В Ужгороді презентували академічне видання факсимільної копії Пересопницького Євангелія

13 березня 2012 року в Свято-Миколаївському актовому залі Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина відбулася презентація академічного видання копії факсимільного Пересопницького Євангелія.

В Ужгороді презентували академічне видання факсимільної копії Пересопницького Євангелія

З вступним словом, до присутніх, звернувся ректор академії та університету професор, архімандрит Віктор (Бедь), у якому нагадав усім присутнім про значимість Пересопницького Євангелія в утвердженні православної віри в Україні та розвитку Української православної церкви, як безцінної духовної святині українського народу ХУІ ст. Перевидання факсимільної копії Пересопницького Євангелія було здійснено Ужгородською українською богословською академією імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина і приурочено до 1150-річчя заснування Київської Митрополії (Української Православної Церкви), ювілей якого відзначається в 2012 році.

Також отець-ректор наголосив на тому, що Пересопницьке Євангеліє - це визначна рукописна пам'ятка староукраїнської мовита мистецтва XVI століття. Воно є одним із перших українських перекладів канонічного тексту четвероєвангелія та символів української нації.

Книга свого часу стала дорогоцінним чинником утвердження живої української мови.

Від так з доповіддю про історію написання та подальшу долю «Пересопницького Євангелія» виступив проректор із навчальної та виховної роботи (інспектор) доцент Сергій Урста.

Первинне видання Євангелія фундувала волинська княгиня Анастасія Юріївна Заславська (Гольшанська Дубровицька). Відомо, що над перекладом і переписуванням євангелія працював Михайло Василієвич зі Сянока (Лемківщина). Крім нього, в записі до книги згадується ще архімандрит Пересопницького монастиря Григорій, щоправда його роль у створенні книги залишається нез'ясованою.

Роботу над Євангелієм розпочали 15 серпня 1556 р. у Свято-Троїцькому монастирі Заслав на Волині (нині місто Ізяслав Хмельницької області), а завершили 29 серпня 1561р. в Пересопницькому монастирі (тепер Рівненський район Рівненської обл).

З часу свого завершення пам'ятка зберегалася в Пересопницькому монастирі. З 1600 р. до 1701 р. історія її побутування невідома. 17 квітня 1701 р. гетьман України Іван Мазепа подарував її Переяславському кафедральному собору. З 1799 р. вона зберігалася в бібліотеці Переяславської семінарії, згодом - у Полтавській семінарії, в Полтавському історико-краєзнавчому музеї, в заповіднику «Києво-Печерська лавра». З 24 грудня 1948 року – у відділі (тепер інституті) рукопису Бібліотеки АН УРСР (нині Національна бібіліотека України ім. В.Вернадського), де й зберігається тепер.

Після доповіді було проглянуто відеоролик про духовну святиню українського народу – Пересопницьке Євангеліє, покладаючи на яке свою руку насьогодні новообрані Президенти України приймають присягу на вірність України та її Конституції.

Надалі отець-ректор передав по примірнику факсимільної копії Пересопницького Євангелія до Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка в місті Ужгороді та академічної бібліотеки УУБА-КаУ.
 

Тож тепер Пересопницьке Євангеліє є доступним для огляду та вивчення будь кого на Закарпатті, хто цікавиться духовною спадщиною українського народу.

Наприкінці кожен із присутніх на презентації мав змогу ознайомитися з факсимільною копію Пересопницького Євангелія, повідомляє прес-служба УУБА-КаУ.

15 березня 2012р.

Теги: Пересопницьке євангеліє, факсимільний, УУБА

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини