Лідер фракції "Нашої України" в Ужгородській міськраді — про політичну ситуацію в державі та роботу в раді

На відміну від обласної ради, в Ужгородській міській фракція "Нашої України" хоча і є другою за чисельністю, однак перебуває в опозиції. Чому міські «нашоукраїнці» не можуть знайти спільної мови з владою, а також про підготовку до позачергових виборів ми розпитували керівника фракції Ярославу ГАСИНЕЦЬ.

Ярослава ГАСИНЕЦЬ.
Ярослава ГАСИНЕЦЬ.
— Політична криза в Україні ніби добігла кінця. Як ви оцінюєте нинішню ситуацію?

— Добре, що все стабілізувалося, вирішилися нарешті питання щодо дати проведення дострокових виборів. Це позитив для мене як керівника виконкому Ужгородської організації «Нашої України». Тепер ми чітко знаємо дату проведення виборів, знаємо, коли робити подання в окружні та дільничні виборчі комісії. В країні теж, сподіваємося, стане спокійніше. Якщо, звісно, сторони, що вели переговори, не почнуть «задкувати». Адже вже була ситуація, коли Віктор Янукович відмовлявся від власних слів.

— Чи можете вже тепер сказати, на які результати виборів розраховує «Наша Україна»?

— Я налаштована оптимістично. Сподіваємося на пристойний результат, можливо, кращий, ніж у 2006 році. Не секрет, що нині наші позиції є високими і ми працюватимемо над тим, аби рейтинг «Нашої України» зростав. Принаймні позиція «Нашої України» в міській раді дає підстави сподіватись на підтримку ужгородців.

— Чого, на вашу думку, можна чекати від наступної Верховної Ради?

— Якою буде новообрана Рада, покажуть результати виборів - все залежить від громадської думки, від того, як народ проголосує. Сподіваюся, що переможуть сили, які підтримують демократичні перетворення, започатковані Віктором Ющенком і які блокувала коаліція. Вірю, що наші громадяни розуміють складність нинішньої ситуації і зроблять правильний вибір.

— Нещодавно з вашими колегами трапився скандал, коли депутатів фракції БЮТ виключили з партії «Батьківщина». Таке рішення було обґрунтованим?

— Я не хотіла б коментувати внутрішньопартійні справи ужгородського БЮТу. Але з огляду на дії фракції цієї політичної сили в міській раді щодо голосування по так званих «земельних» питаннях, коли публічні заяви депутатів розходилися зїх реальними діями, таке рішення обласного керівництва можна зрозуміти.


— Чи застосують до цих депутатів імперативний мандат?

— Цілком ймовірно, просто закон про імперативний мандат поки не введений в дію. Можна запитати представників партії, але обласні керівники «Батьківщини» говорили, що чекатимуть впровадження цього закону, аби використати його стосовно депутатів міськради. Хоча, наскільки я знаю, вони ще планують проводити переговори...

— Дехто цей закон називає недемократичним...

— Якщо люди пройшли до ради за партійним списком, а не як «мажоритарники», то вони повинні дослухатися до позиції керівництва парти (хоча власне «Наша Україна» розбудовувалася, як то кажуть, з низів). Я загалом ставлюся позитивно до цього закону, бо трапляється, що люди, керуючись особистими інтересами, зраджують свої політичні сили, а отже, й виборців, які віддали за них голоси, переходячи до інших фракцій.

— Про земельний «дерибан», який сьогодні відбувається в Ужгороді, не знає лише той, хто про це не хоче знати. Ледь не щодня доводиться чути про ту чи іншу земельну ділянку, частку комунального майна міста, які продаються за безцінь. Чи справді «земельне питання» в Ужгороді стоїть так гостро?

— Земельні питання перебувають на слуху, хоча я вважаю, що треба розібратися також і з бюджетним, якому приділяється менше уваги. І якщо у земельній комісії міськради ми маємо своїх представників і принаймні знаємо, які питання розглядаються, то у бюджетній немає жодного «нашоукраїнця». А ця комісія розглядає великі суми коштів міського бюджету, які також далеко не завжди, на наш погляд, спрямовуються на першочергові потреби ужгородців. Гадаю, найближчим часом делегуємо свого представника до бюджетної комісії.

— Як загалом оцінюєте роботу Сергія Ратушняка на посаді міського голови?

— Навіть якщо врахувати, що земля продається не через аукціони, певне залучення коштів є. Планується розвивати новий мікрорайон на вул.Загорській на ЗО тисяч-мешканців. Нещодавно відбулися громадські слухання щодо спорудження аква-парку в Боздоському парку. Головне, аби ці плани дійсно втілилися в життя, аби не повторилася ситуація, коли приходять інвестори, зроблять щось для вигляду, «відмиють» гроші і поїдуть. Такі випадки у практиці траплялися вже неодноразово.
Однак, з іншого боку, подивіться на невпорядковані і відверто занедбані саме цьогоріч міські площі, вулиці і сквери, переповнені баки для сміття, незважаючи на те, що оплату за його прибирання підвищили. Невирішена, попри заяви і рішення міської ради, проблема впорядкування гральних автоматів. Турбує питання автономних котелень.

Говорили про їхнє спорудження, на це виділялися кошти. Однак на даний момент з 12 котелень, які мали бути запущені вдію, працює хіба що котельня ЗОШ № 4. Тобто проблем в Ужгороді надто багато.

— Свого часу ви заявляли, що фракція «Нашої України» не відвідуватиме засідання міськради, допоки не закриють сесію. Дійсно не відвідуєте?

— Зміст не ходити на засідання ради виникне тоді, коли до нас приєднається фракція БЮТ. Якщо ж лише ми не відвідуватимемо сесії, то не лише нічого не змінимо, а навіть не знатимемо, які рішення там приймали. Звісно, сесію давно час закрити, про що ми неодноразово заявляли, бо кількість рішень уже перевалила за дві сотні, але не ходити на засідання взагалі не можна. Інше питання - не брати участі у голосуванні за сумнівні проекти рішень. Ми цього не робимо і не збираємося робити.
Володимир ПУШКАШ, "Фест"
31 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини