Політичне русинство є малочисельним та не користується підтримкою населення – ХНСЗ

На адресу Закарпаття онлайн надійшла заява Християнсько-народного союзу Закарпаття з приводу "русинства" та сепаратизму

Політичне русинство є малочисельним та не користується підтримкою населення – ХНСЗ

Заява проводу Християнсько-народного союзу Закарпаття щодо ситуації навколо удаваного політичного русинства та сепаратизму на Закарпатті

Останнім часом в українському суспільстві все активніше обговорюється «політичне русинське питання» та пов’язана з ним загроза сепаратизму. Лідери так званих русинських організацій ведуть цілеспрямовану інформаційну війну проти української держави, «бомбардуючи» міжнародні організації та європейські структури звинуваченнями в нехтуванні правами національних меншин, геноциді «русинів» з боку української влади. Українські політики все частіше вказують на зростання агресивності «політичного русинства» та загрозу територіальної цілісності України.

Тому Християнсько-народний союз Закарпаття вважає за необхідне висловити власну позицію з приводу «політичної русинської проблеми». Найперше слід наголосити на тому, що так звані політизовані русинські організації не можуть виступати від імені корінного населення Закарпатської області, як вони завжди намагаються це робити в односторонньому порядку, оскільки політичне русинство є малочисельним та не користується широкою підтримкою серед населення. Вони не спроможні організувати жодну масову акцію на свою підтримку й ніколи цього не робили. Русинські конгреси та з’їзди є нечисленними й завжди проводяться напівтаємно. Єдиною сферою, де русинські організації проявляють активність, є медіапростір. Поза інтернетом і газетами ми не можемо назвати жодної активності політизованих русинських організацій. Лише завдяки інтернетактивності «політичні русини» розкручують неіснуючу проблему русинів. Насправді ж більшість жителів Закарпаття негативно ставиться до діяльності політизованих русинських організацій.

Переважна більшість населення Закарпатської області, близько 80%, ідентифікують себе як українці. Всеукраїнський перепис населення 2001 р. засвідчив, що лише дуже мала частка населення (трохи більше 10 000 тис.) вважають себе русинами. Переважна більшість із тих, хто ідентифікує себе «русинами», є літніми людьми і, як правило, належать до змішаних етнічно-національних сімейних утворень угорського, словацького, чеського походження.

Намагаючись обгрунтувати окремішність русинів, їх лідери часто вдаються до перекручування та фальсифікації історичних фактів. Тенденція про приєднання Закарпаття до України була явною і незаперечною серед українського населення краю. Українці Закарпаття ніколи не розглядали навіть можливість самостійного існування й ніколи не мислили себе якоюсь окремою нацією, поза Україною та українцями. Найліпше така тенденція проявилася після розпаду Австро-Угорської імперії. Вирішуючи питання подальшої своєї долі, населення Закарпаття чітко демонструвало своє бажання приєднатися до української держави – Української Народної Республіки. Створені на Закарпатті (Підкарпатській Русі) у 1918 році Народні Ради яскраво продемонстрували прагнення населення. 4 з 5 Народних Рад, які діяли на теренах Закарпаття (Угорської Русі): 2 листопада 1918 року – Хустська Руська Народна Рада, 8 грудня 1918 року – Свалявська Руська Народна Рада, 18 грудня 1918 року – Народна Рада в Сиготі ухвалили рішення про злуку з Українською Народною Республікою. 8 листопада 1918 року Руська Народна Рада в Старій Любовні (Пряшівщина – нині територія Словаччини) під проводом О.Невицького вирішила “злитися зі своїми єдинокровними братами в Україні”. Лише Ужгородська народна рада залишалася вірною Угорщині. Пізніше, коли Пряшівщину окупували чеські війська, Руська Народна Рада в Старій Любовні (Пряшівщина) уже під проводом русофіла А.Бескида вирішила приєднатися до Чехословаччини. При цьому жодна з Народних Рад навіть не розглядала можливість створення самостійної держави й жодна з них не наголошувала на окремішності русинів. На початку ХХ століття вище зазначені Народні Ради виражали інтереси населення – кожна своєї околиці й з їх рішень можна зробити висновок, що практично все корінне слов’янське населення Закарпаття прагнуло ввійти до складу України.

Невдовзі Всенародний Конгрес у Хусті 21 січня 1919 року виніс рішення: «Всенародний Конгрес угорських русинів з дня 21 січня 1919 року ухвалює з’єднати комітати: Мараморош, Угоча, Берег, Уг, Земплин, Шариш, Спіш, Абауй-Торна з Соборною Україною». Представники Всенародного Конгресу передали своє рішення Президентові Західно-Української Народної Республіки. Коли ж стало зрозуміло неможливість створення незалежної української держави, лідери закарпатських українців вирішили приєднатися до Чехословацької Республіки, причому чеські політики наголошували на тимчасовості входження Закарпаття під назвою Підкарпатська Русь до складу ЧСР. У чехословацький період рух за соборність українських земель лише посилювався. Незважаючи на репресії з боку влади, населення продовжувало обстоювати ідею української державності. Кульмінацією цих прагнень стало проголошення Карпатської України 15 березня 1939 року в умовах політичного розпаду Чехословацької Республіки.

Березнева 1939 року фашистсько-угорська окупація Карпатської України придушила паростки українського державотворення на Закарпатті, але не змогла знищити прагнення обʼєднатися з Україною, яке було реалізоване 26 листопада 1944 року на І з’їзді Народних комітетів Закарпатської України, який ухвалив «Маніфест про возз’єднання Закарпатської України з радянською Україною». 1 грудня 1991 року близько мільйона закарпатців (92,5% від усього населення) проголосували за підтвердження державної незалежності України. При цьому слід зазначити, що цього ж дня в області не проводився референдум за проголошення автономії Закарпаття, як це неправдиво намагаються припіднести керманичі політизованих русинських організації. Свідомо замовчувати, що 1 грудня 1991 року, разом зі всеукраїнським референдумом на підтвердження державної України, на Закарпатті було проведено місцевий плебісцит (опитування), організований прокомуністичною більшістю Закарпатської обласної ради (яка намагалась за московським сценарієм колишніх керманичів КПРС і КДБ СРСР закласти територіальні проблеми для молодої української державності, і на окраїнах колишньої радянської імперії породити територіальні автономії), з питанням про те, щоб Закарпатська область мала своє місцеве самоврядування та не була приєднана до іншої області України, що на сьогодні й забезпечується чинним законодавством України.

Зважаючи на вище викладене, провід Християнсько-народного союзу Закарпаття вважає за необхідне заявити, що діяльність та заяви лідерів так званого політичного русинства на Закарпатті, підтримуваного шовіністичними колами окремих угорських, чеських, словацьких чи російських націоналістичних кіл є такими, що спрямовані на розкол єдності української нації та українського громадянського суспільства, несуть загрозу територіальній цілісності України і породжують нездорові процеси національного протистояння. Одночасно з цим, провід ХНСЗ наголошує на тому, що корінне (автохтонне) населення Закарпатської області України, у своїй абсолютній більшості (понад 80%) вважає себе українцями за національністю та засуджує антинародну та антидержавну діяльність «політичних русинів».

6 квітня 2012 року, м. Ужгород.

За провід Християнсько-народного союзу Закарпаття:

– о. Віктор Бедь, голова ХНСЗ;

– Євгеній Гайданка, перший заступник голови ХНСЗ;

– Петро Станко, заступник голови ХНСЗ, перший заступник Закарпатської обласної організації партії «Наша Україна»;

– Денис Федчук, відповідальний секретар ХНСЗ, голова Закарпатської обласної організації партії «Україна Соборна»;

– Віктор Росак, член проводу ХНСЗ, голова Закарпатської обласної організації партії «Республіканська християнська партія»;

– Антоніна Вчорашня, член проводу ХНСЗ;

– Іван Стряпко, член проводу ХНСЗ.

06 квітня 2012р.

Теги: русин, сепаратизм

Коментарі

DDR4 2012-04-24 / 21:15:14
Русинка-українка - такої національності не є, є лиш русин і українець.

міша 2012-04-12 / 12:03:28
русин або русини це діагнос...

Аноним 2012-04-09 / 11:52:40
Йрни 2012-04-08 / 19:02:07

Манах агафел и поп гапон политиканствующие негодяи а не священнослужители, морально здоровая ЦЕРКОВЬ гнала бы этих "деятелей" в три шеи, но не московская.
Помниться поп гапон на все заседания в суде ходил в ризах, все равно, что водопроводчик-ассентизаторщик ходил бы в своей робе, хотя вопросы "служения" никто не рассматривал.
Но по сути.
Чем отличаются поп гапон и манах агафел в "русинском вопросе"???
Ничем.
Поп гапон ратует за то,что русины "осколок великага русскага народа" стоящие на страже западных рубежей Империи.
Манах агафел - говорит, что "русины" неотъемлемая часть так называемого "украинского народа".
А зная, что "украинский народ" - это и есть "русский мир" выходит, что "хоть круть хоть верть", а русины - "РУССКИЙ МИР".
Все дело в том, что у попа гапона и у манаха агафела один режиссер - ФСБ, через попа Кирилла.
Весь фокус в том, что в Кремле решили "яйца разложить" по разным корзинам, а РЕЗУЛЬТАТ ОДИН.
Прокльонов твоих УРОД не боюсь, тебе же и возвращаю.

Чем отличаются поп гапон и манах агафел

Йрни 2012-04-08 / 19:02:07
АНЦІ! Анцьо, ображати як священника, за його богослужбову діяльність, з якої би він Церкви не був, не можна нікому і нікого. І в даному випадку не має значення чи це буде православний, чи греко-католицький чи католицький священник, чи Іванов чи Сидоров, чи Сидор чи Бедь, чи Мамасуєв чи Петровцій, чи Шашик і т.д. Їх діяльність як священнослужителів не може похабно осміюватись і хулитись, як священнослужителів.
Стосовно кожного із них, коли ведуть іншу діяльність, читають лекції, виходять за межі церковної огради і діють як громадяни на громадському, науковому, педагогічному, політичному рівнях, можна давати оцінку їх слів, діянь чи творінь. В даному випадку, я сказав що о. Димитрій Сидор, виявляє повну історичну безграмотність і прихильність будь-кому - мадярам, москалям, чехам і т.д., але тільки не своїй власній державі Україні. В даному випадку мова про дії не священника як служителя Церкви, бо в питаннях політики і надуманого політичного русинства, о. Димитрій Сидор діє не як представник Української Православної Церкви, а просто як громадянин Димитрій Сидор. І те що він свої бредові ідеї про політичне русинство намагається нав'язати через політичні і антиукраїнські проповіді із церковного амвону - є ганебним і не личить священнослужителю. Бо Церква на це його не уповноважує.
А щодо батюшок, то ще раз поясню хто б вони не були, хулити їх за те, що вони батюшки - гріх страшний... Бо хуління священнослужителя за те, що він є священнослужителем - є хулінням на Дух Святий!

АНЦЯ 2012-04-08 / 18:05:30
ЙОНІ ВЫ ХУТЬ САМ1 РУЗУМ1ЭТЕ ОШ ШТОСЬТЕ НАПИСАЛИ "НЕ ОБРАЖАТИ ЦЕРКОВ И ДУХОВЕНСТВО..." ПО ВАШИМ СЛОВАМ о. БЕДЯ НЕ МОШ ОБРАЖАТИ А о. СИДОРА МОШ, ЗВ1ДАВУ ВАС, о. СИДОР НИ ТАК1 РИЗЫ НОСИТЬ, ЯК о. БЕДЬ???

Йони 2012-04-08 / 10:01:09
Як усе змішали до купи! Думаю що архім. Віктор Бедь, навіть у сані архімандрита, не останеться ніколи байдужим до свого народу і проблем які наш народ переживає. І це добре, і так має бути. Та дуже сумніваюсь, що ми побачимо його в числі претендентів на виборах до Верховної Ради, певно за це запереживали аноніми ? Знаючи його можу навіть заяви - такого у його планах не має.
Одночасно як людина віруюча і прихожанин Української Православної Церкви, переконливо закликаю усіх у дискусіях не чіпати і не ображати Церков та їх духовенство, за їх служіння Богу. Бо берете не тільки на себе великий гріх, але закликаєте через хулу Духа Святого, великі прокляття і на свої нащадків. Бо не нам, що не мають на собі благодаті священства, давати оцінку священицького служіння в Церкві Христовій. Впевнений що істинний християнин та закарпатець, собі такого не позволить. А хто це робить, то сам себе і видає, що ким він є і слугою кого чи чого він являється.
Що ж до згадки про о. Димитрія Сидора, про якого усюди пишуть, що мов би РУСИНСЬКИЙ сепаратист постраждав чи отримав від суду покарання як лідер РУСИНІВ ???
Чого русинського народу? Що наш русинський народ хіба уповноважував цього малограмотного Сидора робити нас ізгоями і тубільцями на своїй рідній землі, і у своїй рідній державі ??? Ні !!! Не пригадую таких виборів. Бо Сидора кіть послухаєш, то на територію України (до якої входить і Закарпаття) мають право вшиткі: мадяри, словаки, чехи, поляки, москалі, жиди і т.д., окрім нас - корінного населення українців (в минулому пошматованих посеред чужих держав і ворогів - русинів за старою назвою. Назвою за якою до початку ХХ століття іменувались і наші брання на всій території Західної України, а період до ХІІІ ст. - усі наші праотці на святій Русі). Тож ніхто не винний Сидору, що його у свій час про це не вчили в московській духовній академії.
Тому слід писати що мадярсько-москальському сепаратисту і провокатору на Закарпатті, суд дав заслужене покарання за антинародну і антидержавну діяльність!!! І то дуже, і дуже лагідне!!!
За його діяльність та постійні антиукраїнські проповіді, я і моя родина навіть перестали ходити в кафедральний собор Ужгорода, слава Богу є інші храми!

Пак читач 2012-04-07 / 23:33:59
Пак своєчасна заява, кіть такий гвал підняли різного роду аноніми...
Ельзочко, пак думаш, что Балога (Вітька) вшитку правду розкаже за свуй капітал ???

Ельза 2012-04-07 / 19:01:57
Вітьку!Ліпше розкажи,як чесно ти свій капітал з жирним братиком на горбах русинських заробляв,а тепер корчиш з себе святого!!

Аноним 2012-04-07 / 16:54:12
"Бедь повертається до великої політики."

Да не он "повертается", а его "повертают".

У манаха агафела криминала как у собаки блох.
Ручной и управляемый.
Есть видать приказ "сыграть отдельную партию" в поповских ризах. Не зря "зашевелился", посмотрим.
Скоро видно будет под какого барина нынче пляшет.


Це я 2012-04-07 / 16:37:16
Я так зразу і подумав, а роздуми "похілого віку" жінки тільки підтвердили, Бедь повертається до великої політики. Не знайшов він , значить, очікуваний душевний спокій у служінні вірі. А торує він свій шлях по "неіснуючих" русинах: "Чуєте - русини, вас не існує".

Аноним 2012-04-07 / 15:53:59
Русинка-українка 2012-04-07 / 15:09:00

Не надо богохульствовать, на тех кто агафелу поклоняется и ему подобным и так благодати нет, потому как и мозгов у них тоже нет.
Животные инстинкты и полная личностная деградация.

Почитать за "ПАСТОРА" политиканствующего ублюдка с криминальным прощлым значит быть одним из них - СОДОМИТОВ.

Русинка-українка 2012-04-07 / 15:09:00
Анонім - Вам не до мене потрібно звертатись, а до психіатра...
Але як бачу, там уже Вам напевно не допоможуть...
Тож зверніться до Бога, може хоч він Вас просвітлить.

Аноним 2012-04-07 / 12:24:04
Русинка-українка 2012-04-07 / 08:19:19

У Вас МАТУШКА /так называються вирники московской церкви чтобы они не говорили/ не только вик похилился, но и мозгами Вы заслабли.
Манах агафел - матерый аферист и подонок, а нашел себе крышу под "москвой" /ранее искал под "ватиканом"/ потому что "москва" такая же безнравственная как и та политиканствующая сволочь кому они дают притулок.
Один московский поп "яростный" русин, другой московский поп "яростный" антирусин, а ты ДУРА занеси обоим и поклонись низко в пояс, они ж тебе обеспечили "красивую" жизнь в "ридний украине".

Русинка-українка 2012-04-07 / 08:22:36
Слов'янину: Облиште облуду про єдність слов'ян. Ця єдність включає в себе братерську любов і взаємоповагу серед рівних слов'янських народів (націй), а не запроданство і нав'язування нам, українцям, блудної ідеї так званого "РУССКОГО МИРА" під п'ятою Москви.

Русинка-українка 2012-04-07 / 08:19:19
Мене тішить та радує те, що не зважаючи на свій похилий вік, я маю можливість жити у своїй рідній державі - Україні. Також, як вірниця православної церки, рада що в лоні Української Православної Церкви, на чолі із Блаженнійшим Митрополитом Володимиром, у нас на Закарпатті є такі достойні священники як архімандрит Віктор (Бедь), людина і священнослужитель по ділах якого видно що він істинно служить Господу Богу (а значить і істині), своєму українському народу і Вітчизні Україні. І хто і що б про нього не говорив і не писав, а в питаннях твердості у вірі Христовій, відданості своїй (а не чужій) Українській Православній Церкві та українському народу (своєму, а не чужому), о. Віктор є взірцем і гордістю нашого Закарпаття. На початку 90-х ми всі гордились за нього, коли будучи іще зовсів юнним, Він гідно відстоював народні інтерси в першому Парламенті України. Все Закарпаття молилось з цього молодого політика і закарпатця. Дуже шкода, що о. Віктор у свій час відійшов від політичної діяльності, бо ми покладали на нього великі надії. Але і сьогоднішній його вибір і діяльність, приймаємо і підтримуємо. Розумію, що різного роду мадяро-москалям (не плутати з угорським і російським народами) та кодишнім комуно-кадебістам діяльність о. Віктора не подобається. Але в нашому краї не всі такі запроданці як о. Димитрій Сидор.

Словянин 2012-04-06 / 21:49:15
Те, що сказав Ужгородець, є, може і несвідомо для автора тиради, класичною спробою посіяти міжарійську, міжсловянську ворожнечу.

Ужгородець 2012-04-06 / 21:41:16
Слава Богу що в Закарпатті є патріоти, які відверто відстоюють інтереси українського народу та його державності, при цьому розуміються на правдивій історії русинів-українців Закарпаття!
Зрозуміло що запроданцям та іудам мадярсько-москальського походження це не подобається. Головне що позицію, заявлену ХНСЗ, приймає переважна більшість корінного населення краю - українців ( в минулому, що іменувались русинами, як і більшість автохтонного населення України).
Дякую редакції сайту, що наважились розмістити текст даної заяви! Хто уміє читати і співставляти, то сам зробить для себе висновки, без брехливих коментарів.

Словянин 2012-04-06 / 20:43:15
Для Не зрозумів? 2012-04-06 / 19:02:05.
З Бедьом та Московським патріархатом і так усе зрозуміло. Невже ви гадаєте, що Київський патріархат чимось принципово відрізняється...

Не зрозумів? 2012-04-06 / 19:02:05
Одним із головних апологетів та спонсорів політичного русинства є Російська православна церква - Московський патріархат, "заклятим" титуловним батюшкою якого є Віктор Бедь. Як можна виступати проти тих, хто тебе годує? Так за це найбільший батюшка - московський патраарх Кіріл, що пропагує якрас "русскій мір", де місця українцям взагал нема, накладе якщо не покару: доведеться о. Віктору розбивати лоба поклонами та каятися, що виступив проти "русского міра"

misha 2012-04-06 / 18:49:27
пани з ХНСЗ хочуть зробити собi рекламу та взялися за русину але така политика их до добра не доведе

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини