Хто і як захищає дітей на Закарпатті

Ці та інші питання обговорювалися під час "круглого столу", який відбувся днями у залі засідань колегії УМВС у Закарпатській області й був присвячений Міжнародному дню захисту дітей. З представниками мас-медіа зустрілися начальник служби у справах неповнолітніх Закарпатської ОДА Світлана Якимеліна, заступник начальника управління освіти Ужгородської міської ради Богдан Кіштулинець, начальник ВКМСН УМВС підполковник міліції Василь Фецинець, начальник ПРН при УМВС старший лейтенант міліції Мирослав Менджул та старший оперуповноважений капітан міліції ВБНОН УМВС Лариса Цап.

Хто і як захищає дітей на ЗакарпаттіУ своєму виступі Світлана Якимеліна розповіла про координуючу роль служби, яку вона очолює. Зазначила, що профілактика злочинності серед неповнолітніх є одним із найважливіших напрямів її діяльності. Ознайомивши журналістів із заходами, що проводяться спільно з міліцією та освітянами задля подолання дитячої злочинності, бездоглядності та жебракування, запросила їх взяти участь у рейді "Немовля", який розпочнеться уже цього тижня.

За даними Закарпатського обласного управління статистики, на території області проживають майже 316 тисяч громадян віком до 18 років. 687 з них перебувають на обліку в службі кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС. Добра третина - належить до так званої "особливої категорії".

Як повідомив підполковник міліції Василь Фецинець, неповнолітні у цьому році не скоювали ні розбоїв, ні згвалтувань, ні хуліганств, ні крадіжок державного майна. Водночас спостерігається ріст за кількістю скоєння тяжких злочинів, грабежів, крадіжок приватного майна, угонів автомобілів.
Під час зустрічі йшлося й проте, що ВКМСН та відповідні служби особливу увагу приділяють своєчасному виявленню дорослих, які негативно впливають на виховання дітей, змушують їх жебракувати. Лише в цьому році було порушено 40 кримінальних справ за ознаками ст.304 КК України (втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність). До адміністративної відповідальності притягнуто 316 батьків, які злісно ухиляються від виховання дітей.

– І якщо в державі у найближчий час не буде врегульована законодавча база, – наголосив Богдан Кіштулинець, – тобто, не буде вирішено питання про виключення дітей "особливої категорії" із загально-освітніх шкіл і переведення їх у спеціальні навчальні заклади, не будуть збільшені адміністративні штрафи, горе-батьки продовжуватимуть нехтувати своїми обов'язками, а діти, відчуваючи безкарність своїх вчинків, і далі завдаватимуть нам клопоту.

Викликає занепокоєння і питання щодо поширення наркотиків в підлітковому та молодіжному середовищі. Як повідомила Лариса Цап, нині на обліках в органах внутрішніх справ перебуває 18 неповнолітніх - споживачів наркотичних речовин. Двоє з них – з діагнозом "наркоманія".

– Нас найбільше непокоїть той факт, – наголосила Лариса Іванівна, – що розповсюджувачів наркотиків усе частіше виявляємо поблизу навчальних закладів. Лише за квітень місяць маємо 4 факти схиляння неповнолітніх до вживання наркотиків. Так, під час проведення відпрацювання навчальних закладів у рамках операції "Генофонд" у парку ім.І.Франка в Сваляві, поблизу школи, був затриманий громадянин Т., а при ньому – 10 грамів марихуани, яку він намагався збути. У с. Довге, на Іршавщині, теж біля школи затримано громадянина П., в кишені якого виявлено та вилучено майже 70 грамів марихуани. У С. Великі Лучки на Мукачівщині затримано громадянина Г., у якого вилучено майже 500 грамів марихуани. А один непрацюючий мукачівець, як встановили правоохоронці, неодноразово схиляв до вживання екстракційного опію двох неповнолітніх, учнів однієї з мукачівських шкіл. За усіма фактами порушено кримінальні справи.

– Згідно з чинним законодавством у приймальнику-розподільнику для неповнолітніх для тимчасового тримання (ПРН при УМВС), – каже Мирослав Менджул, поміщаються діти віком від 11 до 18 років, які в 11-14 років вчинили суспільно-небезпечні діяння, і є потреба їх негайно ізолювати; згідно з рішенням маськрайсудів направляються у спеціальні навчальні установи соціальної реабілітації неповнолітніх; які самовільно залишили спеціальний навчальний заклад. Наш приймальник, продовжує Мирослав Михайлович, знаходиться в Ужгороді на вул.Анкудінова, 23. Хоча нещодавно ми зробили капітальний ремонт системи водопостачання та системи опалення, проблем у нас матеріально-технічного характеру досить багато, більше того, вони потребують невідкладного вирішення.

Опісля учасники "круглого столу" відповідали за запитання журналістів. Більшість з них була адресована Богдану Кіштулинцю. Оскільки літні канікули не за горами, представників мас-медіа найбільше цікавило питання оздоровлення та відпочинку школярів. Прагнули довідатися журналісти і про випадки проявів жорстокості серед дітей.

Учасники зібрання у свою чергу попросили масмедійників більш активно пропагувати здоровий спосіб життя, розповідати у своїх статтях про справжні людські цінності.
28 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини