У Мукачівській книгозбірні відбулася зустріч з Василем Густі (ФОТО)

Мукачівська міська книгозбірня має свою славну, майже столітню історію. Заснована у 1929 році, вона була центром освіти і просвіти для жителів давнього Мукачева. Сьогодні міська центральна бібліотека ім. О. Духновича – активний популяризатор української книги та сучасного літературного процесу, осередок творчих зустрічей з відомими письменниками краю та України, місце, де кожен бажаючий розкриває свої таланти, ділиться думками, знаходить друзів і близьких по духу людей.

У Мукачівській книгозбірні відбулася зустріч з Василем Густі (ФОТО)

3 травня 2012 року гостем бібліотеки і її читачів був відомий закарпатський письменник, літературознавець, перекладач, лауреат обласних премій ім. Д. Вакарова, Зореслава, Ф. Потушняка, заслужений працівник культури України – Василь Густі. Читальна зала Мукачівської міської книгозбірні ледь вмістила усіх бажаючих поспілкуватися з відомим краянином. Присутніх цікавило все: від перших кроків письменника у літературі до нових творчих ідей, поглядів на сучасну літературу та особисте життя. Щодо останнього, то Василь Петрович відверто сказав: «Кожен етап мого життя – як окрема книжка. І кожен день, кожна мить – це  сторінки, рядки про долю мого Закарпаття, земляків...».

Простий у спілкуванні, завжди з лагідною посмішкою на вустах, письменник радо ділився власними думками про літературне життя краю, про сучасний літературний процес, його морально-етичні засади, потенціал молодих сил, які прийшли і йдуть в літературу під знаком свободи слова, читав власні поетичні твори, ділився планами на майбутнє і навіть розкрив власну таємницю – назву нової поетичної збірки, яка у найближчому часі вийде у світ. Пожвавлення у залі викликало читання гуморесок та байок із збірки «Подарунок від інвестора», а вірш «Ангел мене уночі розбудив» змусив задуматися над сенсом буття кожного присутнього у залі.

Письменник Мирослав Дочинець, представляючи мукачівській публіці Василя Густі, зазначив, що сьогодні мешканці княжого Мукачева мають можливість поспілкуватися із не менш титулованою особою, адже місцем народження відомого краянина є село з величною назвою – Королево. За словами пана Мирослава, Василь Густі – талановитий митець, поетична творчість якого посідає помітне місце в літературному житті нашого краю, він організатор багатьох літературних акцій, укладач кількох збірників та антологій, а нині ще й очільник крайової організації НСПУ, належить до творчих імен, які сумлінно трудяться на словесній ниві та гідно пожинають її творчий ужинок.



«Я щиро захоплююся творчістю цієї напрочуд простої і дуже талановитої особистості, у творах якої відчуваєш внутрішню енергетику душі, відвертість і тонку лірику, – зізнався у своєму виступі заступник міського голови Михайло Лабош. – Можливо тому, на слова Василя Густі написано чимало пісень, які виконують відомі артисти. Високої похвали заслуговують і спогади-есе письменника про видатних особистостей краю, зібрані у книзі «Кого я знав, кого люблю…»., які хочеться ще не раз перечитати, осмислити». На згадку про наше місто Михайло Михайлович від всієї міської громади вручив Василю Густі фотоальбом «Мукачево – місто відкритих сердець».



Теплі слова подяки гостю висловили і члени літературного об’єднання «Рідне слово». Зокрема, голова літоб’єднання Михайло Шушкевич, висловив надію, що такі зустрічі  надихатимуть на творчість молодь, яка активно долучається до творчих акцій бібліотеки. Цю думку підтримала і директор міської книгозбірні Ольга Стадник, зазначивши, що бібліотека, як культурно-просвітницький центр міста, усі свої зусилля спрямовує на підтримку творчо обдарованої молоді та й надалі сприятиме проведенню цікавих і незабутніх зустрічей у бібліотеці.

Тетяна Туряниця, провідний бібліотекар сектору краєзнавчої літератури Мукачівської центральної міської бібліотеки ім. О.Духновича, для Закарпаття онлайн
 

07 травня 2012р.

Теги: Густі, письменник

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини