Нова назва, син господаря та реалізовані амбіції, або Чому "Говерла" пробилася в Прем’єр-лігу

Власник клубу Нестор Шуфрич призначив нового тренера, придумав нову назву та символіку, а ще прислав свого сина слідкувати за всім процесом і… переміг. У «Говерлі-Закарпаття» після скандального сезону з Ігорем Гамулою таки навели порядок, про що свідчить доволі успішний результат у цьому сезоні.

Нова назва, син господаря та реалізовані амбіції, або Чому "Говерла" пробилася в Прем’єр-лігу

Закарпатський клуб, хоч і не дуже ефектно, але впевнено зробив свою справу. І це на фоні двох потужних суперників із Запоріжжя та Севастополя, які всіма можливими та неможливими способами намагалися зробити те саме. І попри туманні перспективи в майбутньому сезоні через стадіон, склад та нинішні реалії українського футболу, за цей рік «Говерлі» хочеться сказати: «Браво!»

Те, в якому стані було «Закарпаття» після Ігоря Гамули, мабуть, і згадувати не хочеться. Після скандального матчу зі «Львовом» та відставки одіозного тренера, ужгородська команда розсипалася. Захисту фактично не було, в нападі грав будь-хто, а фізична форма була на рівні учнів загальноосвітніх шкіл. Розгрібати це все взявся Олександр Севідов – між іншим, тренер, який приводив донецький «Металург» до «бронзи» чемпіонату України. Звісно, від таких справ він хапався за голову, тому вирішив будувати «Закарпаття» заново. Спочатку розігнав увесь колектив Гамули, набрав половину складу своєї колишньої команди – «Кримтеплиці», ще чимало маловідомих футболістів із усіх теренів країни. Надихнувшись революцією в складі команди від Севідова, власник клубу Нестор Шуфрич також вирішив оновити керівництво клубу. Зокрема призначив свого сина Олександра віце-президентом та надумав змінити назву клубу із милозвучного «Закарпаття» на символічну для кожного краянина «Говерлу», через що навіть виникла сварка з місцевими фанатами. І вся ця «новоспечена суміш» запрацювала. Не поспішаючи, забиваючи лише по голу за гру, але запрацювала. І, як наслідок, поки «Севастополь» та запорізький «Металург» з’ясовували стосунки, ужгородська команда достроково увійшла до Прем’єр-ліги з 1 місця.

То за рахунок чого команда добилася таких результатів? Звісно, і керівництво клубу, і тренер, і гравці дружно скажуть: «Гарна робота тренера, бажання гравців, граємо на перемогу і задля вболівальників і т.д». Тому «Закарпатка», яка уважно слідкувала за виступами «Говерли» в Першій лізі, вирішила самотужки знайти причини успішного сезону команди.

По-перше, це надійний захист команди. Олександр Севідов одразу після свого приходу вибудував захисну ланку колективу. Для цього він привіз із собою з Криму Павла Щедракова та заманив в Ужгород із Чернігова Євгена Єлисєєва. Плюс Олександр Надь, якого і мотивувати на подвиги не треба, адже корінний ужгородець нарешті став не тільки основним гравцем, а й капітаном команди. Три гравці заграли в цьому сезоні дуже впевнено, окрім виїзного поєдинку із алчевською «Сталлю», і пропустили за сезон всього 16 голів – це найменше з усіх команд Першої ліги.

По-друге, досягти успіху цього сезону дозволили амбіції провідних гравців «Говерли». Кістяк команди, а саме  Щедраков, Єлисєєв, Ситнік, Трухін, Печенкін, фактично, ніколи не виступали в Прем’єр-лізі, а Ситник, Свиридов, Муховиков, м’яко кажучи, там ще не награлися. І саме це, а не преміальні та любов до Закарпаття, додало їм мотивації в іграх. До речі, до цього списку можна додати й Олександра Косиріна, який на такому рівні останній раз грав десь 6 років тому…

По-третє, слід враховувати й амбіції тренера Олександра Севідова. Свого часу він привів донецький «Металург» до бронзових медалей чемпіонату, а ще двічі виводив цю команду в єврокубки. Але останні 6 років, не рахуючи рік у Молдавії, Севідов не тренував команди рівня Прем’єр-ліги. Тому бажання повернутися в еліту додало мотивації в його роботу. Проте існує одна проблема. Завдяки цьому успіху вже зараз Севідова називають чи не найперспективнішим українським тренером. Враховуючи це, його досить легко можуть переманити клуби з бюджетом більшим, ніж у «Говерли»…

Ну і ще один факт, без якого чемпіонство команди в Першій лізі було б неможливим, це призначення Нестором Шуфричем свого сина керувати «ґаздівством». Звісно, менеджерські якості Олександра можна піддати сумніву, хоча б через його вік та відсутність досвіду. Але дивлячись на юного віце-президента та читаючи його інтерв’ю, розумієш, що він, на відміну від його попередника Олега Мукомела, справді любить цю команду і живе нею. А значить, робить усе можливе, аби вона грала добре. Плюс ще один беззаперечний факт – син у свого батька гроші навряд чи вкраде. На відміну від інших…

До цього всього можна додати невдалу гру «Севастополя» в першому колі, через що цей багатий клуб дав нам фору 8 очок, хорошу налаштованість на ігри з прямими конкурентами та вдалу трансферну кампанію, на відміну від інших років. Усе це допомогло виконати завдання «Говерли» на сезон.

Тепер – інші настанови, не менш складні. І мова йде не тільки про підготовку домашнього стадіону, про що «Закарпатка» писала в минулому номері, а й сам склад команди. Адже Дмитро Трухін та Олександр Ситник на флангах – це ще добре через їхній вік та амбіції, а ось чи зможе форвард Олександр Косирін вигравати в захисників не тільки «Динамо» чи «Шахтаря», а хоча б «Ворскли» та «Чорноморця» в його 35 – це питання. Тому склад команди однозначно слід підсилювати висококласними футболістами, які коштують дорого та й в Ужгород ідуть неохоче. Вийти до Прем’єр-ліги справа одна, а не перетворитися знову в «ліфт» – зовсім інша. Тому сьогодні ще келих шампанського за вдалий сезон випити можна, а ось завтра слід думати, щоб не пити його з горя…

Денис Фазекаш, "Закарпатська правда", Karpatnews.in.ua

03 червня 2012р.

Теги: Говерла, Шуфрич, футбол

Коментарі

Іван 2012-06-03 / 17:36:47
Скоро в цій команді не буде ні одного Русина

3462 2012-06-03 / 14:13:50
Удачі Говерлі в вишці! Закарпаття вірить в вас і дякує за чудовий сезон!

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини