Чи можна збирати податки більшими темпами, ніж розвивається економіка?

Саме на цьому акцентував основну увагу журналістів за редакційним "круглим столом" начальник Ужгородської міжрайонної державної податкової інспекції (МДПІ) Тарас Триндяк.

Чи можна збирати податки більшими темпами, ніж розвивається економіка?Він — досвідчений фахівець, за плечима якого не лише роки успішної роботи в обласній ДПА, Мукачівській ОДПІ, а й у солідній фірмі "Ено" з міста над Латорицею, де очолював планово-економічну службу. Тарас Михайлович, як висловився, не є "кровожерливим" податківцем і прагне між митарями і платниками податків впроваджувати партнерські стосунки з тим, щоби бізнес діяв вільніше.

До речі, впродовж останніх років серед адміністративно-територіальних одиниць Закарпаття пальму першості по надходженнях до бюджету втримує Ужгородщина. Чи вдається району і нині втримувати лідируючі позиції? Як поінформував наш співбесідник, до зведеного бюджету за І квартал поточного року по Ужгородщині зібрано 55981,8 тис. грн. податкових платежів, або на 73,9 відсотка більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Питома вага надходжень Ужгородщини у зведеному бюджеті ДПА в Закарпатській області за цей період становила 21,5%, а частка цього району в Державному бюджеті ДПА області — 33,5%. І тут є найвагоміший внесок ЗАТ "Єврокар", ОП "Ужгородський коньячний завод", ТОВ "Джейбіл", Чоп-ської митниці. Перевиконанню
бюджетних призначень сприяло й те, що тут присутня велика категорія середнього бізнесу, з якої зокрема було відзначено ШБУ-58, ТОВ "Електробудсервіс", ФГ "Коник", СТОВ "Ласточка", "Агростар"...

В обслуговуванні Ужгородської МДПІ знаходяться Ужгородський район з містом Чопом, Перечинщина та Великоберезнянщина, в яких теж виконано дохідну частину місцевих бюджетів.

Аналізуючи досягнуті показники та їх складові, начальник Ужгородської МДПІ докладно зупинився і на проблемних питаннях. Т.Триндяка зокрема хвилює проблема двох боржників по сплаті податків, якими є державні агропромислові підприємства — радгоспи-заводи "Великолазівський" і "Червона зірка".

Відставання Великоберезнянщини пояснюється тим, що це — найслабший район в економічному відношенні, і тому там, вважає Тарас Михайлович, у першу чергу необхідно інтенсивно розвивати економіку, зокрема деревообробну галузь. Прикрим є те, що одне з найбільших підприємств Великоберезнянщи-ни фірма "Яворник", перебуває сьогодні в стані банкрутства.
За наслідками кампанії по декларуванню доходів громадян за минулий рік Ужгородщина, як заявив Тарас Триндяк, поки що не має свого мільйонера, хоч середня зарплата, за статистикою, тут найвища в області.

Цікавою була розповідь начальника Ужгородської МДПІ про цілеспрямовану роботу податківців із керівниками й бухгалтерами підприємств-мінімізаторів.

А для чітких правил гри у бізнесовій сфері, зменшення податкового навантаження на економіку, вважає, що необхідно якомога швидше прийняти новий Податковий кодекс.

Той варіант його проекту, що зараз знаходиться у Верховній Раді, вважає Тарас Михайлович, є набагато кращим від минулорічного варіанта. Уже навіть тому, що в проекті передбачається уникнення від подвійного обліку на підприємствах. Нарешті замість податкового буде тільки бухгалтерський облік. У новій податковій системі не оподатковуватимуться аванси, будуть зняті обмеження амортизаційних витрат і лімітування коштів на підвищення кваліфікації трудівників.
Податок на нерухомість згідно з майбутнім кодексом буде введений з 2009 року. Для фізичних осіб неоподатковуваний мінімум житла становить 200 кв. м, дачних будинків — 100 кв. м, індивідуальних гаражів — 30 кв. м. Ставка податку за перевищення цих норм коливатиметься від 1 до 5 відсотків і встановлюватиметься органами місцевого самоврядування, а сплата здійснюватиметься у 2 етапи, тобто так само, як і земельного податку.

Туристичний збір замінить курортний, який був і раніше, і діятиме на будь-яких територіях, що визначатиметься органами місцевого самоврядування. Таким збором, пояснив Т.Триндяк, наприклад, обкладатимуться відпочиваючі на р. Уж, у Невицько-му, які залишають після себе купи неприбраного сміття. Вводитиметься й екологічний податок, нарахування якого передбачене й за реалізацію пального, тобто для АЗС, яких у нас дуже багато, й надалі залишатиметься єдиний податок, у який не включені страхові внески до Пенсійного фонду. Для підприємців-фізичних осіб ставку податку на прибуток передбачено знизити вдвічі.

А поки що доводиться працювати за дуже напруженими завданнями, доведеними ДПА України, які перевищують розрахункові цифри Мінфіну. Динаміка доведення ДПА України планів до регіонів дивує навіть таку врівноважену людину, як Т.Триндяк. За будь-яку ціну прагнути виконати їх, аби відрапортувати вищій відомчій інстанції, не варто. "Бо не можна збирати податки більшими темпами, — наголосив, —- як іде розвиток економіки". У той же час Закарпаттю на 2007 рік доведена сума ПДВ до відшкодування з держбюджету менша, ніж у 2006-му. Але ж експорт продукції цьогоріч зростає, скажімо, за рахунок того ж заводу ТОВ "Джейбіл". Одним словом, тривале й відверте спілкування головного податківця Ужгородської МДПІ засвідчило про наявність багатьох резервів і проблем у цій сфері, й подекуди суб'єктивних. А, на жаль, їх вирішення залежатиме також від подолання політичної кризи в державі.
Богдан ДУБОВИЙ, Іван ЧОПОВДЯ, "Новини Закарпаття"
29 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини