Пасхальне послання архієпископа Мукачівського і Ужгородського Високопреосвященнішого Феодора

Пасхальне послання архієпископа Мукачівського і Ужгородського Високопреосвященнішого Феодора боголюбивим пастирям, чесному монашеству і всім чадам Української Православної Церкви Мукачівської єпархії.

Пасхальне послання архієпископа Мукачівського і Ужгородського Високопреосвященнішого Феодора

Христос Воскрес!
 
Возлюбленні у Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві браття і сестри! Щиросердечно вітаю всіх вас з великим і спасительним святом Світлого Христового Воскресіння!
 
Воскресіння Христове є центральним і найвеличнішим чудом в історії світу. Своїм Воскресінням Господь наш Іісус Христос поклав початок загальному воскресінню. Святий апостол Павел засвідчує: «Христос Воскрес з мертвих, первенець серед померлих. Бо як смерть через людину, так через людину і воскресіння мертвих. Як в Адамі всі вмирають, так і в Христі всі оживуть» (1 Кор. 15, 20-22).
 
Воскреслий Христос повернув нам усе, що ми втратили через гріхопадіння наших праотців. Він зруйнував стіну між Богом і людьми, відчинив нам ворота раю, подарував нам можливість називати себе дітьми Божими. Тому сьогодні Свята Церква з таким духовним піднесенням виголошує: «Сей День, его же сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся в онь» (Стихіра Пасхи).
 
Радісно оспівують Воскресіння Христове і святі отці. Так в бесіді на святу Пасху святитель Єпіфаній Кіпрський написав такі слова: «Христос відкрив врата ада – і мертві возстали, як від сну. Воскрес Христос – і воскресив із Собою рід людський. Воскрес Христос – Воскресіння всіх – і Єва звільнилася від прокляття. Воскрес Христос – і зцілив спотвореного, сповнивши його радістю… Воскрес Христос – і дарував радість усьому творінню…». «Воскрес Христос із мертвих – і весь світ ликує, – захоплено каже преподобний Феодор Студит,– Воскресіння Христове – це мета Господнього Промислу щодо нас». Святитель Григорій Богослов про Воскресіння Господнє радісно сповіщає: «Нині спасення світові, світові видимому і світові невидимому! Христос із мертвих – воскресайте з Ним і ви!».
 
Незбагненна любов Отця Небесного до роду людського принесла в жертву заради зцілення хворої гріхом природи людини і звільнення людства від влади смерті Єдинородного Свого Сина, Який поклав початок воскресінню всіх нас для вічного життя і нескінченної радості в обителях Отця Небесного. Святитель Іоанн Златоуст в огласительному слові на Пасху закликає: «Нехай ніхто не боїться смерті, бо смерть Спасителя визволила нас. Затриманий смертю, Він подолав її. Зійшовши в пекло, полонив пекло і засмутив його… Христос Воскрес, і немає жодного мертвого у гробі…». Смерть уже не є неминучою: для віруючих у Христа вона стала упокоєнням від земних турбот і переходом в інший світ – світ добра, світла й радості.
 
Іноді філософи порівнюють земне життя з в’язницею, у якій людина переживає тільки горе, страждання і сльози. Воскресіння Христове відкрило нам нову сторінку і зміст в існуванні людини. Ми знаємо і свідчимо, що земне життя – це не в’язниця, а початок вічного блаженства, заради якого Син Божий сходив на землю і за яке Він постраждав і помер на землі.
 
Події Пасхальної ночі ми святкуємо не лише як те, що сталося колись, але й як і те, що продовжує відбуватися з нами: віримо, що Христос Своєю смертю змінив саму суть смерті, зробив її Пасхою – переходом в Царство Боже, перетворив найбільшу із трагедій людства в осяйну перемогу. Нам треба лише прийняти цей Божий дар, – і ніхто й ніколи не зможе відлучити нас від любові Христової, не зможе відняти у нас життя вічне, яке дарував Сам Христос.
 
Церковний досвід констатує факт того, що кожне свято Воскресіння в нашому житті буває різне, повніше, інше. Щороку духовна міра і сила нашого особистого духовного подвигу у великому пості, а особливо переживання подій страсної седмиці дають нам нові відчуття, які по-новому відкривають для людини значення факту Воскресіння Христа. Через те, зустрічаймо цей великий празник, цей доказ Божої турботи про нас з великою радістю і вдячністю за все.
 
Нині нехай кожен із нас переосмислить зміст всього свого життя не через щось зовнішнє, а через життя Спасителя і Його Воскресіння.
 
Наш власний земний шлях, який веде до нашого особистого переродження має бути у кожного із нас, як у Христа. Це шлях перш за все хресний, шлях Гогофи, на якому християнин крок за кроком відмовляється від усього, що його відволікає від подвигу спасіння, від усього, що його поневолює, що робить його рабом гріха. Ми повинні відмовитися від себе заради того, щоб змогти служити Богу і своєму ближньому всім серцем і розумом, всім своїм життям, до готовності пожертвувати ним. Це – наше покликання. Пам’ятаймо, що воскреснути у вічне Життя може тільки той, хто скинув з себе, як старий і непотрібний одяг, все тимчасове і тлінне.
 
Іноді, ми шукаємо на землі добробут, вдачу, щастя, по-різному це собі уявляємо і не завжди знаходимо; а Божественне Одкровення ясно вчить нас, що дійсне щастя для людини – це життя з Богом, в Божому Дусі. «Бо коли ми з’єдналися подобою смерті Його, то з’єднаємось і подобою воскресіння» (Рим. 6,5) – говорить апостол.
 
В ці святі дні закликаю вас, боголюбива паство, живучи у непростому соціумі, докладати більше зусиль щодо духовного просвітництва і місіонерства. У ці скрутні часи тонкої, невидимої моральної війни всі ми, священики і миряни, повинні докласти спільних зусиль для проповіді віри Христової нашим ближнім і дальнім, для воцерковлення всіх тих, хто, бувши охрещеним у Православ’ї, все ще  перебуває далеко від Бога, не усвідомлює значення Голгофської жертви і життєдайного дару Воскресіння Христового. Відродження храмів людських душ має стати головним завданням кожного із нас.
 
Тому сьогодні, святкуючи Пасху Христову і вітаючи своїх ближніх зі святом, поділіться з ними не лише матеріальним, а в першу чергу духовним багатством свого серця, передаючи один одному духовні знання і через це зміцнюючи віру, вселяючи надію і даруючи справжню християнську любов.
 
Возлюбленні у Христі пастирі, чесне чернецтво, наші діти і молодь, браття і сестри! У ці світлі і радісні пасхальні дні, знову і знову сердечно вітаю Вас з найвеличнішим святом Пасхи Христової!
 
У ці щасливі, благодатні та радісні дні, хай наша радість має таку силу, яка зуміє зробити диво у нашому серці: обняти ворога і простити від щирої душі, знайти можливість потішити тих, хто плаче, відвідати знедолених, сиріт, немічних, самотніх, а саме головне принести у всі родини, де будемо перебувати, пасхальну радість вічно живими словами: Христос Воскрес!
 
Хай радість Воскресіння Христового цілий рік укріпляє вас, щоб ви могли терпеливо переносити всілякі труднощі нашого земного життя, щоб були прикладом примирення, злагоди і любові для всіх людей.
 
Нехай Воскресіння Христове надихне вас на подвиг чистоти і правди, на подвиг праці заради вічної радості в Бозі тут, на землі, і в невечірньому дні Царства Божого.
 
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
 
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
 
ФЕОДОР
 Архієпископ Мукачівської Єпархії
 Української Православної Церкви

14 квітня 2012р.

Теги: Воскресіння, Пасха, Феодор

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини