Мешканці Берегова хочуть заснувати фундацію "Заради очищення Верке"

Маємо серйозну проблему, вирішення якої зволікається з року в рік: це забруднений (м’яко кажучи) канал Верке, який перетинає центральну частину Берегова. Не випадково туристи називають її “річкою-вонючкою”. Хоча ще кілька десятиліть тому Верке мав ширину 8–15 метрів і глибину 2-3 метри, з чистим плесом, а півсотні років тому слугував навіть джерелом питної води

Мешканці Берегова хочуть заснувати фундацію "Заради очищення Верке"

Про те, в якому стані Верке знаходиться в наші дні, говорити можна довго і багато. До того ж  можна було рибалити, адже риби було повно. Упорядкована ще в 30-х роках річка поступово перетворилася в забруднену канаву, куди кожний, кому не лінь, випускає  відходи. І триває це вже понад сорок літ.

Нинішнє керівництво міста вже кілька разів робило спроби вирішити це питання самотужки, але все впирається у брак коштів. Однак заради об’єктивності слід згадати акції наших церковних громад під девізом „Міст кохання” чи ТОВ „Водоканал Карпатвіз” з нагоди Всесвітнього дня води, спрямовані на очищення берегів центральної частини каналу. Зрозуміло одне: заради того, аби Берегово було дійсно гарним, комфортним, неодмінно  слід упорядкувати канал Верке, а для цього потрібно об’єднати зусилля і міськради, і городян.

Саме з такою метою на березі Верке (біля колишнього телесервісу) відбулася зустріч „усіх тих, кому не байдужа доля Верке”, зініційована Золтаном Бабяком. Тут зібралися понад два десятки берегівців – старші за віком і молодші, в тому числі депутати, громадські активісти, патріоти рідного краю. Золтан Бабяк, він же автор книги „Уривки з історії Верке”, що вийшла друком два роки тому, поінформував присутніх, що організував цю зустріч не як депутат чи політик, а як пересічний патріот-берегівець. Як стало відомо, пан Золтан має тверді наміри заснувати фундацію „Заради очищення Верке”, до завдань якої входив би збір коштів, необхідних для впорядкування каналу, а також координація робіт.

"Мета: розшукати джерела,  які допоможуть вирішити проблему, що не під силу міськраді та управлінню водного господарства. До того ж, зробити це слід таким чином, аби розрахунки були максимально прозорими, публічними, а ще необхідно заручитися цілковитою довірою кожного зі спонсорів. Саме тому мною прийнято рішення створити фонд “За очищення Верке” – завдяки цьому, сподіваюся, зуміємо роздобути хоча б частину коштів, необхідних для очищення русла каналу, адже фінансування цієї значної  за обсягом роботи є непосильним тягарем для міського бюджету. Звісно, розраховуємо на підтримку кожного берегівця, навіть якщо внески становитимуть по 10-20 гривень, а ще плануємо через Інтернет залучити до цієї благородної справи і колишніх уродженців та мешканців Берегова у всьому світі. Слід також врахувати і той фактор, що створення фундації надає можливість брати участь у проектах на отримання грантів ЄС. Користуючись нагодою, закликаю всіх свідомих берегівців: якщо бажаєте долучитися до нашої справи і стати одним зі співзасновників або членів спостережної ради фонду (по 3–3 особи), приходьте до нашого офісу по вул. Б. Хмельницького, 47. Слід мати при собі паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду."

У ході зустрічі констатовано: на фундацію чекає багато роботи, адже треба не тільки очистити близько 10 кілометрів русла Верке від намулу, баговиння, але й  подбати про подальше розміщення цього всього та утилізацію. А добратися безпосередньо до берегів каналу транспортними засобами майже неможливо, оскільки протягом останніх років їх забудували практично  по всій довжині. За даними різних досліджень, близько 300 дворогосподарств, у тому числі окремі підприємства, скидують свої спрацьовані води та нечистоти прямо у Верке.

А це означає, що доведеться подбати ще й про  каналізацію та  очищення брудних вод. Як відомо, фахівці облуправління протипаводкових та меліоративних споруд на замовлення та за фінансування міськради вже розробляють комплексний план, що вміщує в собі розбудову каналізаційної мережі прилеглих до Верке вулиць, упорядкування мостів, газо- та водогонів через канал, а також формування кількаметрової прибережної санітарної зони. Як бачимо, робота дійсно велика! Але вищезгадані акції доводять, що берегівці можуть і хочуть діяти заради очищення Верке. І тоді наші діти та внуки бачитимуть її такою, як автор цих рядків влітку далекого 1968-го р., коли разом із друзями човнами, а час від часу ще й уплав, діставалися Веркою аж до Боржави...

За інформацією газети "Берегово"

07 червня 2012р.

Теги: канал, Верке, фундація, очищення

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини