Шипіт стане платним?

Водоспад Шипіт перетворився на велике сміттєзвалище, тож там зроблять платний вхід і запровадять штрафи за сміття

Шипіт стане платним?
На Закарпатті, у селі Подобовці, розташований один із найунікальніших і найгарніших водоспадів України - Шипіт. Та останнім часом він просто потопає у побутовому смітті. У цьому переконалася й кореспондент "Поступу", побувавши на водоспаді.

Саме через захаращеність території навколо водоспаду, яку засмічують усі - від туристів до місцевих жителів, сільська влада змушена вдаватися до найжорсткіших мір захисту водограю - введення плати за вхід на його територію і розроблення системи штрафів за забруднення. Так сільська влада планує розв'язати дві проблеми одночасно - змусити туристів не смітити на території водоспаду та довколишніх сіл, а також налагодити постійне вивезення сміття.

Як розповіла "Поступу" голова сільської ради Подобовця Анна Матлах, щоб хоч якось урятувати водоспад, влада свого часу вже намагалася ввести платний вхід на Шипіт. Однак цього не розробили і не задокументували належним чином. Цього ж разу, переконана Анна Матлах, все буде по-іншому. І вже найближчим часом, імовірно, зайти на Шипіт, не заплативши грошей, буде неможливо.

"Може, люди, хоч так шануватимуть те, за що платитимуть гроші. В нас така проблема в селах зі сміттям, що просто немає сил. Було проведено нараду, і всім школам було дано вказівку очистити природу. Адже це не тільки туристи засмічують територію, але й самі селяни не доглядають за нею. Кожен навпроти своєї хати має прибрати, але нічого не робить. Я сама зі своєю сім'єю прибирала на Шипоті, а зараз знову там купа сміття. І нічим ми не можемо допомогти", - каже пані Матлах.

Як переконує Анна Матлах, плата за вхід не перевищуватиме 1-2 грн, однак наразі ще ніхто не може точно назвати ціну квитків, які продаватимуть усім охочим побачити водоспад.

Наразі сільська громада власними силами намагається врятувати Шипіт від сміття, час від часу прибираючи територію навколо водограю. Однак, як розповів "Поступу" мешканець Подобовця, прибирання навколо водоспаду є безрезультатним, адже за декілька хвилин тут знову виростають купи сміття, яке зі собою приносять численні відвідувачі.

"Потрібно щось робити серйозніше, вводити якісь покарання. Бо наші толоки не допомагають. Ми зі своїми дітьми прибираємо, а туристи знову смітять", - розповідає пан Іван.

Проблеми із захаращенням навколишньої території у селі Подобовці, як твердять місцеві жителі, були практично завжди. Забруднення довкілля прийшло сюди разом із туристами. Особливо більшає сміття як у самому водоспаді, так і в довколишніх селах навесні та влітку, коли сюди найактивніше починають приїжджати на відпочинок туристи з різних реґіонів.

А найбільше бруду та екологічної шкоди цьому реґіону завдають бази відпочинку, що розташовані неподалік Шипоту. Адже практично кожна з них, як могла на власні очі переконатися кореспондент "Поступу", не має налагодженого вивезення сміття, яке зазвичай власники бази викидають просто неба. Трапляються випадки, що сміття викидають просто неподалік самої бази або ж закопують у землю, абсолютно нехтуючи санітарними нормами.

Чи перетвориться один з найгарніших водоспадів України у звичайне сміттєзвалище, безпосередньо залежить від влади, яка врешті-решт має розв'язати проблеми зі сміттям у довколишніх селах, а також встановити відповідні покарання за забруднення довкілля не тільки для туристів, а й для власників баз відпочинку, які наразі в цьому питанні є практично безкарними.
Ірина РОЖОК, "Поступ"
23 травня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 2
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини