Гаврош: «Про Шевченка не треба нічого вигадувати – бери і знімай кіно»

До 200-ліття Кобзаря в Україні з’являться як мінімум два художні повнометражні фільми. Напередодні Шевченківських днів один із благодійних фондів відзначив переможців конкурсу кіносценаріїв, приурочених до цієї дати. Як ми вже писали, найкращими визнано два варіанти — Олександра Денисенка та Олександра Гавроша. Нам видається, що цікавим є сценарій закарпатського письменника Гавроша, бо він планує зобразити Тараса Шевченка молодим та успішним, коли він жив у Києві, використовуючи виграшні для кіномови кримінальну складову, тему зради в цікавому історичному контексті з постатями Куліша та Костомарова.

Гаврош: «Про Шевченка не треба нічого вигадувати – бери і знімай кіно»
Про відхід від стереотипного сприйняття Тараса Шевченка — в інтерв’ю з Олександром Гаврошем, автором кіносценарію «історія одного доносу».

— Робити фільм про самого Шевченка — дуже відповідальна справа, як мінімум. З другого боку, справа ця може стати успішною, виграшною і навіть славною, в сенсі принести славу. Про що вам ішлося найперше, коли зголосилися на конкурс?

— Я належу до тих літераторів, які люблять документалістику. Як журналіст добре знаю, що в житті трапляється таке, що не прийде в голову жодному сценаристові чи драматургу. Просто треба вміти це відшукати. Коли оголосили конкурс, та ще й із таким спокусливим грошовим додатком, — ясна річ, вирішив проштудіювати біографію Шевченка, чи є там тема, з якої можна зробити цікаве кіно, причому для найрізноманітнішого глядача.

Я знайшов два цікаві сюжети. Один із них — «історія одного доносу». Майже детективна історія, в якій фігурують відомі історичні постаті — Шевченко, Куліш, Костомаров, Микола I, шеф штабу жандармів Дубельт, київський військовий генерал-губернатор Бібіков та інші.

В усіх моїх проектах мене завжди цікавить творче начало. Тут я відшукав цікаву колізію, і вона мене запалила на подальшу роботу.

— Як на мене, ви влучно обрали концепцію — показати Шевченка молодим і успішним наперекір традиції. інші варіанти були? Взагалі, як ви прийшли до думки, що українцям пора підняти самооцінку, переосмисливши Шевченка?

— Хрестоматійний образ Шевченка — образ мученика. Ясна річ, на його долю випало чимало випробувань. Але ж візьмімо долю інших відомих поетів — його сучасників. Лермонтов і Петефі не дожили до 30 років. Пушкін і Байрон — до 40. Всі вони трагічно загинули в зеніті своєї творчості. Але ж ніхто не робить з Петефі, Байрона чи Пушкіна мучеників. Вони асоціюються з успіхом, талантом, оптимізмом. Шевченко прожив значно більше — 47 років. А образ, який нам з дитинства насаджують, — сувора постать у кожусі з шапкою, обвислі густі вуса, важкий погляд. Це не асоціюється з успіхом і на диво щасливою долею кріпака-сироти, який за життя зажив неймовірної слави і звання академіка Петербурзької академії мистецтв.

Слід змінювати оцей «забронзовілий» стереотип народного страждальця. У Шевченка в житті були різні періоди. І про один із них хочу розповісти в «історії одного доносу», коли він був молодий, гарний, талановитий, усіма бажаний і люблений.

— Якщо провести миттєвий конкурс серед учителів на тему «Розкажи цікаво про Шевченка за 10 хвилин», то «цікаво» точно не буде. Чи студіювали ви серйозні дослідження біографів Т. Шевченка, чи в основі сценарію лежить щось інше?

— Я прочитав усе, що зміг дістати: десятки різних видань. Навіть книжку Бузини, яка виявилася абсолютно примітивною. Шевченко — справді непересічна постать. Шкода, що багато що втрачено. Зокрема, із 20 його повістей, які містять чимало автобіографічного матеріалу, до нас дійшло лише дев’ять. Втрачено і більшість його художньої спадщини. Тож ми нині не можемо осягнути його сповна як художника.  90% мого сценарію взято  із першоджерел. Про Шевченка не треба нічого вигадувати. Його життя сповнене таких драматичних колізій, що тільки бери і знімай кіно.

— Є інформація, що на роль молодого Тараса ви обрали Євгена Нищука. Чи був кастинг? Хто зніматиме фільм, скільки треба грошей і коли почнеться практична робота? Взагалі команду вже сформовано?

— Поки що рано про щось говорити, бо наразі нема фінансування. Спочатку слід знайти кошти на фільм, а тоді вже почнеться конкретна робота. Зацікавлення у новому погляді на Шевченка є. Тим паче, що через два роки — 200-річчя Кобзаря. І якщо українці не знімуть про свого генія фільму, вартого ХХI століття, то гріш нам ціна.

Є думка зробити з «історії одного доносу» багатосерійний фільм, інші наполягають на кіноформаті. До мене після захисту сценарію підходили люди й пропонували написати п’єсу. інші радять видати художню книжку. Словом, «Історія одного доносу» у щось таки виллється. А у що — побачимо за два роки.

До речі

Перший німий фільм про Шевченка-поета, якого зіграв
Амвросій Бучма, «зробив касу» вже у 20-х роках. У другій екранізації в 50-х молодий Сергій Бондарчук втілив образ Шевченка-борця. У фільмі часів хрущовської відлиги у ролі поета дебютував Іван Миколайчук. Той образ надихав українських дисидентів. Окрім цих фільмів, котрі стали найвідомішими, образ Шевченка був присутній ще в художніх кінострічках «Сторінка життя» 1964-го, серіалі «Тарас Шевченко. Заповіт» і фільмах «Поет і княжна» 1999-го та «Братство» 2005 років.

 

Леся Тугай, Галичина

19 березня 2012р.

Теги: Гаврош, Шевченко

Коментарі

Золтан Фабрі 2012-03-23 / 22:16:51
До: 1212 2012-03-23 / 21:37:45
То вже звична ситуація, коли дехто, кого природа обділила розумом і талантом, старається отак здаля облаяти працьовитого та успішного.
Від сеї гавкотні вам жодного таланту не додасться. Як були непотрібом, так і..

ярослав орос 2012-03-23 / 21:45:26
1212 2012-03-23 / 21:37:45
"Пластмасовий" писулька Гаврош, крім свого піару, нічого путнього ще не створив.І тим більше фільму. Лізе в сфери, від яких він на відстані вічності. Що йому відомо про Шевченка більше, ніж у середній школі пересічному учневі? Що він дослідив? не смішіть мене!

даремно Ви так...
гаврош хоч має ім*я та намагається бути собою...
і я чомусь вірю, що він десь, та вистрілить бомбою...
а Ви, номер януковичів -- 1212 так і помрете без імені...

1212 2012-03-23 / 21:37:45
"Пластмасовий" писулька Гаврош, крім свого піару, нічого путнього ще не створив.І тим більше фільму. Лізе в сфери, від яких він на відстані вічності. Що йому відомо про Шевченка більше, ніж у середній школі пересічному учневі? Що він дослідив? не смішіть мене!

Свій 2012-03-21 / 19:31:09
Гарно написано

Костак 2012-03-20 / 22:34:05
3417 - маю грубезний сумнів, що Ви бачили "Братство"...
Але хай це беде Вашою суб"єктивною суттю...

Костак 2012-03-20 / 22:30:17
3417 - маю грубезний сумнів щодо Вашої чесності. А "для годиться" - чи мав би я Вам перечити?
Орос - гівнюк. Без лапок.
Він - не потоне.
Хто не вірить - має шанс упевнитися.

ярослав орос 2012-03-20 / 19:45:46
сашко, у даному разі -- я на боці мишка фединишинця... не слід Тобі перти без вартих доказів проти аргументованого бузини... до слова, його, бузину, днями висунули на шевченківську премію...
даруй, сашко, але власне в Тебе на противагу бузини поки що нема тих "родзинок", з якими слід бавитися у велику літературно-театральну гру...

ще раз, можу Тобі підсобити...
а втім... я звернуся до Тебе з окремим дописом на сьому сайті...
сашко, будь обережним...
не стань черговим новоспеченим шевченківським лавреатом з баблом януковича...
пам*ятай, я ж бо воїн -- Тараса...
чекай "інструкцій"))))...

3417 2012-03-20 / 18:55:17
Я дивився фільм "Братство". Чесно кажучи, не вразив. Із усіх фільмів про Шевченка він мені видався найслабшим. Хоча це моя суб'єктивна думка.

Костак 2012-03-20 / 18:07:13
Хлопці! Я ж вам дав тему. Поговоримо про "Братство" (2005). Чи може спеціалісту "совсєм нє обєзательно?..". Говоримо в тему....

Фединишинець - Гаврошу 2012-03-20 / 17:51:41
СашО, мені твої роздуми про "Вурдалака" Бузини будуть цікаві - і не більше. Чи стане мені щось зрозуміліше, сумніваюсь, хоча… Лесь нетрадиційно подав відомі й маловідомі факти біографії Шевченка - і мети досягнув. До речі, баба надвоє ворожила: твоя рецензія буде лише тисячним своєрідним, перепрошую, писком у популяризації книги. Моя примітивна порада: кіносценарій "Історія одного доносу" також повинен бути несподівано стьобовим, можливо, неоднозначним, головне - аби відповідав духу часу(!). Зрештою, чини по-жидівському: бери щось у нарваного гаврика Бузини й інтерпретуй по-гавроському. А реальні вигадки сюжет фільму можуть підсилити, адреналізувати, фантазію не треба ігнорувати. І ще репліка: іноді треба вказати труси, аби тебе почули...
P.S. СашО, ще б поклацав трохи, але мама мені так неждано зіпсувала настрій, що вже годину перебуваю в трансі. Життя - це суцільні сюрпризи. Імовірно, наступний мій пост буде саме про мамину витівку з моїм улюбленим кущем.

Олег С. 2012-03-20 / 17:06:34
* - за Бузину добре колись написав Юрій Вінничук, в тому сенсі, що колись хлопці бавились, робили з бузини "сцикалки", з яких поливали один одного та перехожих коли водою, а коли й сечею. От і Бузина робить щось подібне

Олег С. 2012-03-20 / 17:04:27
Радий за Сашка.
Молодець! Ось що значить "ноосфера існує!" :)
Розвіяти мій про Шевченка (не плутати з "обілляти лайном і кров"ю", як це робить вурдалак Олесь Бузина*) давно пора. Щось пробував Юрій Макаров у проєкті "мій Шевченко", але вийшло в нього нудно, як і самий Макаров. От би в нас зробили проект (до 200-ліття) на кшалт "Гоголя" Парфьонова...

Понад два роки тому написав в своєму ЖЖ:
"...А я таки хотел бы увидеть один памятник Григорьевичу (снеся предварительно пару тыщ по всей Украине) - не усатого дядьки в рагульской шапке (этот канонический имидж он выдумал себе сам), а денди в цилиндре, во фраке и с сигарой, посетителя питерских салонов (читай - борделей). Такой памятник заметно оживил бы образ реально очень мало кому известного в Украине человека."
http://pan-baklazhan.livejournal.com/11601.html

Може, тепер Сашко втілить цей образ ?

409 2012-03-20 / 16:26:15
2ungvarets 2012-03-20 / 16:18:10
Ви собі думавте, що хочете, але всяка посередність прагне звести неординарну творчу особистіть до свого примітивного. Такий закон самоствердження глупоти в цьому світі.

ungvarets 2012-03-20 / 16:18:10
Ну, Гаврошу до Бузини ще рости й рости. "Вурдалака" розбирали вже з усіх сторін, аналізували з середини назовні та навпаки, але факти - річ упряма... не був Тарас хорошою людиною, не був!

А взагалі мені соромно і так недобре на душі стає, коли читаєш, що закарпатці про чужинця Шевченка пишуть, а цей останнійц флеш-моб в честь старої, агресивної "поетеси" Костенко вказує на те, що студенти котяться до прірви все швидше і швидше ...
Я так думаву собі...

Філько 2012-03-20 / 15:01:37
Грабович робив з Шевченка "не так зорієнтованого", Андрухович з Антонича "озорного гуляку" в "Дванадцятьох обручах". Гаврош хай повісить свій сценарій в онлайн. Думаю,в професійного кіношника Денисенка більше шансів на екран. Гаврош "мзду" дістав.

ярослав орос 2012-03-20 / 13:46:42
сашко, Ти недооцінюєш завзятість і ремесло бузини... він ще нас з Тобою переживе... будемо відверті, сучукрліт блідувато виглядає з своїми опусами на тлі гострого слова олеся бузини...

Костак 2012-03-20 / 12:10:56
Сценарій фільму "Братство" (2005)творили колективом. Я запам"ятав лише, що до цього причетні Іван Дзюба, Дмитро Павличко та Борис Олійник, але був ще хтось. Це фільм про "історію однієї зради". Вдалий, виважений, рівний, без зайвого пафосу й національного надриву. Драма Петрова і його родини подана опукло, життєво, без надмірної акцентації. "Живі" Шевченко, Костомаров і т. д. Одним словом, пристойний фільм. Навіть дещо "запоетизовані", "символізовані" заключні кадри сприймаються нормально. Таким чином, дуже непросто уявити собі якісно інший варіант художнього втілення "історії однієї зради". Гаврош заінтригував...

409 2012-03-20 / 08:39:33
Михайлів смак, певно, зіпсувала журналістика зі спущеними ґатями.

Гаврош 2012-03-20 / 06:28:48
Мішу, книжка Бузини -- це тема окремої розмови. Обіцяюся написати конкретний її розбір, аби тобі стало все зрозуміліше.

Пятий її наклад свідчить тільки про те, що якщо ти завтра вийдеш на Корзо і знімеш гаті, то про тебе напишуть усі новинки. Ще й по телевізії покажуть. А якщо презентуєш розумну книжку, то хіба що твій цімбор озветься.

До чого я веду: у нащ час чим брутальніше щось вигадаєш, тим більшого піару здобудеш. Тираж Бузини базується на суто чорному піарі. Але ця книжка не переживе свого автора.

Фединишинець - Гаврошу 2012-03-20 / 04:59:37
Александере, книжка Олеся Бузини "Вурдалак Тарас Шевченко" - якщо не глибока, то принаймні глибоченька, але не примітивна та ще й абсолютно. Написана вона стьобово, оригінально, захоплююче, правда, приперчена певною зневагою до Кобзаря. До речі, іконізувати генія не треба, бо результат буде гірким. Повір, левова частка учителів української мови й літератури та й так званих патріотів "Кобзар" цілком не читали: знання їхні обмежуються шкільною програмою. Натомість, здається, п"яте перевидання "Вурдалака" про щось таки свідчить...

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини