Олександр Сливка: «Нове керівництво УжНУ швидкими темпами йде до «третього конверта»

Пройшов тиждень після призначення виконуючим обов’язки ректора Ужгородського національного університету Віталія Ніколайчука. Новий очільник вузу відразу взявся за роботу: зробив перші призначення, дав прес-конференцію (анонса якої не було навіть на офіційному сайті УжНУ), організував зустріч заслужених професорів та нараду деканів. В цьому плані цікавою видається розмова з тими, хто раптом опинився поза бортом цих бурхливих подій – вже колишніми проректорами Олександром Сливкою та Ігорем Студеняком.

Олександр Сливка: «Нове керівництво УжНУ швидкими темпами йде до «третього конверта»

– Олександре Георгійовичу, як відбувалося Ваше звільнення з посади проректора УжНУ?

– У понеділок, перший день роботи Ніколайчука, як він і обіцяв, було зібрано нараду проректорів. Там він повідомив, що хоче жити мирно, і попросив трьох проректорів написати заяви на звільнення за власним бажанням. Я нагадав Віталію Івановичу, що він обіцяв зібрати нараду деканів в той же понеділок. Ми заявили, що найоптимальнішим варіантом було б написання заяви після наради деканів, на якій я б зміг подякувати деканам за роботу і побажати новому ректорату успіхів у праці. Ніколайчук відповів, що немає жодної необхідності збирати нараду деканів. Тому ми троє відмовилися від миттєвого написання заяв. На другий день, у вівторок, нас вже лишилося лише двоє – я і проректор Ігор Студеняк, бо проректор Ольга Гвоздяк вирішила все ж написати заяву на звільнення за власним бажанням. У вівторок в присутності вже нових проректорів нам була зроблена чергова пропозиція написати заяви. Ми відповіли, що питання дати і умов звільнення вимагають від нас часу. У вівторок о 13.30 мені для ознайомлення принесли наказ про звільнення. Ознайомившись з наказом, я і проректор Ігор Студеняк дійшли висновку, що він не відповідає нормам КЗпП та Статуту УжНУ. Тому я оскаржуватиму його в суді.

Хто ще з проректорів, окрім Ольги Гвоздяк, написав заяви на звільнення за власним бажанням?

– Доцент Марина.

Яка ваша оцінка перших дій нового керівництва вузу?

– Я дуже здивований тим, що відбувається в перші три дні роботи Ніколайчука. Я розповім вам давній анекдот. Старий керівник передає правління новому керівнику і дає йому три конверти зі словами: «Коли тобі буде важко, то відкрий перший конверт, коли дуже-дуже важко – відкрий другий, а коли вже взагалі стане нестерпно – третій». Новий керівник почав працювати і коли вперше стало важко, то відкрив конверт, а там написано: «Вали все на старого керівника». Це вже було зроблено Ніколайчуком на прес-конференції у ректораті. Коли новому керівнику стало знову важко, то він відкрив другий конверт і там прочитав: «Вали все на некомпетентність колективу, роби кадрові перестановки, реорганізацію, звільняй з роботи і т.д.». А коли стало взагалі важко, новий керівник відкрив останній конверті з жахом прочитав: «Пиши три конверти!». Ніколайчук з командою роблять все так форсовано, що дуже швидко підійдуть до третього конверта.

Під час першої зустрічі Віталій Ніколайчук повідомив, що не має часу на інтерв’ю, бо «витягує університет з тої ями, в якій він опинився». Він назвав суму в 8-12 млн. грн. боргу, котрий залишився від попереднього керівництва. Що це за борг?

– Те, що він сказав, свідчить про те, що наразі нове керівництво не розуміє нагальних проблем університету. Сума в 8-12 млн. грн. – це не борг, його немає. Звідки фігурує ця цифра? Це та сума, яка потрібна була університету для виживання в цьому навчальному році. Чотири мільйони мало виділити міністерство, вісім – наш спецфонд. Міністерство виділило нуль. Нам потрібно знайти реальні кошти для спецфонду. Одним з варіантів є збільшення плати за навчання. Таким чином, ці 12 млн. грн. – це не прорахунки минулого керівництва. Просто міністерство не виділило кошти, котрі мусіло виділити на комунальні послуги і на зарплату.

Ходять чутки, що напередодні призначення Ніколайчука Ви збирали деканів і просили їх написати заяви про неоплачувану відпустку нібито для того, щоб якось покращити фінансове становище вузу. Прокоментуйте.

– Я знаю про ці чутки. Це абсолютна неправда. Я навіть не озвучував таку абсурдну думку. Єдине, що я пропонував – це перенесення відпустки (оплачуваної!) з липня-серпня на червень-липень для того, щоб у серпні вже готуватися до проходження акредитації у 2012-13 навчальному році.

Читачі Закарпаття онлайн часто пишуть в коментарях, що з призначенням Ніколайчука почнеться (або вже почався) психологічний тиск на деканів, завідувачів кафедр. Чи відомі Вам такі випадки і чи Ви особисто відчували тиск?

–  Я за інших говорити не можу. Стосовно мене, то хотілося б сказати, що якщо хтось думає, що на Сливку можна психологічно натиснути, то глибоко помиляється. А такі моменти були і до призначення в.о. ректора Ніколайчука, і після того.

Олександре Георгійовичу, на Вашу думку, чому виконуючим обов’язки ректора став саме Ніколайчук?

– Я погоджуюся з позицією Миколи Вегеша. Я думаю, що він правий. (Нагадуємо, що перед цим екс-ректор УжНУ Микола Вегеш сказав, що, на його думку, Віталій Ніколайчук є креатурою Ващука і рано чи пізно здасть йому свої повноваження – авт.)

До нашої розмови приєднався Ігор Студеняк, колишній проректор УжНУ, котрий так як і Сливка не погодився написати заяву на звільнення за власним бажанням.

Ігорю Петровичу, якими були Ваші дії після наказу про звільнення?

– Я разом з Олександром Сливкою написав заяву на ім’я голови профспілки УжНУ Тамари Суран з проханням розібратися у правомірності мого звільнення.

Чому Ви вважаєте своє звільнення неправомірним?

– По-перше, не було реальних підстав для звільнення. По-друге, виконуючий обов’язки ректора не має права звільняти законно діючих проректорів, за яких голосувала Вчена рада. Функцією в.о. ректора є організація нормальної життєдіяльності університету на період до проведення виборів. Він не має права призначати, звільняти, реорганізовувати і т.д. Особливо – реорганізовувати. Тому я вважаю наказ неправомірним і оскаржуватиму його в суді.

Питання до Олександра Сливки. Який вихід Ви бачите із ситуації, що склалася?

– Є тільки один тактовний і демократичний вихід – оголошення конкурсу на посаду ректора. Ми в жодному разі не повинні дозволити провести якусь реорганізацію вузу.

Читачі Закарпаття онлайн часто висловлюють в коментарях своє бажання бачити на посаді нового ректора саме Вас. Чи подаватимете заяву на участь у конкурсі?

– Поки не оголошено конкурс на посаду ректора питання розгляду кандидатур є безпідставним. В межах року конкурс має бути оголошений і проведений. Виняток: у випадку реорганізації – 2 роки. Постає питання: чому міністерство затягує з оголошенням конкурсу? Я думаю, що це робиться якраз для того, щоб «перелопатити» колектив, змінити структуру вузу, провести реорганізацію тощо. Як на мене, то затягування з конкурсом згубно впливає на колектив УжНУ.

Якщо Ніколайчук затягуватиме організацію конкурсної комісії, то як колектив УжНУ може вплинути на це?

– Вчена рада тоді може ініціювати винесення питання на конференцію трудового колективу, а вже та в свою чергу може ставити вимогу перед Ніколайчуком та перед міністерством оголошувати конкурс.

Хто головує у Вченій раді?

– Ректор або виконуючий обов’язки. Але конференцію трудового колективу можна зібрати третиною голосів, тобто без ініціативи Вченої ради.

Закарпаття онлайн і надалі слідкуватиме за подіями в Ужгородському національному університеті. На жаль, на цьому тижні Віталій Ніколайчук не знайшов можливості зустрітися з кореспондентом нашого сайту. Сподіваємось, що таку можливість він знайде на наступному тижні.

Максим Молнар, Закарпаття онлайн

19 травня 2012р.

Теги: УжНУ, Ніколайчук, університет, Сливка, Вегеш, Студеняк

Коментарі

професор 2012-09-26 / 09:51:31
Сьогодні ще раз перечитав це інтервю!
В ньому є відповідь на питання: Що робити?
- не допустити будь-яку реорганізацію університету до проведення виборів ректора! Це справді єдиний шлях до збереження вузу!

ЗА СЛИВКУ 2012-06-22 / 19:07:24
Нікому від цих змін краще не стане.я за РЕКТОРА Сливку О.Г

Ужгородець 2012-06-19 / 12:31:05
Сливка пакуй валізи ніколайчуку, гнати його треба, а що до вас ми вас підтримуєм.
ваші колеги

доцент ЗакДу 2012-06-18 / 15:25:42
Шановні колеги!
Пітримайте О.Сливку та І.Студеняка.
Вони справжні патріоти вузу.
У нас таких немає. Тримайтеся, бо ви того варті!

читач 2012-06-18 / 15:05:20
Погоджуюся з замечательним.
Сливка був на своєму місці. Його поважали і поважають як викладачі, так і студенти. Він повинен повернутися і чим скоріше.
А нові мененжери нехаю ідуть до свого ідеолога і режисера
Фе ващука.

замечательний 2012-06-18 / 15:01:29
Олександр Сливка молодчина.
Його інтервю прочитав ще раз, після того як відбулася травнева вчена рада УжНУ та з огляду на останні події в університеті.
Всі разом взяті ніколайчуки, лемаки, офіцинські та височанські не варті однієї людини - Олександра Георгійовича!
Прийшли до влади і крім пакостей нічого не можуть зробити.
Вони є зрадниками колективу і студентів УжНУ!
Це аморальні люди, точніше нелюди. Це факт.

лілі 2012-06-15 / 00:19:18
Можу сказати одне - це є крик душі! Почалися реальні репресії, залякування, пресінг, повірте - це не ефемерні слова, це правда. Люди почувають себе загнані в кут, бояться, важка атмосфера, нездорова обстановка... Біологи прийшли до влади, то вже думають, що вони "властелини УжНУ".

студент 2012-06-13 / 18:29:51
я аналізуючи теперішню ситуацію в УЖНУ можу сказати твердо без СЛИВКИ ужну пропаде !!!!

СЛИВКА МИ ЗА ТЕБЕ ! 2012-06-13 / 14:10:43
Много писати небуду . . . СЛИВКА МИ ЗА ВАС, ДОБИВАЙТЕСЬ СПРАВЕДЛИВОСТІ !

студенти 2012-06-07 / 19:01:56
до студентів УжНУ

Шановні дійсні студенти, принципові,справедливі!!!! То чого ж ви не ідете на захист своїх улюблених, працьовитих, чесно-добропорядних адміністраторів - деканів??? Базікати літерами на папері, чи то в коментарях - це ж не на барикади іти за ідею!!! (безкоштовно)!!! То чому ж не ідете захищати їх? Бо то є очевидно така справжня ціна вашої поваги до них.

читач-спостерігач 2012-06-06 / 01:00:14
Погоджуюся з читачем.
Справжні хлопці. Не прогнулися як декотрі!
Хай вам дасть бог здоровя і витримки.

читач 2012-06-06 / 00:25:18
Сливка і Студеняк праві.
Колектив та студенти повинні підтримати їх!
Бажаю всім вам успіху та перемоги над Ніколайчуками, Лемаками,
Офіцинськими та Височанськими. Їм не місце в УжНУ. Кожен з них вже проявився на всі 100%.

Нік 2012-06-05 / 16:44:10
Вимагайте оголошення конкурсу на посаду ректора! Вимагайте оприлюднення протоколу засідання Вченої Ради! Вимагайте від теперішнього керівництва виконання рішення Вченої Ради, а саме:
- не проводити ніяких дій, які пов"язанні з реорганізацією та так званною оптимізацією вуза
- ініціювати від Міністерства оголошувати конкурс.
Викладачі, студенти! Все у Ваших руках! Невже Ви не бачите, що твориться в університеті? Почались массові звільнення та репресії! Припинити це можете лише Ви! Не будьте байдужими до долі університету!

професор 2012-06-05 / 15:36:29
Шановні колеги та студенти.
Вимагайте оголошення конкурсу на посаду ректора!
Ми не маємо права дозволити зруйнувати університет із середини.

студенти УжНУ 2012-06-05 / 15:32:51
До студентів.
Ви не є студентами УжНУ. Це очевидно!
Можливо і нічого не маєте до студенства.
Студенти УжНУ підтримують проректорів О.Сливку та І.Студеняка.
Це ті люди, які ніколи не висувалися в герої,а професійно виконували свою роботу. Завжди захищали інтереси колективу та студентів. І про це в УжНУ всі добре знають як викладачі, так і студенти.

РЕГИОНАЛ 2012-06-03 / 15:59:34

Хамство. Коментар видалено. Адмін

студенти 2012-06-03 / 10:23:40
Зробили з пана Сливки ГЕРОЯ! Та в чому героізм???
Читати це все - мерзько. Ужну - це прогнивший хабарями заклад.
Це всі знають. І до тих пір, поки ЧЕСНІ, ВІРУЮЧИ, ЦИНІЧНО-ДОБРІ викладачі-педагоги і деканчики будуть БРАТИ, говорити про роботу і навчання в УжНУ сенсу немає. Більшість дипломів не підкріплені знаннями, а значить вони - просто, папірець.

Конфліктолог 2012-05-31 / 21:54:27
Панове! Треба протриматися до виборів і не дати зробити ніякі реорганізації. Це період рейдерства. Після виборів ситуація може помінятися кардинально. Треба зараз відбитися і жити далі.

не студент 2012-05-31 / 07:36:34
Тримайся Ігорь. По науці в УЖНУ рівних тобі немає, Лемаки та Офіцинські ніхтя твого не вартують.

не студент 2012-05-30 / 21:12:13
Калап долу перед Аспірантом. Молодці хлопці не дайте себе перетворити в худобу. Борітеся поборете, а з інтриганами потім розберетеся.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини