Сепаратизм на Закарпатті, або Чим небезпечне прийняття закону про державну мовну політику

Уже багато говорилося про небезпеку розширення статусу російської мови в східних областях України в разі прийняття закону «Про засади державної мовної політики». Тим не менш, не всі говорять про його небезпеку для цілісності української держави з погляду впровадження цього закону на Закарпатті. Адже цей регіон за кількістю національно-культурних груп та й просто відверто сепаратистських організацій є одним з лідерів в країні.

Сепаратизм на Закарпатті, або Чим небезпечне прийняття закону про державну мовну політику

Багато писалося про сепаратизм так званих «русинів», які прагнули створити свою автономію на території Закарпатської області. Звичайно, в разі прийняття вищезгаданого закону, гіпотетично «політичні русини» почнуть впроваджувати діловодство, судочинство і т.д. на своїй, хай і штучно створеній мові. А це зайвий аргумент для них закцентуватися на власній окремішності.

Але з іншого боку, русини критичної маси в Закарпатті аж ніяк не мають, тому не факт, що закон пошириться на них, адже навряд чи частка русинів буде 10 або більше відсотків від загальної кількості населення. Бо згідно з проектом закону, право вести справи на регіональній мові можуть лише ті національні групи, яких нараховується не менше 10% населення даного регіону.

Тому набагато більшу небезпеку варто очікувати від угорської меншини, якої в Закарпатті – близько 15%. В разі прийняття закону, він точно поширюватиметься і на закарпатських угорців. І це створить додаткову напругу в області. По-перше, в рядах населених пунктів, зокрема, в Берегівському, Виноградівському, Ужгородському районах є цілі села, де державна мова не використовується навіть в документації. Більш того, в цих населених пунктах українською взагалі мало хто розуміє, а більшість вивісок написана виключно угорською мовою.

По-друге, частина мешканців означених територій мають паспорти Угорщини, отже, формально підпадають під захист нашого сусіда. Угорщина, всупереч Шенгенському законодавству, розширила межі малого прикордонного руху з Україною з 30 до 50 км. Отже, тепер її вплив сягатиме далі і охоплюватиме більшу частину територій Закарпаття, де угорці є домінуючою етнічною групою.

Відомо, що офіційний Будапешт активно фінансує співвітчизників за кордоном. Так, лише українським угорцям в 2011 році було виділено на 11% більше коштів на культурні потреби, ніж в 2010 р. Фінансування угорської меншини в Україні масово здійснюється з державних і недержавних фондів, зокрема, Фонд Дьюли Йєша, що фінансує громадські об’єднання, Фонд при Міністерстві культури (фінансує культурні програми), Фонд «Апацой», що дає стипендії закарпатцям та багато інших.

Взагалі, це саме формулювання – культурне життя – має в даному аспекті ширше значення. Тут радше іде мова про завуальовану боротьбу за національну угорську автономію в складі України. Адже, наприклад, найбільша організація місцевих угорців – Товариство угорської культури Закарпаття – під маркою відстоювання культурних прав веде політичну діяльність, кінцевою метою якої є здобуття угорської національної автономії в межах України. Так, в 2005 році це товариство зареєструвало Партію угорців України на чолі з Миколою Ковачем. Ця партія, за словами політолога Владислава Зварича, активно співпрацює з правлячою в Угорщині партією Фідеш прем’єр-міністра Віктора Орбана. Де-факто, за словами все того ж Зварича, задачею Партії угорців є створення в Закарпатті нової територіально-адміністративної одиниці в складі Закарпаття – Притиснянського району, де угорці будуть домінувати.

Ще один момент – оскільки зараз в угорському парламенті окрім поміркованого Фідешу є ультрарадикальна права партія Йоббік, яка виступає за створення «Великої Угорщини» на теренах «угорських етнічних земель» України, Румунії та Словаччини, можна очікувати посилення підтримки не лише культурних організацій мадярів, але й сепаратистських політичних сил. Лідер “Йоббик” Крістіна Морваї вже зробила заяву, що в Європарламенті ця політична сила однозначно не підтримуватиме Лісабонську угоду і усіма можливими шляхами намагатиметься досягти автономії для угорців, які мешкають в сусідніх державах, таких як Україна, Словаччина, Румунія.

В цьому плані закон про засади державної мовної політики може їм стати як ніколи в нагоді. Адже тепер у закарпатських угорців буде право використовувати виключно свою мову для ведення регіональної політики, діловодства, судочинства і відтак відпаде потреба знати, а тим паче спілкуватися українською мовою. Тим угорцям, які живуть в прикордонних районах, це взагалі не треба – вони отримують дотації з Будапешту, українська влада не вимагає від них знати державної мови (якщо вони не йдуть на вищі адміністративні посади), тому можна прогнозувати 100-відсоткову переорієнтацію цих людей на свою історичну батьківщину. А оскільки їм і на землях Закарпаття за таких умов буде житися непогано і переїжджати в Угорщину вони не прагнутимуть (бо завдяки транскордонному руху туди можна і так вільно їздити), то незабаром можуть підняти питання про створення тут своєї «маленької Угорщини», яка, однак, може стати великою проблемою для України, стати каталізатором сепаратизму не лише в Закарпатті, але й в сусідній Чернівецькій області, і в Донбасі, а найбільше, звичайно ж, в Криму.

А те, що офіційний Будапешт може спровокувати у нас подібний сценарій, підтверджує поведінка угорської національної меншини в Словаччині, Румунії та Сербії, де, за фінансової підтримки історичної батьківщини місцеві угорці намагаються створити свої автономні держави. Україну може чекати те ж саме, особливо, якщо закон про засади державної мовної політики все ж приймуть.

P.S. Насамкінець хотів би навести думки мешканців Закарпаття – угорця та українки – на проблему автономії краю, які записала ВВС Україна в березні місяці:

Ласло, 48 років, столяр: – Це – земля наших предків, тут жив мій батько, дід. Багато років тому нам просто сказали – це вже інша країна. Я вважаю, що автономія – це шлях до повернення історичної справедливості. Ми маємо на це повне право. Тому я за. Адже потрібно нам зберегти нашу культуру, розвивати угорську мову, аби її не забували в школах, садочках. Угорщина нам не може допомагати у повній мірі, поки в нас не буде автономії. Думаю, що і кордони стануть більш відкритими. Сподівання лише на краще. Адже Україна про нас не турбується – може, хоча б Угорщина допомагатиме…

Тетяна, 25 років, вчитель: – Категорично проти будь-якої автономії. Адже угорці і так мають занадто прав, в той час, коли українці позбавлені багатьох привілеїв… Наприклад, я теж мешкаю у 50-кілометровій зоні, але маю перепони, аби без проблем отримати шенгенську візу. Для цього мені кажуть, що мої діти мають ходити в угорську школу, в угорську церкву, бути членом певного культурного товариства. Мені не подобається, що в державних установах та банках деякі вимагають, аби з ними розмовляли лише угорською мовою. Ніби ми за кордоном живемо. Діти шкільного віку раз на рік отримують по 25000 форинтів (це 1000 гривень) на покупку шкільного приладдя. Це лише в угорських школах. Дуже прикро, що чужа країна може це робити, а наша – ні. Їхні вчителі забезпечені потрібною літературою, мають можливість безкоштовно навчатися на курсах підвищення кваліфікації, навіть подорожувати за кордон на різні конференції. Угорці спокійно відзначають свої свята, мають свої школи і садочки, розмовляють своєю мовою. На мою думку, створення автономії – це перший крок до сепаратизму. Я не хочу відчувати себе “у гостях” у себе на батьківщині. Бо іноді і так себе так почуваєш…

Сергій Пархоменко, Український погляд

02 червня 2012р.

Теги: сепаратизм, угорський, Угорщина, русини

Коментарі

Аноним 2012-06-08 / 10:14:52
509 2012-06-07 / 19:22:13

Известный на Украине "ясноокий пидпасок", он же простой хлопец из хоружевки, он "порепаный", он же ЮЩ, учил ВАС о давности коренив от "трипильской культуры", от племени "укров" - прямых потомков Адама и Евы.
Но где ВАШ ЮЩ ?????
Испарился, а РАГУЛИ остались при своей мании величия.

509 2012-06-07 / 19:22:13
2Аноним 2012-06-07 / 13:45:50

Бетіжний і безумно свободний аноніме, лікуйте свою шизу. Тут із вами, як з безрозумним дітваком, бесідують і тратять час на ваші дурниці українці, чиї місцеві корені набагато глибші й давніші, аніж ваші. Затямте се, і надальш продвинуто так заткніться.

Аноним 2012-06-07 / 13:45:50
сорри 2012-06-06 / 14:40:05
509 2012-06-06 / 14:18:10

Я понимаю, самые продвинутые украинцы в Украине - выходцы из львовских околиц, но увы Ваша "продвинутость" только в Вашем воображении, для остального мира, в том числе и Украины, Вы - ИЗГОИ, а я СВОБОДНЫЙ человек.

сорри 2012-06-06 / 14:40:05
Аноним, реально: підлікуйте совковість, агресивність і русскоязичність, а тоді записуйтеся в "русини", "європейці" і т.д.

509 2012-06-06 / 14:18:10
2Аноним 2012-06-06 / 13:57:33
...в отличии от Вас я ЕВРОПЕЕЦ

Ой, не смішіть. Вас з головою видає совкові лексика і спосб думання, нароблена здатність в випадку чого надувати щоки.
Етнічне походження тут ні до чого...

Аноним 2012-06-06 / 13:57:33
509 2012-06-06 / 13:06:19

У Вас очевидно параноидальные склонности.
Ваши "хахлы" и прочие живущие восточнее Линии Арпада мне "до лампочки", в отличии от Вас я ЕВРОПЕЕЦ на все 100, можете не сомневаться /спасибо ВЕНГЕРСКОМУ народу и государству/, так что остыньте и свою писанину адресуйте своим "братьям" на Востоке.
У Вас есть где "поработать".

509 2012-06-06 / 13:06:19
2Аноним 2012-06-06 / 12:04:21
Касательно "истории вкпб"...
Люди вернутся к своим истокам...

А я про що кажу? Ви ж поки увесь у тих істоках (потьоках).
Базова імперська структура - Ленінюгенд (комсомол) саме і зростила таких недолюдей, які нам нині свою історію "хахлов" пробують розказувати.
Читайте уважніше для вас настольну "Историю ВКП(б)" (там наче і про Політбюро, і про Кагановича, і про Молотова згадується). Може тоді розберетеся, хто кому і що устраивал.

Аноним 2012-06-06 / 12:04:21
509 2012-06-05 / 19:30:27

Касательно "истории вкпб" Вы правильно напомнили.
Именно такие как Вы КОМСОМОЛЬЦЫ - безбатченки и безродченки, рожденные после Великого Октября, "чистили" клуни у хахлов и отбирали последние колоски, а Ющенко потом сказал, что это "москали" устроили хахлам голодомор.
Но, история не повториться, не то время, "грамотных" КОМСОМОЛЬЦЕВ "рожденных в украине" не БУДЕТ.
Люди вернутся к своим истокам и будут жить в МИРЕ со своим прошлым, каким бы оно ни было.

Zoltán 2012-06-06 / 11:51:48
Люди добрые, автор эти фигни уже написал пол года год тому (Тот же самый Ласло, та же самая Ттяна, те же самаые слова!). Вытер пыль и кое-что добавил. Причем плохо. Например: фонд Иллеша уже сто лет не существует, партия не Фидеш а Фидес тд. тп. Не о чем спорить!
У венгров есть такая пословица: Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

509 2012-06-05 / 19:30:27
Аноним 2012-06-05 / 18:25:42
...пожинаете плоды. "мовный закон" - первый серйозный звоночек, дальше будет веселее.

Вітаю, ваш діагноз підтвердився. Тепер-ось ясно, звідки взялося оте лікарями неідентифіковане, але надто підозріле нервове збудження й неадекватне піднесення.
З вами гірше, ніж гадалося. Невідкладно почніть лікування. І боронь вас Боже продовжувати читати на ніч улюблену вашу "Историю ВКП(б)". Інакше - незворотна деградація і повний розумовий параліч.

Аноним 2012-06-05 / 18:25:42
509 2012-06-05 / 17:58:57

Совок не совок, но напомню Вам известную мудрость: "не стреляйте в прошлое из пистолета, а то будущее выстрелит из пушки".
Закарпатские хорошо помнят как их предки весело кричали: "вон из чехами най жие Вуйко Гитлер".
И мы помним "куда нас это завело". Помогли Гитлеровской Германии избавиться от "ненавистных" чехов и получили..... Хортистский авторитаризм, а потом советский тоталитаризм.
Но,,,Это часть нашей истории и мы от нее не отказываемся, а Вы строите свое будущее на мифах и сказках и УЖЕ пожинаете плоды.
"мовный закон" - первый серйозный звоночек, дальше будет веселее.
Хорошо поупражнявшись в перекручивании собственной истории Вы очень скоро окажетесь на маргинесе и КРЫТЬ будет нечем.

509 2012-06-05 / 17:58:57
Аноним 2012-06-05 / 16:15:02
Вот с них будет ТОЛК...

Ви якось по-дурному радуєтеся. Може, це все від того, що ви весь у комплексах, як досі живий пережиток совкового світу (до якого в повоєнні часи наче й перетік часто вами згадуваний фашизм). І то правда,що схожий до вашого тип, яким перед нами випозируєте, чи то викаблучуєтеся, завжди щиро дивується, коли вказують на його вроджені фашистські замашки. Оскільки дрімучий совок ніколи не розумів своєї природи.
Наостанок байка особисто для вас. Коли в Москві в 60-их на закритому компартійному міжсобойчику показали вперше документальний фільм "Звичайний фашизм", одна сановна пані зненацька спитала режисера Михайла Ромма: "За що ви нас так ненавидите?" Це я про історичну тяглість фашизоїдного совка, до якого у вас виразний сантимент.

Ті, що вам сподобалися. Ви у них на підтанцьовці, або ж з одних рук спонсоруєтеся?

Аноним 2012-06-05 / 16:15:02
Кстати, мне понравилось сегоднешнее поведение свободовцев в Киеве, послали всех оппозиционеров на...., мол у нас своя дорога.
Вот это я понимаю, другой подход, важно не количество, а качество.
Вот с них будет ТОЛК, они и способны сохранить украинскую государственность, в каких пределах - другой вопрос.
Маленькая Словакия навряд ли комплексует рядом с большой Германией.

Аноним 2012-06-05 / 15:58:09
509 2012-06-05 / 15:19:56

Меня радует Ваш оптимизм, думаю и Вы не хотите общественных катаклизмов и я тоже.
Но увы,,,
Украинская государственность результат "дворцовых" интриг, виртуально переиграть историю и переломить развитие ситуации навряд ли получится.
Напомню вам такой факт с недавней истории Украины.
Ельцин провозгласил независимость РФ - 12 июня, Кравчук - независимость Украины 24 августа, т.е. на полтора месяца позже, когда окончательно убедился в том, кто в Кремле "хозяин".
А где был народ?????
Там же где и сейчас, с той только разницей, что тогда радио слушали, а сейчас по "клаве" стучим и рассуждаем УМНО.
Если мои аргументы КОНТРА Вам "не до вподобы" - приведите свои, только не пытайтесь из истории Центральной Европы 30-х годов, насквозь просякнутой идеологией фашизма, искусственно вытащить этакое Белое и Пушистое Чудо, ну типа "некоего руха опору" ставшего на прю с фашизмом, там и стоящего по сей день, в исполнении галицийской свободы, например.

509 2012-06-05 / 15:19:56
Аноним 2012-06-05 / 12:29:27
В Украине события развиваются весьма тревожно, не исключено наступит время "Ч"...

Не хвилюйтеся даремно, ваші надії не справдяться.
Нинішня держава Україна стабільніша за всіх своїх сусідів, як це не дивно. І постійне наше політичне хвилювання - для неї норма, і сама ґарантія її стабільності. Є така наука про опірність матеріалу, де податливість і нежорсткість як матеріалу, так і самої конструкції - необхідна умова внутрішньої стійкості.
Ваші начебто арґументи контра - дешеві штампи, де висмикнуті з циліндра політичного фокусника факти до невпізнанності спотворюють і притлумлюють глибинні закономірності розвитку й існування Центральної Європи в міжвоєнний період.

Аноним 2012-06-05 / 14:37:49
"Ви може не завважили, але слово "українці" я вжив не в лапках, як пишете ви, а в дужках (по-вашому, "скобках), що означає, що йдеться про синоніми..."

Господин сорри - 20 лет Вы "воюете" с русинами, а каковы успехи???

В бывшем "соцлагере" точно, что проиграли и до Украины уже докатилось.
А не слишком ли Вы увлеклись???
Берите пример с маскалей, они не погнушались "водрузиться", в том числе и на русин, и порешать СВОЙ вопрос - ПО СУЩЕСТВУ, а Вы все спорите "кавычки" - "дужки". Спиритизмом занимаетесь, про "рух опору" мечтаете, а не проще ли было бы меньше ВРАТЬ и с осознанием своего подлинного места в этой стране "взятися до справ".

сорри 2012-06-05 / 14:12:31

Istvan 2012-06-05 / 11:23:36
Для Сорри: Украина является правопреемником УССР, со всеми грехами.(с)
Як можна вважати гріхом те, що Україна була окупована, і, тим більше, як можна бути "правоприємником" окупації своєї ж країни?

Istvan 2012-06-05 / 13:50:38
Языковый закон принят. Годовщина Трианона минула. Вопрос закрыт.(с)
Пояснюю для мученика угорської "історії", що законопроект прийнято лише в першому читанні, а Угорщина все ще розділена... :) Втім, можу погодитися в тому плані, що тему справді закрито Тріанонським договором...

сорри 2012-06-05 / 14:09:14
Анониму
Ви може не завважили, але слово "українці" я вжив не в лапках, як пишете ви, а в дужках (по-вашому, "скобках), що означає, що йдеться про синоніми...

Istvan 2012-06-05 / 13:50:38
Языковый закон принят. Годовщина Трианона минула. Вопрос закрыт.

Аноним 2012-06-05 / 12:29:27
Господин сори, пару аргументов контра:

1.Радует прогресс в Вашем мировозрении, "украинцев" Вы уже пишите в "кавычках" как одних из творцов ЧСР, хоть это хорошо, жизнь учит.
2.ЧСР была создана не в Праге, Братиславе или Ужгороде, а .... Париже и один из ее творцов Джордж Жаткевич, американский юрист и этнический Русын, вскоре махнул рукой на свое "творение" и свалил в любимый Детройт.
3.ЧСР рухнула при первом же испытании, чехи пошли на соглашательство с Германией, а словаки и русины провозгласили НЕЗАВИСИМОСТЬ под протекторатом Германии.
4.После войны "братья чехи" русинов просто тупо "слили" Сталину, а Президента "независимых" словаков - ПОВЕСИЛИ.
Такова правда.
И Украина очень сильно напоминает в этой части ЧСР.
Венгрия самодостаточное государство и потеря территорий по Трианону только их сплотила.
В Украине события развиваются весьма тревожно, не исключено наступит время "Ч", и вариантов будет только два - РФ или ЕС, а Вам кто милее?????

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини