Одразу дві книжки, пов’язані із Закарпаттям, презентували у прес-центрі «Закарпаття»

Під час спілкування з журналістами представник київського видавництва «Темпора» Лесь Белей зауважив: видавництво радо приймає цікаві ініціативи різних регіонів, і так вийшло, що останнім часом вдалося видати кілька проектів пов’язаних із Закарпаттям.

Одразу дві книжки, пов’язані із Закарпаттям, презентували у прес-центрі «Закарпаття»

Один із них – це збірка есе «Соломонова Червона Зірка», яка, за словами Леся Белея, «планувалась для заповнення лакуни репортажистики, адже репортажистика в українські літературі дуже слаба». Відтак, у видавництві вирішили зробити книжку, яка би представила всі 25 «частин України» – за адміністративним поділом (24 області і Крим).

Відтак, у кожному з регіонів було знайдено автора, якому за завдання ставилось написання твору у жанрі літературного репортажу – «зі згадками про історії з минувшини, цікаві краєзнавчі речі, які, як правило, в путівниках не згадуються». Також авторам потрібно було описати населення різних областей – менталітет, культуру, різні особливості, а також стереотипи, які панують власне серед мешканців областей і загалом серед іншого населення країни про той чи інший регіон.

Про Закарпаття випало писати якраз Лесю Белею, який, за його словам, спробував розвінчати ті найпоширеніші стереотипи, які пов’язані із нашою областю. «Для мешканців інших регіонів Закарпаття передусім – це коньяк, здравниці, мінеральні води і незрозуміла мова. Але ж Закарпаття дуже різноманітне, це і різні етнічні групи, абсолютно різні діалекти, абсолютно різний ландшафт», – розповів Лесь Белей.

Якщо комусь назва книжки «Соломонова Червона Зірка» видасться якоюсь «підозрілою» або символічною, то, за словами упорядника, якщо символіка і присутня, то дуже проста. Так, найзахіднішою точкою України є село Соломоново, крайньою східною – село Червона Зірка. Ось і об’єднали видавці всю країну однією назвою – «зі Сходу на Захід, як сонце бачить регіони України».
 
Ще одна книга, презентована у прес-центрі «Закарпаття», також пов’язана з історією нашого краю, а саме – з подіями Карпатської України. Книга «Одноденна держава» є перекладним виданням 1939 року англійського журналіста Майкла Вінча. У 1939 році він впродовж 1 січня-15 березня перебував на Закарпатті як кореспондент ВВС разом із чеським фотографом Чеславом Якубовським. За цей час Майкл Вінч об’їздив майже всі райони Карпатської України, спілкуючись із різними людьми і фіксуючи як незалежний спостерігач тогочасні настрої. 

Оригінал книги був виданий ще в 1939 році. Нещодавно ж Лесь Белей разом із упорядником українського перекладу «Одноденної держави» Олександром Пагірею знайшли її «на одному з форумів, де викладаються стародруки. Потім перевіряли, наскільки це видання справжнє – після того, як з Лондону прийшло підтвердження у вигляді ксерокопії, ми приступили до перекладу», розповів Лесь Белей.

Окрім розмов журналіста із міністром Реваєм, чеським генералом Прхалою, начальником поліції Білеєм, хустським рабином, православним архімандритом Кабалюком та іншими, видання вмістило також близько 80 фотографій. Деякі з них, розповів Лесь Белей, взяті з оригіналу книги 1939 року, деякі вже додалися під час упорядкування видання.

«Книга цікава тим, що написана абсолютно стороннім спостерігачем: Майкл Вінч не був ні січовиком, ні угорським гортистом, ні чеським четніком. Це людина, абсолютно з віддаленого контексту, яка мала дуже гарний журналістський британський вишкіл», – розповів Лесь Белей. Щоправда, не обійшлось у виданні і без стереотипів: «Наприклад, на ’39 рік у Британії вважали, що Карпатська Україна є проектом Німеччини для створення великої України. Хибність цієї концепції збагнули тільки після падіння Карпатської України. Крім того, заважав дещо мовний бар’єр: автор знав німецьку і польську мови, тому, відповідно, спілкувався з дещо обмеженим колом розмовників – все більше з вихідцями з Галичини, і деякі факти, викладені автором з розповідей, не зовсім відповідають дійсності», зазначив Лесь Белей.  Аби «вирівняти» ситуацію, упорядники зробили примітки і коментарі по тексту – про «ґенезу стереотипів, про неточності, які допустив автор».

Наразі для популяризації книжок тривають їх презентації у різних регіонах України. Вже пройшли презентації в Києві, Харкові, Одесі та Вінниці, на черзі – Донецьк і Запоріжжя.

15 травня 2012р.

Теги: Темпора, Вінч, Соломонова Червона Зірка

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини