Проводи вівчарів на полонину відбулися в Броньці на Іршавщині (ФОТО)

У мальовничому урочищі «Крушник» на околиці с. Броньки, що в Іршавському районі Закарпатської області, пройшло свято «Проводи вівчарів на полонину 2012».

Проводи вівчарів на полонину відбулися в Броньці на Іршавщині (ФОТО)

Це дійство споконвіку проходить у день святого Юрія покровителя вівчарів. Гори красиві, але суворі. Вівчарям і їх підопічним – вівцям доводиться нелегко. І в дощ, і в спеку долають кілометри в пошуках паші.

Вівчарів Василя Палька, Василя Кузана, Івана Білея благословили св.отці Андрій Лях та Василій Цупер,  символічну вівчарську ватру, яка не згасатиме ціле літо в горах, запалив старший вівчар Василь Кузан.

Сцена оформлена вишиваними та тканими рушниками, серветками вишивальниць Ганни Райда, Марії Бісьмак із села Бронька, Марії Гудь, Ганни Попик, Марії Батрин села Суха.

Свято відкрив організаторт – Броньківський сільський голова  Юрій Кузан. Тепло вітали жителів села та гостей перший заступник голови районної державної адміністрації Іван Мошкола, заступник районної ради Петро Добромільський, районний депутат Михайло Менчук, які вручили вівчарям подарунки та грошові премії від обласних депутатів.
 
Ведуча свята Ельвіра Батрин запросила на сцену зразковий дитячий фольклорний колектив Приборжавської дитячої школи мистецтв (керівник О.Кукла) та соліста Віталія Шелельо, у виконанні яких прозвучала пісня М.Машкіна «Верховино, мати моя». Тепло сприймали присутні дитячий зразковий фольклорний колектив «Кирниченька» Іршавського РБК (керівник Едіта Токар), які виконували коломийки, гуморески, естрадні пісні.

Концертну програму продовжили колективи художньої самодіяльності клубного закладу села Бронька. Юна зірочка, переможниця Всеукраїнських фестивалів «Таланти багатодітної родини», «Іван Попович збирає таланти» Любов Слісенко дарувала пісні «Зірка», «Заспівай, вівчарю, пісню», «Ой, верше, мій верше». Танцювальні гуртки «Юність», «Райдуга» показали сучасні танці. Пісня «Дівчина-горянка» прозвучала у виконанні вокального ансамблю (керівник Любов Бісьмак), а на біс співали «Червону калину» дует у складі Любові Слісенко та Андріани Бісьмак. Талановиті читці художнього слова Ангеліна Фулей та Алла Саморига вміло читали гуморески Павла Глазового.

Колективи художньої самодіяльності клубу села Суха представили на розсуд глядачів вірш Т.Шевченка «Лілея» (Іванна Білей), «Як у нас на Україні», «Дівчина-весна» – ці твори прозвучали у виконанні вокального ансамблю «Калинонька» (керівник Наталія Попик), хореографічний гурток виконав ритмічні танці, а драматичний гурток – сценки «За здоровий спосіб життя» (керівник Марія Урбан). Родзинкою був виступ фольклорного колективу «Сучасні посиденьки», в якому головними героями були газдині – директор та завуч Сухівської ЗОШ І-ІІІ ст. Віра Пупена та Ельвіра Батрин.

Справжнім сюрпризом на святі був виступ земляка, лауреата всеукраїнських фестивалів та конкурсів Василя Філеша з сином Василем, у виконанні якого прозвучали авторські пісні «Анничка», «Елегія Карпатського вина», «Ой, Марічко, файна чічко», «В цьому не моя вина», «Тобі, Україно».     

Спонсорами свята були підприємці сіл Бронька та Суха Ганна Шуста, Іван Кузан, Михайло Білей та сільський голова Юрій Кузан.

09 травня 2012р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини