На Закарпатті корумповані зв’язки перетворюють бабусю у «бомжа»

Нині нерухомість користується надзвичайно великим попитом. І не тільки в місті, але й в селі. «Догляну самотню людину за успадкування житла» – подібні оголошення досить часто друкуються в газетах. Ошукати стареньких стало, на жаль, тенденцією в середовищі сьогоднішнього покоління. Але скільки людських доль зруйновано через квартири, будинки і навіть прості сільські хатини...

На Закарпатті корумповані зв’язки перетворюють бабусю у «бомжа»

Подібне сталося із мешканкою смт. Великий Бичків Оленою Нам’як, яка у свої 73 роки опинилася без домівки. Тридцять три роки свого життя вона в мирі та злагоді прожила зі своїм чоловіком Юрієм Каптолою (спочатку у Великому Бичкові, потім – в селі Верхнє Водяне). Всі сусіди дивувалися їхнім теплим стосункам,що зберігалися незважаючи на поважний вік. Ще тридцять три роки тому самотній Юрій Юрійович, зустрівши Олену Федорівну – зрозумів, що знайшов надійну опору та сімейне тепло. Так разом вони й жили. Інколи навідувалися до дітей пані Олени, які також тішилися із спокійної та люблячої сім’ї стареньких. Із боку пана Юрія близьких родичів не було, принаймні, за ті разом прожиті роки ніхто в гості не приходив, не підтримував і не допомагав у нелегкі часи.

Все було добре, поки в домівку старих не завітало лихо. Юрій Юрійович почав зловживати «оковитою» і заохочувала його на погану звичку Ганна Дмитрівна Каптола, яка була єдиною кровною родичкою у селі. У погані чи добрі хвилини її ніколи не було поряд – навіть тоді, коли дядько потребував допомоги. Їй приглянувся будиночок,  де мешкав Юрій Юрійович,  та величезний кусень земельної ділянки – ось справжня причина несподіваної появи «лжекровиночки».

Олена Федорівна довго боролася з пияцтвом чоловіка, неодноразово розмовляла та просила Ганну, щоб та не приносила «оковиту», на що та ніяк не реагувала.

Не витримавши постійні сварки від чоловіка, Олена Федорівна вирішила деякий час пожити у сина. Думала та була впевнена, що це стане для її чоловіка великим уроком і допоможе подолати хворобу. Так і сталося. Не витримавши без своєї дружини,  Юрій Юрійович прийшов із проханням пробачити його і не залишати наодинці з його проблемою. Старенька пробачил, сподівалась, ще все буде, як і раніше, їхнє щастя повернеться у родину. Спочатку Олена Федорівна хотіла знову повернутися додому, але діти не відпустили, оскільки її здоров’я  значно погіршилося. Тому з 2002 року старенькі проживали у дітей Олени Нам’як.

Проте бабуся помітила, що як тільки старенький їздив додому, повертався завжди дуже пригніченим. Лише згодом він розповів, що його племінниця Ганна налаштовує його проти дружини, весь час пропонує випити, хоч і добре знає про його проблеми з пияцтвом. Виявляється, останнім часом племінниця без дозволу приходила до будинку, хазяйнувала. Та, найголовніше, – розповідала всім, що будинок незабаром стане її власністю, а стареньких викине на вулицю.

Старенькі розуміли, що жінка неодмінно захоче здійснити свої злі наміри та порадившись, вирішили подарувати будинок доньці Каптоли, яка проживала у селі Ділове. З таким рішенням Каптола поїхав у смт. Великий Бичків і у 2007 році склав договір дарування. Старенькі вирішили, що коли донька переїде до їхнього будинку, то вони зможуть повернутися додому, будуть жити у злагоді, і більше того, – під постійним доглядом люблячої доньки. Лжеплемінничка не змогла змиритися з тим, що «її» будинок дарують комусь іншому, та як тільки була нагода, постійно переконувала старенького, що жінка, яка на його думку є його донькою, є зовсім чужою для нього людиною. Потім сталося найстрашніше – договір дарування Каптола все-таки уклав, та Ганна Дмитрівна переконувала Юрія Юрійовича, що донька не збирається за ними доглядати, і ,отримавши майно, вона вижене його з дружиною на вулицю. Тоді вона переконала Юрія Юрійовича звернутися до суду, щоб старенький відкликав договір дарування, оплатила послуги адвоката і зробила так, як потрібно було їй.

На те, щоб заволодіти майном Каптоли, Ганна Дмитрівна не відступилася. Старенькі розуміли, що двоє пенсіонерів безсилі в боротьбі за свою ж власність з особою, якій, до того ж, сприяють органи державної влади.

У січні 2011 року у Олени Федорівни Нам’як сталося страшне горе. Через страшний психологічний та моральний тиск з боку племіниці, здоров’я Юрія Юрійовича дедалі погіршувалося. Якось старенький поїхав у Великий Бичків, але звідти вже не повернувся. Олена Федорівна дуже важко переживала смерть чоловіка , про яку випадково дізнався син. Від страшної звістки вона перенесла страшну хворобу, яка завадила їй достойно поховати та попрощатися із своїм чоловіком.

Після похорону чоловіка, одужавши, Олена Нам’як попросила сина відвезти її у Великий Бичків, аби провідати могилу та навести лад в будинку  після останніх трагічних подій. Проте в будинок бабуся потрапити не змогла, перешкодою для неї стали замки на дверях, встановлені племінницею. Шоковані матір і син відразу ж прийшли до Ганни Дмитрівни за поясненням, на що остання роз’яснила, що будинок належить їй. Стурбовані такою ситуацією, Олена Федорівна та її син неодноразово зверталися до різних місцевих інстанцій, але  зрозуміли, що за будинок та нову власницю домовилися особи, які очолюють місцеву владу смт. Великого Бичкова.

Важливо зазначити, що будинок, в якому більше половини свого життя прожила Олена Федорівна та на ремонт якого по копійці відкладала з пенсії, вона не те, що не має права, але й увійти до нього.

Діти Олени Федорівни, не залишаючи жодного разу свою матір у біді, самі мешкають в маленькому будиночку. Більше того, діти проживають в зовсім іншому населеному пункті, тому такий переїзд є великим потрясінням для звичайної молодої людини, а не те що для літньої хворої жінки. 

Постійні погрози, образливі вирази лунали на адресу старенької, яка навіть не могла збагнути, що відбувається, аж поки всі їхні з чоловіком речі не викинули на подвір’я. Далі ще страшніше – судова тяганина морально вбивала бабусю, коли її називали самозванкою, поганою дружиною. Сусіди під тиском місцевої влади відмовлялись від свідчень у суді, хоча дуже добре ставляться до неї та підтримують у всьому.

Принижена та розбита горем бабуся, без рідного дому, знеславлена брехнею, із кожним днем згасала на очах. Рішенням Рахівського районного суду,  до якого зверталася Олена Нам’як через своїх представників, та в якому просили усунути перешкоди щодо проживання в будинку, де Олена Нам’як прописана з 1977 року по сьогоднішній день,  суд  відмовив у задоволенні заяви літньої жінки, законної власниці.

Картина прояснилася, коли мешканці Великого Бичкова пояснили, що Ганна Дмитрівна є родичкою голови селищної ради Зеленко Одарки Дмитрівни, і є впливовою людиною. Тому судові рішення виносяться всупереч Закону і так, як хочеться Ганні Дмитрівні.

Потім навколо справи старенької бабусі стали відбуватися ще дивніші речі: апеляційну скаргу Олени Нам’як її представники подають до Апеляційного суду Закарпатської області, та, чомусь, судові повістки до них не надходять. Загадкові збіги  чи родинні зв’язки значно сильніші за Букву закону!? Дивує й те, що голова суду першої інстанції Рахівського району Закарпатської області та головуючий в апеляційній інстанції є вихідцями з смт. Великий Бичків, що не виключає їхнє знайомство з представниками місцевої влади та упередженість в розгляді даної справи.

«Турботлива» племінниця, яка жодного разу за життя не відвідувала Юрія Каптолу, і тільки дізнавшись про наявне майно, стала проявляти увагу до рідного дядька, аби, зрештою, стати одноосібною власницею будинку. Поки вона облаштовує свою нову оселю, старенька Олена Федорівна сидить на лавці біля відібраного у неї дому, тримаючи в руках лише пожовкле фото покійного чоловіка, і витирає сльози болю, який їй завдали ті, хто мають захищати її законні права.

Ось така складна історія життя старенької бабусі… А скільки їх, таких, що залишись без стріхи над головою? Державі вони – не потрібні, дітям також. Чиї вони?..Хто захистить їх? Адже доведено – молодість минає дуже швидко, на цьому місці може бути кожний…

10 квітня 2012р.

Теги: Великий Бичків, будинок, суд

Коментарі

патріарх 2012-04-13 / 07:50:21
цікава історія. Але з неї ніхто не-периймаеся. Кому там потрібна бабця. Мудра поговірка говорить так. Що в молодості посієш, то в старості пожнеш.

бодя 2012-04-12 / 02:14:23
світом правлять жадібність і обман

Консул 2012-04-11 / 22:39:55
Нич не бояться.
Але скажу лем так суд божий по правді розглядати буде.
Суддя не боїться нич. думає що його недостане кара божа.

Суддя Третейський 2012-04-11 / 20:33:40
Але немає коментарів суддів порядних. Так так саме ПОРЯДНІ такі існують і на Закарпатті теж.
Існує мудра поговірка « Закони це павутина, слабий в ній заплутається а сильний її прорве і пій де далі» сильні світу цього вважаються наші місцеві владні князьки!!!

Faust 2012-04-11 / 13:49:02
Боляче читати про таку важку долю старенької людини. Невже близькі-рідні-друзі-сусіди... не можуть зарадити у цій справі? А де Суд, Справедливість, Право?.. Хоча, марно сподіватись, адже вже давно весь світ знає про "правову державу Україна".. Але я думав, що у нас на Закарпатті, на невеличкому "гуцульському клаптику землі", на Рахівщині правоохоронці можуть допомогти старенькій "просто так, по справедливості", без всяких корпоративних інтересів чи без брудного щматочка "золотого тельца"?.. Хочу вірити, що там, навколо Великого Бичкова, сильні (чи такі вже сильні?) світу цього зроблять все, щоби старенька людина дожила свій далеко нелегкий вік у своїй хаті з добрими спогадами про свою останню любов... Невже слабо??

Скоро вибори до Пардаменту, гадаю, що вже є пара-двійко патріотів-державників, які "гострять кігті" на боротьбу за Золотий Мандат, і вони якраз зараз простим благородним вчинком на Рахівщині змогли би засввідчити любов до своїх земляків, повагу до закону і просте співчуття до старої обездоленої людини... Вірю, що є такі люди на моєму Закарпатті!

Вільний слухач 2012-04-11 / 13:46:20
Так ситуація непроста! Якби ще цю статтю зтогли прочитати представники влади і прийняли заходи для того, щоб беззахисну бабусю не вигнали на вулицю!!! Але в нашій державі рука руку миє, тому такі випадки зараз стають звичними.

Татка 2012-04-11 / 13:14:18
Наш суд найгуманніший суд в світі!!! Не має законів, не має процессу. Не мають значення ні докази, ні пояснення сторін, ні людські почуття. Суддя наче машина, яка приймає гроші, а натомість видає необхідний результат-рішення...

Олена 2012-04-11 / 13:11:10
Нажаль, це не єдина історія... Дуже прикро, що люди нехтуються людськими відносинами заради наживи. Залишається лише сподіватися, що громада (а це кожний з нас небайдужих до долі цієї та багатьох інших бабусь та дідусів) зможе допомогти в такій ситуації. Пропонує звертати увагу суспільства на такі випадки, робити перепости статей у соціальних мережах, можливо для когось ця історія стане повчальною та допоможе не стати на шлях наживи та з повагою відноситися до людей, зокрема, людей похилого віку.

Максим Васильович 2012-04-11 / 10:50:25
Так поводитися з людиною похилого віку, це не те щоб суперечило цінностям правової держави, це суперечить моралі взагалі.Народна мудрість говорить: хто старість не поважає, той себе обкрадає. Невже коли люди таке роблять з бабусею, вони не задумуються що теж колись будуть старими? Чи хотіли б вони собі такої долі?

Олеся 2012-04-11 / 10:28:53
Прочитавши цю історію, кожному стало боляче на серці, не лише за бабусю, а й за нашу ДЕРЖАВУ в цілому та ВЛАДУ яка нею керує. Хотілось би звісно щоб "ВИЩА ВЛАДА" звернула увагу на таких людей як Зеленко Одарка Дмитрівна та голова суду першої інстанції Рахівського району Закарпатської області та головуючий в апеляційній інстанції, які є вихідцями з смт. Великий Бичків та провела розслідування в цій справі, а винуватців звісно за грати. На мою думку Зеленко Одарка Дмитрівна отримала як кажуть "на лапу" немалі кошти щоб провернути таку справу, таким людям просто ганьба жити та керувати місцевими органами смт. В. Бичків.((((((

Справедливий суддя 2012-04-10 / 21:37:12
[...]Рішенням Рахівського районного суду, до якого зверталася Олена Нам’як через своїх представників, та в якому просили усунути перешкоди щодо проживання в будинку, де Олена Нам’як прописана з 1977 року по сьогоднішній день, суд відмовив у задоволенні заяви літньої жінки, законної власниці... Ну, тут, в принципі, не має чого додати. Не з чуток знаю про "об'єктивність", "чесність", "неупередженість" представників Рахівського суду. Впевнений, що справу вирішено однобоко і без надання належної оцінки усім доказам. Справа в тому, що таких справ по Україні тисячі: людей без будь-якого сумління совісті наші служителі фемміди викидують на вулиці, а особливо коли в очах заблискує доларовий значок, або підключаються впливові люли, родичі, знайомі... Можу тільки сподіватися, що вихідець з Рахівщини, який є головуючим в апеляційній інстанції, раптово встане вранці із втратою пам'яті і забуде про свої коріння та прийме законне рішення. Інакше, буде дуже шкода чергову жертву шахраїв, яка опиниться на вулиці і стане немічною та нікому не потрібною... Така буває старість в нашій державі, нажаль...

правозахистник 2012-04-10 / 17:07:33
недивно у нас в закарпатті суди можна перейминувати в театри. А також ще юридичною консультацією. Адвокати пляшут під дерижорів суддів які правлять балом. Держ мито платиш державі і додатково адвокат говорить отразу 200 дол на суддю окрім оплати йому за роботу. Отака робота захисника в закарпаттію. хочиш працювати ділийся з суддею. Інакше з суду прожинуть. Потрібно і час настає перевірити статки суддів та їх родин. Служба беспеки недопрацову мабуть очі закриває

Юрист 2012-04-10 / 16:04:50
На жаль, це не перша і не остання така трагічна історія однієї людини.
Ніхто з тих, хто посягає на чуже майно не усвідомлює, що завтра те саме може трапитися з ним або його рідними.
а працівники правоохоронних органів,судів...Вони взагалі не зрозуміло для чого існують у нашій з Вами державі?
Постає тільки питання: яким чином змінити цю ситуацію?І як можуть себе захистити такі люди як Олена Нам'як?

1243 2012-04-10 / 15:48:50
Суди на Закарпатті геть обнагліли, як і сама влада. Не мавуть ні стида, ні совісті, хоч би перед такими старими людьми.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини