Закарпаття вже має шість визначених виборчих округів

Днями у Києві відбулася прес-конференція Комітету виборців України. Його голова Олександр Черненко повідомив, що саме зараз У Центральній Виборчій Комісії (ЦВК) відбувається чорнова “нарізка” 225 мажоритарних округів і пожалівся, що це відбувається “за зачиненими дверима”.

Закарпаття вже має шість визначених виборчих округів

Утім ці двері якщо і зачинені, то не надто щільно. Принаймні, по Закарпаттю вже більш-менш відомо, що ми матимемо таки шість округів. “Страшилки”, якими лякали краян деякі опозиційні парторганізації, буцім нам залишать тільки п’ять округів, все-таки не збулися. І це головна із позитивних новин. Правда, не виправдалися і надії оптимістів, котрі розраховували ще й на сьомий округ. Можливо, так буде через п’ять років, коли демографічне співвідношення між Закарпаттям і рештою України зміниться ще більше на користь нашого краю. поки же маємо те що маємо. В усьому іншому теж “з журбою радість обнялись”.

У ЦВК нині розглядається такий варіант нарізки закарпатських округів. До Ужгородського округу включається обласний центр, Чоп і Ужгородський район. Колись бувало, що сюди ще долучали Перечинщину, але тепер округ вирішили зробити максимально компактним. До нього традиційно буде прикуто найбільше уваги з-поміж усіх закарпатських округів, саме тут буде найбільше і журналістів, і зарубіжних спостерігачів, то ж тут вирішили обійтися без експериментів і викрутасів. Усе простенько, дешево і сердито.

Значно цікавішим є Мукачівський округ. До нього, крім Мукачева і відповідного району, включено ще й Свалявщину. Раніше на виборах цей район часто об’єднували із сусідніми гірськими і саме він робив погоду у такому окрузі. Тепер же свалявські виборці, котрих утричі менше, ніж  мукачівців, будуть своєрідними статистами в окрузі, переможець у якому відомий наперед. Безперечно, В.Балога переміг би у Мукачівському окрузі за будь-якої його конфігурації. З іншого боку, доточення Свалявщини до Мукачівщини позбавляє навіть відносних шансів О.Кеменяша чи М.Ланя.

Тепер же 4 верховинські райони (Перечинський, Великоберезнянський, Воловецький і Міжгірський) об’єднано з Іршавським, але центром його планується Волівець – там засідатиме окружна комісія, туди звозитимуть бюлетені і протоколи дільничних комісій. Суто з точки зору транспортної таке рішення далеко не оптимальне. Везти папери по нічних гірських дорогах – не найбільше задоволення у житті. Тому для схиляння до високогірного Волівця мають бути якісь інші причини, але про них ми можемо дізнатися взагалі тільки після завершення виборів. Втім такий округ викликає питання і безвідносно до того, де буде його центр. Адже у кожному з 4 гірських районів є свій сильний кандидат (скажемо, на Міжгірщині – С.Аржевітін, на Перечинщині – С.Мошак), але коли все зведено до купи, їхні шанси взаємно гасяться. Більш того, домінує в окрузі Іршавщина з її 75 тисячами виборців проти 100 тисяч в решті чотирьох районах.

Найпівденніший  з закарпатських округів об’єднує Берегівський і Виноградівський райони, центр – у Виноградові. Угорський чинник тут досить відчутний, але він не буде вирішальним. За статистикою громадян української національності в окрузі більше, ніж угорської. Інша справа, що український виборець менш дисциплінований, ніж угорський. До того ж багато залежатиме від кількості кандидатів, наявності серед них прохідних, технічних і просто відбирачів голосів від фаворитів. Простіше кажучи, багато тут  визначатимуть виборчі технології.  Але найбільше – таки знання кандидатом місцевої специфіки, його укоріненість у власному окрузі.

Найсхідніший закарпатський округ – теж без варіантів: Рахівщина плюс частина Тячівщини, бо це єдиний район з яким та межує. Від Тячівщини туди включено сам райцентр, Солотвино, Тересву і переважно передгірні і гірські села. Округ дуже непростий, бо два райони досить несхожі між собою, при цьому рахівська і тячівська частини округу приблизно рівні – по 70-75 тисяч виборців. То ж до самого дня виборів в одній частині округу може лідирувати один фаворит, а в іншій – інший.

Відповідно Хустському округу лишається Хустина і решта Тячівщини – низинні  села на захід від Тячева плюс відповідні передгірні. При цьому погоду в окрузі робитимуть Хуст і Хустина, де майже 100 тисяч виборців. На тячівську же частину округу припадає ледве 50 тисяч виборців. То ж великою мірою усе вирішать хустяни. Щоправда їхня електоральна поведінка за останні двадцять літ не так різко різниться від тячівців, як у рахівчан, особливо у рахівських гуцулів. То ж тут кампанія  мала би протікати більш плавно і спокійно.

Звичайно, такий варіант нарізки округів ще не є офіційним рішенням, тільки чорновою прикидкою, але навряд чи його буде принципово змінено. Все-таки є думка (у кінцевому підсумку самого Президента) провести вибори максимально акуратно, не даючи зайвих приводів опозиції і закордонним спостерігачам говорити про махінації ще на етапі визначення округів. То ж межі закарпатських округів максимально збігатимуться з межами районів. Єдиний виняток  – Рахівський округ, який просто географічно неможливо нарізати так, щоб не розірвати Тячівщину по-живому.

Отже, оскільки округи вже приблизно нарізано, то виборча кампанія, яка неофіційно почалася зразу же після прийняття нового закону про вибори, тепер вступає у нову, найбільш вирішальну стадію.

                  

 

                                                               

                                                                                   Сергій Федака, Голос Карпат

06 квітня 2012р.

Теги: вибори, округи

Коментарі

Рахівчанин 2012-04-12 / 15:51:12
Чого це Рахівський округ не можна нарізати не розділивши Тячівський район??? Гет гайналів усіх рахом до Хуста, а ми і без них рішимо!

Політолог 2012-04-08 / 10:09:38
Нові страсті у виборчому процесі ???

http://zakarpattya.net.ua/News/95040-Politychne-rusynstvo-ie-malochyselnym-ta-ne-korystuietsia-pidtrymkoiu-naselennia-–-KHNSZ

Федір 2012-04-08 / 03:18:50
Гм... А під кого такий цікавий верховинський округ із Іршавою зробили? Ачей і справді Медведчук знов прийде?
А Кеменяша дійсно розірвали, так йому і треба, нічого було Балогам місцеві вибори зливати в обмін на гарантії у Верховну раду

Костянтин Куцов 2012-04-07 / 21:37:03
Одколи Перечинщина "верховинський район"?

Студент 2012-04-07 / 20:54:14
Для Закарпаття одно спасіння щоб делегувати хоч одного-двох опозиційних депутатів по мажоритарці, це коли ЄЦ і ПР реально будуть між собою боротися і не дадуть одні одним рознести гроші по людям, що є малоімовірним. Інакше ми як часто будемо явно виділятися з усієї західної України своєю прихильністю до діючої влади, дякуючи, в першу чергу Балогам, які усе хочуть бути біля державного корита - бюджету

олег 2012-04-07 / 15:09:47
Найцікавіше читати у цій статті як Балога впевнено переможе у Мукачівському округу. Я розумію, що хтось би хотів бачити свого покровителя у Верховній Раді, але це так просто для нього не пройде.

Вуйко 2012-04-07 / 14:13:02
Ушитко зроблено проти Каменяша,теперька йому нич не світить,треба проситися у список.А там охочих стало дуже много і командувати буде Яценюк.

міжгірець 2012-04-07 / 12:11:39
який це такий кандидат від Міжгірщини Аржевітін ???, все це флуд, ніколи не був Аржевітін , кумиром Міжгірського району !! , він давно вже мав годувати пчіл в свого кума Ющенка , його помаранчева карєра разом з Ющенковою закінчилась, ми будемо голосувати за партію = Удар=

вакуц 2012-04-07 / 09:43:17
та це розвод все - звідки у наших журналістів такі точні дані, якщо навіть київсбкі нічого про це не знають:)::)

Політолог 2012-04-06 / 21:49:12
Цілком прийнятна нарізка округів, є такі дурацькі версії, що просто смішно на них дивитися. Один нюанс - це Іршавщина, цьому регіону краще із Хущиною!

Так само я розумію, що важка ситуація із маленькими гірськими округами, тому що вони дуже розтягнуто географічно, а маленькі демографічно.

Самий цікавий буде округ Ужгородський, а далі певно Виноградівський, що ж вибори будуть цікаві...

Снек 2012-04-06 / 21:48:21
А де Іршавщина?

ЗАНЕБОКРАЙ 2012-04-06 / 20:56:55
Тать Закарпаття кілько не діли, а у двох закарпатців буде три парті ;)

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини