Школярів Ужгородщини вчили енергозбереженню(ФОТО)

У квітні в школах Ужгородського району завршилися уроки з енергозбереження. Заходи відбувалися також упродовж березня у рамках проекту «Школи крокують до енергозбереження» для учнів Есенської, Коритнянської та Середнянської шкіл. Близько 850 учнів різних вікових груп, починаючи з першокласників і аж до випускників дізнавалися, як заощаджувати енергію, зменшити кількість сміття та бережно ставитися до довкілля.

Школярів Ужгородщини вчили енергозбереженню(ФОТО)

Загальна тема уроку, навколо якої будувалося обговорення з школярами, охоплювала питання: що таке енергія, які її види, відновні та невідновні джерела енергії, чи потрібно заощаджувати енергоресурси і для чого це робити, які прості дії може зробити кожна людина для того, щоб заощадити енергію та ресурси і зменшити кількість сміття.

Уроки складалися з переглядів мультфільмів, вирішення арифметичних задач з енергозбереження, виконання індивідуальних завдань та роботи в групах, а найголовніше – з спілкуванням з дітьми і обговоренням питань енергозбереження, бережливого поводження з ресурсами і навколишнім природним середовищем, яке виявилося досить жвавим і пізнавальним як для школярів, так і для представників ГО «ФОРЗА», які проводили уроки.

Під час занять були використані відеоматеріали Зеленого Пакету – збірки навчально-методичних матеріалів, розроблених з метою підвищення екологічної грамотності школярів України і сприяння реалізації концепції сталого розвитку за ініціативи ОБСЄ (http://www.greenpack.in.ua/about/).

На запитання «Чи потрібно ощадливо використовувати енергоресурси?», звичайно ж, усі діти відповіли «так», а основним аргументом на користь ощадливого або «розумного» використання енергії приблизно половина визначила економію грошей, а інша половина – збереження самого ресурсу для того, щоб мати його і завтра.

Попри те, що діти досить чутливі до проблем екології і збереження навколишнього середовища, більшість з них не усвідомлює масштабів проблеми, тому цікавими були прості арифметичні задачки про економію води, якщо закривати кран під час чищення зубів або економію електроенергії, якщо замінити звичайні лампочки на енергоефективні. До слова, у багатьох дітей вдома є енергоефективні лампочки, але дуже небагато дітей знають, чому їх батьки вирішили придбати саме такі лампочки. Дуже мало діти знайомі з проблемою засміченості довкілля і можливостями вирішення такої ситуації, зокрема, через запровадження системи роздільного збору відходів та мінімізацію побутових відходів, наприклад, шляхом зменшення використання пластикової тари та використання полотняних сумок замість пластикових пакетів.

Цікаво, що багато дітей в згаданих школах знають про такі альтернативні джерела енергії, як сонце вітер і вода, дещо менше усвідомлюють відновлювальний характер біомаси, як джерела енергії, і майже ніхто не чув про можливості використання теплової енергії землі – геотермальної енергії. Цікаво, що у с. Коритняни в одного з учнів вдома є вітряк, зібраний з різних металовідходів і запчастин його батьком.

Андрій, 10 років: «...А ще можна економити воду, збираючи дощову воду у бочку і потім використовувати її для поливу рослин на городі».

Діана, 17 років: «Для економії газу потрібно розігрівати лише ту кількість їжі, яку з’їш, а для економії води посуд мити не під проточної водою».

Юрій, 15 років: «...Ми не хочемо визнати, що шкодимо нашій землі, ми хочемо, щоб хтось за нас все зробив – перестав кидати сміття на вулиці і почав закривати кран, коли чистимо зуби. А насправді ми маємо зрозуміти, що все залежить від нас і почати краще ставитися до природи».

Беата, 16 років: «Можна дати друге життя пластиковій пляшці, використавши нижню її частину для вирощування розсади, а на сучасних принтерах можна друкувати на папері з 2-х сторін, що дає змогу зекономити папір, а відтак і зберегти частину дерев від вирубування». 

Основний висновок, який зробили організатори уроків, з яким погодились і вчителі, і керівництво шкіл, – питання енергозбереження потрібно обговорювати з дітьми більше, як у школі, так і вдома – це майбутнє екологічної безпеки в масштабі всього світу.

Важливо, щоб вчителі продовжували цю тему під час уроків, зокрема використовуючи матеріали Зеленого пакету. В ході виконання проекту «Школи крокують до енергозбереження» найближчим часом будуть надруковані яскраві плакати, наліпки та закладки для книжок, які мають на меті інформувати, мотивувати і нагадувати про необхідність енергозбереження в школі та вдома.

Також, у другій половині квітня-травні цього року в кожній з пілотних шкіл буде організовано відкритий перегляд відеофільму «ДІМ. Зустріч з землею», присвячений глобальним екологічним проблемам та шляхам їх усунення. Про це Закарпаття онлайн повідомили з Ужгородського прес-клубу.

25 квітня 2012р.

Теги: школярі, енергозбереження, Форза

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини