Закарпатські експерти: «мовний» закон – несвоєчасний і невигідний ні владі, ні опозиції

5-го червня Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики».

Закарпатські експерти: «мовний» закон – несвоєчасний і невигідний ні владі, ні опозиції

Резонансний законопроект за авторства регіоналів Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова викликав неабиякий суспільний резонанс, однак, за ухвалення його у першому читанні таки проголосували 234 народних депутати з 250, зареєстрованих у сесійній залі.

Розгляд законопроекту про мови у другому читанні призначено на наступний вівторок, 19 червня. І, якщо його буде ухвалено, слід чекати небезпідставних суспільних збурень. Закарпаття онлайн вирішило поцікавитись, як дивляться на ситуацію із майбутнім розглядом «мовного» законопроекту закарпатські експерти, і чого українцям слід очікувати у день його розгляду.

Віктор Пащенко, політолог, соціолог, директор Центру підвищення кваліфікації державних службовців та громадської організації "Інститут політичних досліджень":

– «Мовну» тему можна назвати однією з найбільш «передвиборчих» тем. Оскільки національні мовні питання захоплюють емоції, то тема мови завжди передвиборча тема, і, я думаю, буде такою ще не один рік. Вона вигідна, як, скажімо, тема НАТО чи тема приєднання до Європейського союзу. Звичайно, є велика російськомовна частина не тільки політична, а реально російськомовна велика частина України, для якої це питання буде ще довгі роки привабливим. Використовуючи його, можна мобілізувати голоси і ресурс. Але вирішити мовне питання до кінця політикам не вигідно: про що тоді говорити на наступних виборах? 

Що ми маємо тепер? Проголосували закон у першому читанні. Та, якби дуже було важливо Партії регіонів і комуністам цей закон прийняти, то вони могли б це зробити. Натомість, вони зацікавлені у довготриваючій інтризі: от зараз у першому читанні прийняли, потім будуть обговорювати, повертатися до цього питання. І владі, і опозиції швидке вирішення цього питання не вигідне, тому більш вірогідно, що у вівторок закон прийнятий не буде. Разом з тим, потрібно чекати скандалу як інформаційного приводу. Думаю, що ця історія затягнеться принаймні до осені, більше того – не завершиться і з цими виборами, затягнувшись на довгі роки. 

За великим рахунком, закон не багато чого вирішує: реально і так в Донецьку, Луганську, Одесі абсолютна більшість розмовляє російською, в тому числі, в держаних органах. Тобто практично кардинально він не змінить нічого. Але от розмови навколо нього дають привід мобілізувати електорат. 

Звичайно, треба зазначити, що українська мова сьогодні у невигідних конкурентних умовах, і навіть в рідній країні таки потребує певного захисту. Тому цей закон, однозначно, провокативний і в значній мірі направлений проти консолідації України як єдиної держави. 

Сергій Федака, доктор історичних наук, політолог, профессор УжНУ, письменник, журналіст:

– Закон навряд чи буде прийнято - хіба що опозиція вже зовсім пішла на змову із більшістю. Але перед виборами парламентьскій опозиції треба показати, що вона чогось варта, бо після 5 червня вона і так уже втратила значну частину потенційних виборців, а у випадку прийняття закону об'єднана  опозиція взагалі залишиться без прихильників. 

Я цей закон, на відміну від багатьох його критиків, читав, тому жодних позитивів у ньому не бачу. Є там окремі фарисейські реверанси перед українською мовою, але ніхто їх виконувати не буде. Закон написаний заради зовсім інших статей, а конкретно - для витіснення української мови з ужитку взагалі. А також угорської, румунської, кримсько-татарської і так далі, і так далі. Влада сама не зацікавлена у такому законі - тим більше перед виборами. Але відбувається якась дуже велика гра, де ніхто не прораховує кінцевих наслідків.     

Любомир Белей, український мовознавець, доктор філологічних наук, професор УжНУ:

– Думаю, що з приводу законопроекту навіть немає про що говорити – особисте ставлення різко негативне. Всім зрозуміло, що розгляд його є абсолютно несвоєчасним кроком, політикою чистої води. Це по-перше, так би мовити, узагальнено. 

По-друге: відповідним законом зацікавлені політики лише ховаються за регіональними мовами, а насправді ж він є законом про другу державну мову. І зрозуміло, що це буде коштом мови української. 

Я не побачив у законопроекті турботи про мови, які в Україні дійсно є зникаючими і потребують підтримки: ромську, гагаузьку мови, кримськотатарську, караїмську. Йдеться тільки про російську мову. А про яку загрозу російській мові в Україні можемо говорити, якщо прем’єр-міністр уже два роки ледве читає українською? Купа депутатів, міністр оборони, керівник СБУ теперішній – я не чув, щоб вони говорили українською мовою. Я вже мовчу про засоби масової комунікації, зокрема, загальнодержавні телеканали, радіостанції, рекламу... Про які закони ми можемо говорити? Це насправді беззаконня, яке намагаються прибрати в правові шати.

Вважаю, що національні меншини мають право на користування рідною мовою, зокрема для розвитку своєї культури, духовності – це навіть не обговорюється. Проте так само не підлягає обговоренню обов'язок кожного громадянина України володіти державною мовою. Адже державна мова - це фундамент, на якому тримається держава. 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

15 червня 2012р.

Теги: мовний закон, Пащенко, політологи

Коментарі

Це я 2012-06-15 / 21:09:06
Можу розписатися під останнім абзацем пана Белея. Однак, на мою думку, навчити учнів національних шкіл володіти державною українською мовою якраз обов"язок української держави. У тих школах діти не дурніши за середньостатистичну, проблема скривається у тому, чи дійсно хоче держава, її чиновники, щоб приміром угорські діти говорили українською. Мою дитину, наприклад навчає державній мові така вчителька, яка навіть фахової освіти вчительки не має. Зате має добродушного покровителя. А українська нашої вчительки така собі міш-маш.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 6
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини