну причину такого наміру.

Одні кажуть, що на приміщення територіального центру у туристичній Колочаві хтось поклав око. Інші твердять, що виною всьому політичні ігри – мовляв певні політики району хочуть показати, що вони реально все контролюють на Міжгірщині. І якщо вони вирішили кудись перенести якийсь заклад, то так і буде.

Ярослав Гулан, «Час Закарпаття»

19 червня 2012р.

Теги: центр, Колочава

Коментарі

юрист 2012-06-19 / 21:44:31
чому не сказати ще одну важну інфрмацію, що згідно поданого ОДА проекту змін до обласного бюджету передбачено кошти на відкриття такого ж закладу у с. Ізки, але завдяки представникам Міжгірського району в обласній раді, зокрема депутата Вегеша це рішення було поховано...
тут на сайті можна знайти необхідні документи, якщо буде цікаво комусь то дамо ссилку...

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини