Хто вбереже мешканців Ужгорода від падаючих дерев?

Вулицями Ужгорода в ці дні пересуватись не завжди безпечно: через погодні умови мешканці обласного центру вже неодноразово постраждали від падіння дерев-велетнів.

Хто вбереже мешканців Ужгорода від падаючих дерев?

Відділом благоустрою Ужгородської міської ради на облік взято близько 1700 дерев, «які можна вважати аварійними і які можуть становити небезпеку», розповіла речник міського голови Алла Хаятова. За її словами, «йдеться не про висоту дерев, а про їх вік, адже не кожне високе дерево можна визначати як аварійне».

Тим часом, «ступінь» аварійності дерев (в залежності від віку та й висоти, яка врешті є наслідком того ж віку) визначає спеціальна міжвідомча комісія, розповіла начальник відділу благоустрою міської ради Олександра Турянчик. «Комісія, беручи до уваги окремі заявки, що поступають, виходить на місце, визначає якісний стан дерев і після цього рекомендує провести обрізку, коронування або й видалення дерева», – сказала керівник відділу. Роботи зі зрізання і видалення, за її словами, проводяться, «враховуючи бюджетні призначення».

Загалом на омолодження та обрізання дерев «за сезон використано 69 тис. гривень бюджетних коштів, усього на відповідні роботи в бюджеті закладено 235 тис.», – каже Алла Хаятова. Омолодження та обрізання дерев проведено на 5-х великих об’єктах, окремо проведені аналогічні роботи із близько 500 деревами, повністю видалено 27 дерев.

27 дерев – з понад півтори тисячі, які становлять потенційну загрозу для перехожих, для водіїв авто, які страждають від кремезних каштанів, для мешканців будинків, на які падають 20-метрові смереки. І не завжди високі дерева, які ламаються від вітру під власною вагою, є «перестиглими», як їх називають фахівці. Могутні смереки, тополі, каштани потребують елементарного коронування, а за необхідності й зрізання – для попередження таких випадків, які мали місце в останні дні, і для убезпечення ужгородців від загрози їх падіння.  

Однак влада, знаючи про потенційну небезпеку високих дерев, тим не менш, ради проблемі не дає. Так, сакури переносяться з місця на місце, дерева в Боздоському парку вирубуються з поясненнями підготовки парку до фан-зони під час Євро-2012 (якої, як виявляється потім, там не буде – вона «переноситься» до амфітеатру), а дерева-велетні падають тим часом прямо посеред вулиць на магістральних дорогах.

Зрізання дерев, розповів голова ужгородського зеленгоспу «Агромікс» Петро Харевич, проводиться силами працівників господарства. «Департамент міського господарства робить акт обстеження і виписує ордери, згідно з якими ми виконуємо роботу при наявності коштів», розповів Петро Харевич. Та не будь-яке дерево «зеленгоспівці» мають змогу видалити: за словами голови комунального підприємства, зрізання великих дерев «Агромікс» не проводить, оскільки для цього необхідна спеціальна техніка, яка в наявності є в управлінні МНС.

Відповідні роботи зі зрізання дерев рятувальники проводять за визначену плату, розповів начальник аврійно-рятувального загону спеціального призначення ТУ МНС України в Закарпатській області Віталій Гільтайчук. За його словами, обрізання дерев входить у перелік платних послуг, визначених Кабміном, і вартість залежатиме від об’єму виконаних робіт – починаючи від 700 гривень. За останній тиждень рятувальники вже чотири рази виїжджали на зрізання дерев, які надійшли від мешканців після останніх «падінь» дерев-велетнів. Ще три заявки, за словами Віталія Гільтайчука, «чекають своєї черги: замовлення ми виконуємо по мірі їх надходження».

Якщо мешканці, розуміючи небезпеку високих дерев, які ще до того ж «перестигли», готові оплатити послуги рятувальників, то міська влада на таку співпрацю не йде. Як розповів начальник аварійно-рятувального загону, представники міської влади на предмет зрізання високих дерев, визначених як аварійні, до рятувальників не звертались. З чого можна робити логічні висновки: високі дерева в місті просто не обрізаються – без участі спецтехніки МНС цього зробити просто немає можливості.          

У міськраді стверджують, що вже ініційовано створення програми, яка допоможе владнати ситуацію із аварійними деревами. За інформацією речника міського голови, на це знадобиться близько 2 млн. гривень. Чи будуть використані кошти за призначенням (за умови, якщо будуть виділені), і наскільки влада переймається проблемою безпеки простих ужгородців – знову таки, питання часу.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

17 травня 2012р.

Теги: дерева, МНС, деревопад, небезпека

Коментарі

Щадей 2012-05-19 / 11:30:17
Ну-ну

Погорілий 2012-05-19 / 00:27:51
Добавте мені ще 35% надбавки за дерева та буду ними займатися.
А інкше.
Дапашлі ви.

Андрій 2012-05-18 / 15:55:50
А хто вбереже від числених ям на дорогах?

Погорєлову 2012-05-18 / 11:24:23
Пане Погорєлов, про те, що старі великі дерева треба кронувати, знають навіть діти. Якщо наступне падаюче дерово когось вб’є, вас вже не відмиє і свята вода

Володимир 2012-05-18 / 09:04:13
У нас все, як завжди - починають киватися, коли когось вб’є. Хотілося б побачити писок Погорєлова, якби той каштан упав йому на авто, а ще краще на голову. Обнагліли зовсім! Вони влаштовують цілі фотосесії. Фотькають мало не всяком Погорєлова і його відприсків під час висадки 5-10 нових сакур чи ще там чогось, а про старі дерева ні слова. нікому до них діла нема. Бо на них попіаритися не можна, за це орден ніхто не дасть. Зрештою це справа комунальних служб, які за це відповідають, які ми з вами годуємо зі своєї кишені!!!

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини