Ужгород: Що не пляма — то реклама...

Я пам'ятаю, яким ошатним і привабливим для туристів був Ужгород ще років 10-15 тому. Вабить він туристів і сьогодні, навіть значно більше, ніж колись. А ось назвати його ошатним...

Особливо обурюють рекламні плакати та приватні оголошення, які розклеюють хто забажає і де заманеться. Невже не можна навести порядок у цій сфері? Гадається, що можна. Потрібно лише бажання.
Перед кожними виборами міськвиконком приймає спеціальне рішення, яким визначають місця, де дозволяється розміщувати передвиборну агітацію. Хоча й не завжди і не всі цих правил дотримуються, та все ж...

Шкода лише одного - в жодному такому рішенні не було вказано, що ті, хто цю агітацію розміщує, зобов'язаний її і прибрати після виборів. Відповідно - ніхто й не прибирає. Так і висить собі, доки не наклеять поверх чогось іншого.

На 30 вересня нам обіцяють дострокові парламентські вибори. Готуймося до нової «агітаційної інтервенції»...

Втім, передвиборними плакатами обклеюють паркани та будівлі лише періодично. Афішні та рекламні - постійно.

«Управи» на них немає. Розміщення «великих форм» (білбордів, лай-тбордів тощо) — так, регламентується, є відповідні служби, які за цим слідкують, предбачені й штрафи за порушення. Але хто б не очолював міську владу за роки незалежності — спеціальних рішень щодо правил розміщення рекламних та афішних плакатів і оголошень щось не пригадується.

Уважно прочитав Правила благоустрою м. Ужгород, затверджені міськими депутатами наприкінці минулого року. Дуже серйозний документ і багато до чого зобов'язує. Але про розклеювання рекламних плакатів у непередбачених для цього місцях там немає жодного слова. Але...

Але є і ще більш серйозний документ — Закон України «Про рекламу». Прийнятий ще у 1996 р. і неодноразово доповнюваний протягом останнього десятиліття. Звернемося до окремих його положень.
У пункті 1 ст. 16 говориться: «Зовнішня реклама на територіях, будинках та спорудах розмішується за згодою їх власників або уповноважених ними органів (осіб)». Хтось колись питав дозвіл у нас, простих ужго-родців? Між тим, стіни, двері і навіть внутрішні приміщення наших багатоповерхівок, паркани приватних будівель вщерть заклеєні різноманітними плакатами та оголошеннями. Спіймати розклеювачів за руку проблематично — вони роблять
свою справу переважно у нічний час чи рано-вранці.

Разом з тим у п. 4 тієї ж ст. 16 записано: «Розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках та в межах зон охорони пам'яток національного або місцевого значення, в межах об'єктів природно-заповідного фонду дозволяється за
погодженням з центральними або місцевими органами виконавчої влади у сфері охорони культурної спадшцни».

Пройдіться історичним центром міста — по вул.Корзо, пл.Шандора Петефі, Театральній, Корятовича, наб.Незалежності. Тут історичною пам'яткою є чи не кожна будівля. А що являють собою їхні стіни? Отож...

Інший момент. Роками ужгородці скаржились на «Газелі» та «ПАЗики», що курсували міськими маршрутами. Зараз маршрутний парк виглядає значно солідніше — міських пасажирів перевозять «Богданами», навіть «Мерседесами». І ззовні вони виглядають веселіше, бо чи не половина з них розмальовані рекламою.

В принципі, Закон «Про рекламу» цього не забороняє. Але є і деякі застереження. Зокрема, у ст. 18 сказано: «Забороняється розміщувати рекламу на скляних (прозорих) поверхнях транспортних засобів, за винятком випадків, коли для цього використовуються матеріали, які забезпечують безперешкодний огляд з салону транспортного засобу». А коли ти не можеш роздивитися свою зупинку через башти замку, пляшку мінералки чи струнку дівочу постать? Це порушення? Гадається, що так.

Закон «Про рекламу» можна читати й читати — півтора десятка сторінок машинописного тексту містять не одну сотню різних норм, правил, застережень тощо. Але мене (та й читачів, гадається) цікавить інше: хто ж має слідкувати за тим, щоб положення, записані на папері, неухильно втілювалися у реальну практику? Зокрема — в Ужгороді.

Дехто скаже, що міська влада та створена нею інспекція з благоустрою «Муніципальна поліція». Так, я згоден — за порядок у місті несуть відповідальність вони. В цілому. А що стосується окремо взятого Закону «Про рекламу», то хочеться процитувати одну з останніх статей цього документа:

«Стаття 26. Контроль за дотриманням законодавства про рекламу

1. Контроль за дотриманням законодавства України про рекламу здійснюють у межах своїх повноважень:
спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів — щодо захисту прав споживачів...»

Є в Ужгороді управління захисту прав споживачів?

Є, розташоване в одній з будівель на пл.Ш.Петефі. Щось робить?

Робить, повідомлення про результати перевірок, здійснених працівниками цього управління, раз по раз у ЗМІ з'являються. І це можна тільки вітати - до справжньої ринкової економіки нам ще далеко, а «базарна вакханалія», що нині панує, права споживачів зневажає на кожному кроці. Це є добре, коли працівники управління захисту прав споживачів вилучають з того чи іншогс магазину продукти з простроченим строком придатності чи товари без
відповідних сертифікатів. Ми готові обома руками голосувати за захист нашого здоров'я від небезпеки отруєння, а гаманців — від витрат на непотріб, замаскований під «фірму».

Але нам далеко не байдуже, у якому місті ми живемо, що туристи розповідатимуть про наш Ужгород у себе вдома. А щоб місто мало й справді європейський вигляд — і рекламу слід розміщувати у цивілізований спосіб, а не «парканним» методом.

До слова, для того, щоб відшукати порушників правил роміщення реклами й оголошень, не потрібно навіть вдаватися до допомоги міліції. Вони ж самі вказують свої координати чи телефони на цих самих плакатах та «писульках»...
Володимир КРИВОШАПКО, "Європа-Центр"
04 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини