Чи перевзяла Словаччина антиукраїнську пропаґанду від Москви?

Постійні напади московських пропаґандистів та їхніх прибічників в рядах комуністів в Україні вже не сприймаються поважно, бо люди починають розуміти, що політика „ловіть злодія” щодо української визвольної боротьби спрямована на дискредитацію незалежної України. До цієї антиукраїнської істерики недавно долучилося і посольство Німеччини у Києві, консул якого надав можливість німецькому громадянинові у своїх стінах для безпідставного й неправдивого обвинувачення в’язня концентраційного німецького табора та Героя України Степана Бандери у нацизмі. Під сучасну пору цю „стафету” перехопила словацька газета „Правда” статею В.Янцури (Vladimir Jancura, Ako ukrajinski esesaci čistili Slovensko, Pravda, 12.5.2012) Як українські СС солдати вичищали Словаччину (есесаці – розуміється у словацькому тексті як члени відомої Schutzstaffel (парамілітарна організація А.Гітлера та нацистської партії), що скорочено вживалася SS. Ця організація була переможними союзниками ІІ світової війни визнана як злочинна). Автор, свідомо, а може й за браком знань, навіть не пробує пояснити, що Дивізія СС Галичина належала до Waffen-SS, що й суттєво відрізняє її саме від злочинної СС, але тоді б і назва статті втратила свою „ефективність” – порівняти українців до нацистів!

Звичайно, що Янцура і словом не згадує, що вся Словацька Держава існувала завдяки нацистам, а в самій Словаччині Глінкова Ґарда не тільки наслідувала націонал-соціалістичну СС щодо чорної уніформи, але й такими гаслами як:  „На Словаччині – по-словацьки!”  дуже нагадувала Deutschland über alles!, правда, у мініатюрному вигляді. Воно, принаймні мені, виглядає неморально закидати українцям співпрацю з німцями у тій країні, яка була офіційним союзником фашистської Німеччини і не сказати, що УПА в той же час боролася за визволення від чорних і червоних фашистів під гаслами «Воля народам! Воля людині!»

Щоб заплутати читача, пан Янцура навіть наводить слова історика, директора Музею СНП (Словацького національного повстання) Станіслава Міцева:  „Для нас кожен союзник нацистської Німеччини є несприйнятним!”  Тут також шановний директор має на увазі не своїх співвітчизників, а українців.

Військові загони СС (Waffen-SS), якими керували німці існували не тільки з українців, але й   з іших національностей.  Вже 1941 року  за задумом Гімлера були сформовані реґіменти з данців та норвежців – Nordland, з голандців та фламандців - Westland,  які згодом з реґіментом Germania сформували дивізію  Wiking, що надало можливість відкрити нову базу для військової підготовки чужинців у містах Senneheim  та Alsace-Lorraine. Під кінець війни вже нараховували 38 чужинецьких дивізій – французької, фінляндської, латвійської, хорватської, румунської та десятки інших, серед яких і дивізія босняцьких могамедан та відома ціла армія росіян під керівництвом Власова. Отже, називати українців esesaci (есесаці) у розумінні приналежності до  SS-Leibstandarte не тільки не коректно, але й не етично!

Та пана Янцуру не цікавлять інші, він навіть не довіряє спогадам німців-командирів, які  керували частинами вояків дивізії СС Галичина,  бо вони стверджують, що вояки дивізії  СС Галичина поводилися коректно, охороняли залізничні шляхи і не брали участі у придушенні повстанців у Словаччині. Янцура цілком у стилі комуністичної пропаґанди і аґітації нападає на українців, мовляв, чим більше накидати бруду, то тим важче його змивати. Саме так можна зрозуміти слова „імовірно” (pravdopodobne) щодо участі українців у різних німецьких діях на Словаччині), коли  згадується спалення села Квачани, або „впізнання слов’янської мови” (чомусь тільки української) у селі Смречани, де були і частини Глінкової Ґвардії. Так само автор намагається вмовити читача, що у масакрі  в Гуті Пієноцькій „могли брати участь українці”!

Оця пропаґандистська писанина дуже нагадує антиукраїнську істерику, коли безпідставно і  безвідповідально  звинувачуть українських жертв нацизму у коляборації зі своїми гнобителями, а про справжніх коляборантів з нацизмом – таких як Сталін, Тіссо, Горти та десятки інших не згадують – може тому, що вони не були українцями.

Коли б в Україні існувала українська влада, то вже давно б запитали словацьких колег,  чому словацькі ЗМІ не займаються розбудовою добросусідських взаємин? В чийому інтересі друкуються  антиукраїнські статті, які тенденційно спрямовані на заплямування українців? Чому не візьмуться словацькі ЗМІ за те, щоб довести читачам до відома,  яку роль відіграли українці у визволенні Словаччини від фашизму – не тільки в рядах Чехословацького армійського Корпуса генерала Л.Свободи, де вони на початках складали 80%, але й у партизанських загонах – включно зі Словацьким Національним Повстанням,  у якому українці брали також активну участь.  (Тут було б доречним звернутися в цих питаннях до відомого історика Івана Ваната, колишнього проф. Пряшівського університету.) Зрештою, чому б не поінформувати словацького читача про те, що українці становили 20%  Червоної армії, яка поділялася на перемозі над фашизмом, що українець був тим першим солдатом, який вивісив переможний прапор над Райстаґом, а Українська Повстанська Армія, яка боролася з обома нелюдськими системами припинила свою боротьбу проти червоних нацистів щойно 1953 р.!

Вже на часі, щоб позбутися отої комуністичної брехні щодо  доброго націоналізму поневолених народів і поганого українського, якого дехто зараз намагається замість „буржуазного” називати  „ультра націоналізмом” – бо часи змінилися і правду вже не приховати!

Стаття Янцури є свідченням того, що вороги української державності ніяк не можуть змиритися з фактом існування України. А шкода, бо саме Словаччина, як одна з наймолодших держав Европи, мала б шукати те, що цю країну наближує до України (не тільки спільний кордон), її економічні і технологічні та наукові можливості співпраці.

Українці ніколи не закидали і не закидають словакам те, що вони вислали своє військо під командуванням німців в Україну,  не підраховують жертв та руйнувань,  яких зазнали українці від словацької армії під командуванням союзної гітлерівської Німеччини, то, сподіваймось, що в майбутньому у словацькій пресі не будуть надавати місце непрофесійним і тенденційним пропаґандистським  статтям. Майбутнє слід будувати на взаємоповазі і порозумінні, а не на поширенні пропаґанди, яка вміщує не факти, але припущення та підозри, які можна застосувати до будь-кого!

Йосиф Сірка, Торонто, 14.5.2012 р.

14 травня 2012р.

Теги: Словаччина, нацизм, фашизм

Коментарі

Аноним 2012-05-16 / 12:33:35
"Проте, всюди знайдете певну частину людей з політичним недоумством у голові і повним історичним невіглаством.
І так ще буває, що поспілкується недовчений журналіст зі якимись людиноненависниками чи то провокаторами, як то суть невідомі мені Кміть, різні Анонімуси або ж Нересницький, та й пропише в новинці абсолютну історичну фігню, бо щось наче десь таке чув. І потім та дурня переповзає і в тексти для Вікіпедій, бо мало ким контролюються."

Правильно Вы говорите, безответственных журналистов "пруд пруди", да еще и "путешествующих" историков немеряно.

Но, если хотите, чтобы Ваша аргументация КОНТРА была убедительной, не уподобляйтесь тем же ЖУРНАЛЮГАМ.
Извольте быть точным и объективным в формулировках, тогда Вам поверят.
А то с Паном Сирка получилось "вор кричит, держи вора".
Результат - ПРОФАНАЦИЯ.

довірливий ідеаліст 2012-05-15 / 21:45:22
Знаєте,написання сьої статті (Янцурою) могло й не бути в даному випадку окремою ініціативою московської аґентури в Словаччині (хоч і газпромівських грошей там, як і по всій Європі, багато віднедавна ходить).
Проте, всюди знайдете певну частину людей з політичним недоумством у голові і повним історичним невіглаством.
І так ще буває, що поспілкується недовчений журналіст зі якимись людиноненависниками чи то провокаторами, як то суть невідомі мені Кміть, різні Анонімуси або ж Нересницький, та й пропише в новинці абсолютну історичну фігню, бо щось наче десь таке чув. І потім та дурня переповзає і в тексти для Вікіпедій, бо мало ким контролюються.
Хача,з іншого боку, грубі газпромівські гроші комусь і не пахнуть.

Кміть 2012-05-15 / 21:03:10
сорику, пиште до темы. Мене інтересує теперь ці буде ваш коментарь "виддалений од адміна". Увидиме. Досправды ваше балаканя пусте, вы не розумите уж ани прінціпам Вікіпедії.

сорри 2012-05-15 / 20:57:36
Кмітю, Вікіпедія - не історична монографія. Її наповнюють такі ж фантазери від історії, як і ви з Нересницьким. За організаційної та фінансової підтримки Москви. І з "можливістю доповнення" з чеських, мадярських і інших антиукраїнських версій... :)

Тіштеся, забавляйтеся вікіпедійними забавлянками, а історики робитимуть дослідження. Добре, що громадську думку на закарпатті формують не "русинські" марґінали... :)

Нересницькый 2012-05-15 / 20:47:12
Нересницькый на пусте лопотаня "сорри і К" не реагує.
Инак,ражу такым ботам навштівити Словакію.А особливо район Жіліны і Ліптовського Микулаша.Там добре тямлять СС-галичан.

Кміть 2012-05-15 / 20:41:11
сорику
тото што на анґломовній вікіпедії не значіть же то переклад з чеськой вікіпедії. Тото значіть не же быв переклад але запрошіня жебы росшырити анґліцьку статю перекладом з чеськой. Ту є цітація:
"This article may be expanded with text translated from the corresponding article in the Czech Wikipedia. "
Кідь не розумите анґліцькы радше не перекладайте.

сорри 2012-05-15 / 20:34:45

То була відповідь Нересницькому і ніхто не просив вас втручатися в ту бесіду, яка на тій "ноті" мала закритися.

Кміть 2012-05-15 / 20:32:38
сорику, вы першый писав о ОУН-УПА лем красні попозерайте долов. Я реаґовав на ваше писаня. Вы дакус незґрабный з памятёв

сорри 2012-05-15 / 20:30:19
Аноним 2012-05-15 / 20:18:21
Вот, что пишут там где живет Пан Сирка: (с)

Знайшов за цитатою той текст в англомовній Вікіпедії. Пише. що то переклад з чеської Вікіпедії. Так що то не британська. а всього лише чеська версія подій. А те, що чехи ностальгійно продовжують називати нас русинами. ми і без кремлівської аґентури знаємо... :)

Кміть 2012-05-15 / 20:28:47

оперед я писав до темы, бо тема Чи перевзяла Словаччина антиукраїнську пропаґанду від Москви? Я говорю же ні тай докладав єм то статямі із загранічной пресы. Чом мі тото адмін маже? Чіста цензура з яков ся не годен стрітити на нормалных вебсторінках.


Нема проблем: не подобається - ідіть спілкуватися на нормальні. А тут, будьте добрі. притримуйтеся "Правил коментування", в яких передбачено, що коментувати можна виключно по темі публікації. Адмін

сорри 2012-05-15 / 20:26:17
Кміть 2012-05-15 / 20:09:55
сорику, коли я писав о выселіню Лемків, я не писав о уркаїнській дівізії СС званой Галічіна (с)

А тут тема - про дивізію "Галичина". Тому не треба стягувати сюда все сміття зі своєї голови.

Кміть 2012-05-15 / 20:18:34

Флуд. Коментар видалено. Прошу автора повернутися до теми коментування. Адмін

Аноним 2012-05-15 / 20:18:21
Вот, что пишут там где живет Пан Сирка:
"The First Czechoslovak Independent Field Battalion, which was formed in Buzuluk, in the Urals, was the first Allied unit fighting alongside the Red Army in Soviet territory. It was formed from former members of the Czechoslovak Legion, Czechoslovak citizens (mostly refugees) living in the Soviet Union, Slovak prisoners-of-war and defectors, and Volhynian Czechs (Soviet citizens of Czech origin). Lieutenant colonel Ludvík Svoboda on was made the commander of the unit on 15 July 1942."

А вот национальный состав "Czechoslovak citizens"

"total population 13,607.385
Czechoslovaks 8,759.701 64.37 %
Germans 3,123.305 22.95 %
Hungarians 744.621 5.47 %
Ruthenians 461.449 3.39 %
Jews* 180.534 1.33 %
Poles 75.852 0.56 %
Others 23.139 0.17 %
Foreigners 238.784 1.75 %"

Я понимаю недоработки Пана Сирки, надо бы с Америкосами как-то более плотно работать, а то не хотят паршивцы путать "Ruthenians" и "Ukrainians".
Бывает, а для украинских лохов можно пургу гнать.

Кміть 2012-05-15 / 20:09:55
сорику, коли я писав о выселіню Лемків, я не писав о уркаїнській дівізії СС званой Галічіна але о ОУН-УПА :-) Не додумуйте што я не писав. То вашы русиноненавісницькы блуды змінять тоту мапу?

сорри 2012-05-15 / 20:01:07
Кмітю, на грунті україноненависництва у вашій голові замість мізків утворилася суцільна каша: яке відношення має дивізія "Галичина", до виселення лемків-українців в україну. З Чехословаччини не виселяли за допомогою примусу і армії, інша річ, що радянська влада абсолютно відбила в лемків бажання жити в радянському "раї". Ну а про виселення польських лемків і операцію "Вісла" написано стільки, що ваші примітивні україноненависницькі фантазії змінити цю картину вже не в силі... :)

Кміть 2012-05-15 / 19:56:27
далшый ефект українськых озброєных банд было выселіня понад 100 000 Лемків з рідного краю, чорт най возьме гет такы українськы злочінецькы армії.

Кміть 2012-05-15 / 19:51:27
сорику прочітайте і анґліцьку верзію а потім бреште.
http://en.wikipedia.org/wiki/I_Corps_%28Czechoslovakia%29

сорри 2012-05-15 / 19:45:04
В російську версію Вікіпедії московська гебня постягувала достатньо пропагандистського непотребу, тому віри цим гебешним конспектам - нуль. Не чую щось, щоби на Закарпатті хтось з колишніх легіонерів Л.Свободи записався в "русини" до Жупана чи Сидора. Але у вас свої конспекти з московських "прискорених курсів молодого сепаратиста", а тому цитуйте у власне задоволення. Інакше зарплату не заплатять... :)

Кміть 2012-05-15 / 19:43:48
Барже чудове же на основі єдного артікла Йосиф Сірка выдумує коншпірачну теорію о перебратю антіукраїнськой пропаґанды од Москвы. Очівісно брак здорового суджіня.
СС Галічіна несла на руках кров за село Підкамінь але ай в сели Паликоровы а далшых.
ОУН-УПА учінило много злого, знаёмый є наприклад атентат на Євменія Сабова.
Україня бы насамперед мала посмотрити як она ся справує. Політічны процесы Тимощенко, Сидор, непризнаня прав Русинам, недемокрація, корупція, кріміналіта, біда і неспособность державы жывити своїх людей, тото очорнює Україну. А не єдна статя в словацькій пресі.

Аноним 2012-05-15 / 19:32:57
Элементарное невежество и непорядочность и ведут к тому, что может быть даже правдивые слова таких как Пан Сирка, но никто не воспринимает.
Вот что говорит Пан Сирка:
"яку роль відіграли українці у визволенні Словаччини від фашизму – не тільки в рядах Чехословацького армійського Корпуса генерала Л.Свободи, де вони на початках складали 80%"
А вот что говорит Википедия:
"Формирование батальона началось в январе 1942 года в Бузулуке. Его основой стали 93 бывших легионера, оставшихся к тому времени в СССР. В дальнейшем в батальон включались интернированные чехи и словаки (в том числе даже осужденные за «нелегальное пересечение границы», для которых была объявлена специальная амнистия), советские граждане чехословацкого происхождения, русины (жители закарпатской части Чехословакии, отторгнутой Венгрией в 1939 году и бежавшие от венгров в СССР), бежавшие из Чехословакии евреи. Формирование батальона осуществлялось со значительными проблемами и проволочками. Впрочем, у них имелась и оборотная сторона: всё это время командир батальона Л. Свобода проводил интенсивную боевую учёбу, поэтому уровень подготовки личного состава батальона оказался очень высок.
Личный состав был обмундирован в чехословацкую военную форму, имел чехословацкие воинские звания и проходил службу по воинским уставам чехословацкой армии. По организационным вопросам батальон подчинялся чехословацкому правительству в изгнании, по оперативным — вышестоящему командованию тех советских войсковых частей, которым он придавался. В дальнейшем такой порядок сохранялся до конца войны."

И кому верить Пану Сирке или тому что ВСЕ знают, кроме Пана Сирки.

Национальный состав Легиона: Русины, чехи, словаки, жиды + прикомандированные офицеры Красной Армии /среди них может и были украинцы, но на "костяк" они не тянули, тем более, что Легион был ИНОСТРАННЫМ воинским подразделением в составе Красной Армии/

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини