Делегація з Рахова відвідала Будинок культури в румунському селі

Успішно завершився проект “Будинок культури – ядро транскордонного співробітництва” розгорнутий упродовж року Будинком культури с. Репедя - Румунія, у партнерстві з Марамуреською повітовою радою, Асоціацією місцевого розвитку “Іван Криван”, сільрадами сіл Поляни і Бистрий – внутрішні партнери, та Районним Будинком культури м. Рахів і сільрадoю с. Богдан з України – зовнішні партнери, фінансований Європейським Союзом через Програму транскордонного співробітництва ENPI Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013. Сума гранту становила 114 530 євро.

Делегація з Рахова відвідала Будинок культури в румунському селі

У завершальному заході, що пройшов у селі Репедя, були присутні делегація з Рахівщини (України) та представники повітових та місцевих органів влади. У ході проекту було придбано необхідну апаратуру для п’ятьох Будинків культури, яка дуже важлива для того, щоб проводити красиві масові заходи. Були зібрані закарпатські та гуцульські народні пісні.

Організовано дві робочі поїздки 15 діячів культури з Румунії та відповідно з України та навчання з менеджменту культури. Були проведені концерти у яких взяли участь кожний залучений партнер. Головна мета проекту - розвиток культурної співпраці між закладами культури в сільській місцевості румунсько-української транскордонної зони.

Делегацію з Рахівщини до складу, якої входили 15 осіб очолював голова районної ради Микола Беркела. У ході перебування серед українців Румунії ми побували в Українському ліцеї ім. Тараса Шевченка в Сігету Мармацієй, де майже всі предмети викладаються українською мовою, а також в Музеї села під відкритим небом. У селах Кривий (Репедя), Поляни та Бистрий зустрілися з представниками органів місцевої влади. Цікавими були відвідини Будинків культури та навчальних закладів у цих населених пунктах, а в с. Поляни – старої церкви, у с. Бирсана – православного монастиря та курорту Окна Шугатаг.

Загалом у ході зустрічей, а також під час „круглого столу” на тему „Просування і збереження української традиційної культури в українських селах Румунії” йшлося про спільне історичне минуле гуцулів з обидвох сторін румунсько-українського кордону, співпрацю щодо збереження культурних традицій, організацію зустрічей щодо обміну досвідом та забезпечення бібліотек українськими книгами.-зазначив пан Микола Беркела.

У рамках цього заходу відбулась презентація гуцульського фольклорного збірнику “Із бабусиної скрині”. Як зазначив Василь Попович, директор Будинку культури села Репедя і керівник проекту "У цьому збірнику представлені і увіковічені фольклорні традиції жителів Долини Рускови, Вишави і Рахівського району з України."

Хоча не взяв участь у заході голова Марамуреської повітової ради Мірча Ман висловив вдячність всім учасникам у проекті. Також він підкреслив важливість досягнення загальної мети цього проекту, а саме поглиблення співробітництва між двома країнами:"Українці, які живуть на Мараморощині є невідємною частиною цього повіту. Для нас дуже важливо, щоб вони почували себе як вдома і зберігали українські традиції, які чудово поєднуються з марамориськими. Мета цього культурного проекту підтверджує важливість подальшого розвитку відносин співробітництва між Марамурешем і Україною, на всіх рівнях ", сказав Мірча Ман.
(Микола Онужик)

Radio Romania International

24 квітня 2012р.

Теги: Будинок культури, Румунія, проект, транскордонне співробітництво

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини