І.Крічфалушій, начальник Тячівської ДПІ: "Зосереджую увагу колективу на основному — наповненні бюджету"

На початку місяця податківцям Тячівського рвйону Закарпаття представили нового начальника державної податкової інспекції - І.І.Крічфалушія.

І.Крічфалушій, начальник Тячівської ДПІ: "Зосереджую увагу колективу на основному — наповненні бюджету"- У народі кажуть: двічі не можна увійти в одну і ту ж річку. Ви ж зробили це, очоливши службу з часу її створення у 1990 році, вдруге ставши керівником ДПІ у районі. З яким настроєм розпочинаєте свою діяльність?

– Я б дещо уточнив: вперше я ступив у цю “річку” не в 1990 р., а ще в далекому 1978 році. Виконував таку ж саму роботу, як і зараз, в Хустському райфінвідділі на посаді інспектора держдоходів. Пройшов нелегкий шлях становлення від рядового спеціаліста фінансових органів області до одного з керівників Тячівського райфінвідділу. Як зараз пам’ятаю, рішення керівництва держави про утворення в складі Міністерства фінансів України Головної державної податкової інспекції та її органів на місцях. Керівником цієї структури в Закарпатській області була призначена М.Г.Волощук, видатний організатор та знавець своєї справи. Величезну допомогу у становленні служби в районі в той час надавав сьогоднішній голова райдержадміністрації І.М.Бобрушко, який був керівником районного фінансового відділу. Саме завдяки їм з 1 липня 1990 року в Тячівському районі розпочала діяльність податкова інспекція, керівником якої було призначено мене. З часом укріплювалось керівництво новою структурою, здійснювалось становлення колективу інспекції, вдосконалювалась робота з кадрами. Зараз ніхто не повірить в те, що в податковій інспекції в першій половині 90-их років мали право працювати випускники середніх шкіл та спеціальних навчальних середніх закладів. Докорінних змін зазнала служба в часи, коли згідно з Указом Президента України вона стала незалежною від Міністерства фінансів. Тоді в її складі розпочала функціонування податкова міліція. Першим керівником цієї структури у районі став І.І.Ковач, теперішній міський голова. Мені дуже приємно, що я мав честь працювати в податковій службі з такими керівниками, як І.М.Бобрушко та І.І.Ковач.

Що стосується мого другого повернення, то воно для мене, повірте, було несподіваним. Однак діяльність розпочинаю у звичному режимі, зосереджуючи увагу колективу на основному, – наповненні бюджету грошовими коштами.

– Фактично, Вам не відкривати Америки, бо близько року вже керуєте відомством, виконуючи обов’язки начальника. І все ж, що нового привнесе новий керівник, чи будуть кадрові зміни?

– Кардинальних кадрових змін не передбачається. Колектив сформувався роками, більшість – фахівці високого рівня, професіонали своєї справи. Про це засвідчують і результати роботи інспекції за 2006 рік та І квартал 2007 року. Завдання, покладені на нас, в основному, виконано. Однак заспокоюватись на досягнутому не збираємось. Зараз вимоги, що ставляться перед нами, не обмежуються перевершенням результатів роботи 2006 року. Потрібно працювати над збільшенням рівня минулорічних надходжень не менше як на чверть.

– Отже, Ви задоволені командою?

– Звичайно, хотілося б підсилити кадри на деяких ділянках роботи. Але в принципі кістяк інспекції сформований. Що стосується керівного складу інспекції, то два заступники призначались за моїм поданням. Посада першого заступника інспекції залишається поки-що вакантною.

– Що плануєте на найближчу перспективу в основному спрямуванні роботи інспекції?

– Контрольно-перевірочні функції податкової інспекції законодавством обмежені. Тому основний наголос буде ставитись на роботі з платниками податків щодо добровільної сплати належних державі платежів. Плануємо також приведення спільно з органами місцевого самоврядування в дію законів з притягнення до оподаткування незареєстрованих в установленому порядку осіб, з покращення справляння плати за землю, удосконалення механізму адміністрування місцевих податків і зборів тощо. Якщо наслідки цієї роботи не покращать стан із збиранням податків, то окремі суб’єкти господарювання відчуватимуть і примусові засоби впливу з метою забезпечення дотримання податкового законодавства. Більш високі вимоги ставитимуться і до тих СДП, які основною метою діяльності вбачають незаконне відшкодування з бюджету податку на додану вартість, мінімізацію сплати податку на прибуток, здійснення збиткової діяльності.

– Читачі вже звикли до ваших аналітичних публікацій щодо підсумків господарювання в районі за певний період. Чим характеризується перший квартал?

– Детальний аналіз роботи суб’єктів господарювання за І квартал цього року буде зроблений в недалекому майбутньому. Причина – відсутність повної інформації про їх діяльність згідно з декларацією по податку на прибуток за січень-березень 2007 року, що подається до ДПІ 10 травня 2007 року. Але вже можна констатувати, що аутсайдерами в справі наповнення державного бюджету продовжують залишатись Солотвинський солерудник, філія “Тячівдержспецлісгосп”, Тячівське ВУЖКГ, ТОВ “Даяна”, АТП, радгосп-завод ”Руськополівський”, ДП “Тересвянський завод продтоварів” та багато інших комерційних структур району, які мають значні обороти від реалізації продукції, але не сплачують або вносять незначні суми податків до бюджету. Проте завдяки діяльності сумлінних платників податків надходження в зведений бюджет району за І квартал цього року в цілому зросли до рівня аналогічного періоду минулого року на 142,7%, а до бюджетного розпису на 116%.

– Хто ж серед лідерів?

– Найкращими платниками податків, як і торік, визнаю Брустурянське та Мокрянське ДЛМГ, а серед підприємців – Василя Петровича Костевича. Відомі суб’єкти підприємницької діяльності неодноразово нагороджувались відповідними грамотами ДПІ у районі та ДПА у Закарпатській області. І справа не лише в тому, що ці платники податків справно виконують свої обов’язки перед бюджетом. Вони завжди готові проавансувати платежі в бюджет заради забезпечення виконання бюджетного розпису нашої держави.

– Цікаво, чи багато мільйонерів на Тячівщині?

– Що стосується мільйонерів району, то така інформація в розрізі громадян є конфіденційною, розголосу не підлягає. Єдине можу сказати, що 16 громадян району задекларували валові доходи більше 1 млн. гривень за 2006 рік.

– Які вбачаєте резерви наповнення бюджету?

– В усіх країнах основна частина податків сплачується населенням. В Тячівському районі проживає майже 172,0 тис. чоловік, з яких зайнято в народному господарстві за статистикою не більше 20,0 тисяч громадян. Тільки приблизні розрахунки показують, що близько 60-70 тис. мешканців району збагачують своєю працею інші держави та регіони України. Якщо б ця маса людей сплачувала із своїх заробітків хоча б 1000 грн. в рік за місцем проживання (як звичайний вчитель), то місцеві бюджети отримали б додатково за найскромнішими підрахунками 60,0 млн. грн. І це, окрім інших податків і зборів, які сплачують роботодавці. Тому основний резерв поповнення бюджету для нашого району – створення нових робочих місць, залучення інвестицій в економіку району, сприяння солідній підприємницькій діяльності.

– Як ухитряються не сплачувати податки господарі міні-виробництв, міні-пилорам? Чи багато таких?

– Насамперед, ухилянню від сплати податків сприяє наше податкове законодавство. Так, суб’єкти малого підприємництва – юридичні особи сплачують 10% єдиного податку від обсягу реалізації продукції. Фізичні особи – підприємці сплачують єдиний податок не більше 200 грн. в місяць та половину цієї ставки за найманого працівника. Не важко підрахувати, що юридична особа при реалізації продукції в рік в сумі 500 тис. грн. сплатить в бюджет 50,0 тис. грн. єдиного податку. Фізична ж особа за такого ж обороту внесе в бюджет максимум 2,4 тис. грн. за себе та ще половину цієї суми за кожного найманого працівника. Звичайно, що при такій системі оподаткування більш вигідним є перехід на реєстрацію платника як суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи.

Використовуються і інші схеми ухиляння від сплати податків, зокрема, приховування справжніх розмірів валових доходів, завищення валових витрат та чистого доходу. При цьому для фізичних осіб – підприємців основний умисел полягає не в приховуванні доходів з метою несплати податків з доходів, а в заниженні внесків до Пенсійного фонду – це 33% відсотків відрахувань.

– Як боротися з таким актуальним сучасним явищем, як “зарплата в конверті”?

– Виплата зарплати в “конвертах” – це дуже болюче питання. Я думаю, що, в першу чергу, воно має хвилювати простих трударів. Як, скажімо, підуть на пенсію працівники Тячівського ВУЖКГ, за яких їхня фірма не сплачує роками не те що податки, стягнуті із їхніх зарплат, а навіть внески до Пенсійного фонду? Вважаю, що в цьому питанні законодавство повинно бути жорстким. Такі факти мають каратися більш серйозно.

Іншими проявами виплати зарплат в конвертах є перереєстрація суб’єктами підприємницької діяльності найманої робочої сили. Тільки за І квартал цього року працівниками інспекції виявлено 179 чоловік, що допомагали суб’єктам господарювання в здійсненні підприємницької діяльності. Податки із заробітків цих працівників роботодавцями не вносились в бюджет та не утримувались взагалі.

– Чи не буде залишатися в тіні, як це було весь час, діяльність податкової міліції?

– Податкова міліція є структурним підрозділом державної податкової служби. Її діяльність завжди висвітлювалась в засобах масової інформації. Але сталося так, що в 2005 році в області відбулось укрупнення підрозділів податкової міліції, внаслідок чого ліквідовано тячівське відділення. В минулому році діяльність Тячівського міжрайонного відділу податкової міліції відновлено. До речі, в його функціональні обов’язки входить розкриття та профілактика злочинів на території семи районів області. В майбутньому читачі газети “Дружба” матимуть постійну інформацію про роботу цього підрозділу.

– Які, на вашу думку, прогнози господарювання у районі на цей рік, чи впливає на наповнюваність казни невизначена, розбалансована політична ситуація в країні?

– Практика показує, що коли політики займаються політикою – економіка розвивається за своїми законами. У Тячівському районі немає майданів, більшість наших людей далекі від політики і вимагають єдиного – достойної роботи та оплати за неї. Тому, незважаючи на відому політичну ситуацію в державі, прогнозую подальше зростання економіки району, а значить, і збільшення поступлень в бюджет.

– Як справи із закінченням будівництва другого крила приміщення інспекції?

– Першу чергу адмінбудинку ДПІ у районі введено в експлуатацію у 2005 році. В поточному – будуть проведені завершальні роботи, спрямовані на забезпечення експлуатації будівлі в цілому за призначенням. Місто отримає новобудову, аналогів якій немає з 80-их років минулого сторіччя. Хотів би відмітити, що чимало зусиль щодо зведення адмінбудинку доклали керівники обласної ДПА та мої попередники, зокрема, І.М.Бобрушко.

– Що хочеться Вам побажати платникам податків?

– Платником податків в широкому розумінні цього слова є кожний громадянин України. Тому я хотів би побажати всім землякам стабільності в суспільстві, поваги до Конституції та законів України, співпраці в справі наповнення бюджету грошовими коштами.

– Ваші побажання дуже життєві, реальні й людяні. Сподіваємося, що неодмінно здійсняться, бо є намірами всіх чесних громадян держави. Я ж, у свою чергу, від читачів газети бажаю Вам та очолюваному Вами колективу наполегливої праці на благо нашого суспільства, толерантності, розуміння й пошанування мешканців району.

Спасибі за розмову!
Інтерв'ю вела О.ФІЦАЙ, газета "Дружба"
26 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини